петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7965 прочитания

    Възнагражденията на HR мениджърите започват от 6000 и достигат до 20 000 лева

    Какви възнаграждения получават HR мениджърите в различните сектори, данните коментира Силвия Умникова - Управляващ Партньор на Alexander Hughes Bulgaria и един от създателите на Българската Екзекютив Сърч Асоциация
    05 юли 2022, 17:13 a+ a- a

    Силвия Умникова - Управляващ Партньор на Alexander Hughes Bulgaria и един от създателите на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) снимка: Тони Тончев

    Силвия Умникова е Управляващ Партньор на Alexander Hughes Bulgaria. Тя управлява екзекютив сърч проекти на групата Alexander Hughes от 2005 г. в индустриалния, фармацевтичния, финансовия сектор и в секторите на бързооборотните стоки и професионалните услуги.

    Предоставя и услуги в оценка на хора по системата Hogan Assessment и Alexander Hughes Culture-Fit система за оценка на културния фит на членовете на екипа, тяхното ниво на енергия, емоционална стабилност, лидерски потенциал и пъргавина във вземане на решения.

    Един от създателите на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) и основател на Комитета за Човешки Ресурси в Американска Търговска Камара. Силвия притежава Магистърска степен по Бизнес Администрация, специализирала е Лидерство в Университета Корнел, САЩ и е сертифициран Хоган Консултант. Говори свободно френски и английски език.

    Силвия, конкуренцията на пазара на труда се вижда и в увеличеното търсене на HR специалисти. Какво показват данните на Българската Екзекютив Сърч Асоциация – какъв е ръстът в търсенето на HR хора сравнено с преди година или две?
    След трудната за бизнеса 2020 година, Асоциацията наблюдава сериозен ръст на търсенето на мениджъри в областта на човешките ресурси. Това е продиктувано от няколко фактора: доброто представяне на компаниите в страната след ковид пандемията, необходимостта от разширяване на производствата и съответно увеличаването на персонала, преструктуриране на операциите на много компании в страната, както и силният възход на технологичния сектор и на сектора на изнесените бизнес услуги.

    Какъв е най-често търсеният профил от компаниите – какви опит и умения искат да видят най-често в бъдешите им HR професионалисти?
    Технологичният сектор и този на изнесените бизнес услуги имат многобройни отворени позиции за специалисти в областта на управлението на хора, като тези с предишен опит от технологични компании са най-търсени. Основните умения, които клиентите търсят, са свързани със способността да се изграждат големи структури бързо и ефективно, мрежата от контакти в технологичния сектор е задължително условие за успех, а нивото на енергия, адаптивността, лидерството, културният фит към ценностите на компанията също са неизменни изисквания към кандидатите в сектора.

    Имате ли данни колко типично остава на една позиция в компания един HR професионалист – наблюдавате ли честа смяна на работа при тези специалисти?
    В повечето случаи един HR професионалист е дългосрочно ориентиран – колегите във всички сектори се стремят да останат в дадена компания възможно най-дълго време, говорим за периоди над 5 – 10 години или повече в някои случаи. Например в индустриалния сектор имам партньори, които са на позицията мениджър / директор „Човешки ресурси“ над 15 години. Често тази дългосрочност е свързана с динамиката на компанията и многобройните проекти, по които работят екипите по човешки ресурси. В технологичния сектор обаче наблюдаваме по-честа смяна на работата – заради голямото натоварване и независимо от високите възнаграждения. Очевидно всичко има цена и някои колеги са готови да се откажат от по-високо възнаграждение, за да имат повече време за семействата си – това е тенденция, която се очерта особено ясно покрай ковид кризата, която изтри почти напълно границата работа/ личен живот и покрай която много хора се оказаха в практически непрекъснат режим на работа.

    Най-конкурентен е технологичният сектор. Можем ли да дадем ориентир в какъв диапазон се движат нивата на вънагражденията и цялостният пакет? И какво е средното за сектора (например за професионалист с 10 години опит)?
    Възнагражденията в сектора започват от 6500 лева брутно месечно възнаграждение за по-малки или стартъп компании и достигат до 20 000 лева брутно месечно за най-големите играчи на пазара. Допълнително компаниите предлагат годишни бонуси от 15 – 20+% и придобивки като допълнително здравно осигуряване, акции, опции и други. Секторът с най-висока добавена стойност се грижи изключително много за служителите си, като пакетите могат да включват психологическа помощ, юридически или финансови консултации, детски градини за децата на служителите и много други.

    Може ли да кажем как се движат нивата на заплащане за HR специалистите в останалите сектори?
    Индустриалният сектор също показва добро развитие от 2021 до сега, като производствените компании възвърнаха обемите си, а в някои производства, като например стоманодобива, металодобива и машиностроенето, ръстовете са значителни заради геополитическата обстановка и войната в Украйна. Фирмите в сектора продължават да разширяват капацитета си и да търсят ефективност и ефикасност на производствения процес. Компаниите в сектора търсят активно високо-квалифицирани мениджъри „Човешки ресурси“, които имат опит в разширяване на производства и търсене на работници и служители на оперативно ниво. Възнагражденията в индустриалния сектор започват от 6000 лева брутно месечно и достигат до 15 000 лева брутно месечно отново в зависимост от големината на бизнеса, броя персонал и оборотите на индустриалните предприятия.

    Секторът на бързооборотните стоки и ритейла също е много динамичен. Търсенето на мениджъри в областта на човешките ресурси остава постоянно, възнагражденията стартират от 5000 лева брутно месечно възнаграждение при малките търговски компании и достигат до 12 000 лева брутно месечно при големите представители на международните брандове или ритейл вериги.

    Във фармацевтичния сектор не се наблюдава голямо оживление заради продължаващите трансформации в бизнес моделите на компаниите в сектора, включващи аутсорсинг на дейности към регионални центрове за споделени услуги, както и излизането през 2020 и 2021 на ГлаксоСмитКлайн и Санофи от България, което доведе до преход на техните специалисти „Човешки ресурси“ в други по-динамични сектори. Възнагражденията в сектора стартират от 6000 лева брутно месечно и достигат до 12 000 лева брутно месечно. Във финансовия сектор също не се наблюдава голяма динамика, като тази тенденция е повлияна от окрупняването на банковия и застрахователния сектор. Там заплатите на мениджърите „Човешки ресурси“ стартират от 6000 лева брутно месечно и достигат до 11 000 лева брутно месечно по данни на членовете на БЕСА.

    Очаквате ли нивата на възнаграждения да се увеличават или по-скоро очакваната рецесия ще охлади пазара на труда, замразяване на възнагражденията и отварянето на нови позиции?
    Очаквам охлаждане на пазара на труда заради ситуацията на война в Украйна, нарушените вериги на доставки, високите цени на енергоносителите и високата инфлация, заради общия недостиг на работна ръка в България, липсата на стратегия в държавата за привличане на кадри от трети страни, изключително високата бюрокрация за вземане на синя карта на ЕС например, както и пословичната неспособност на администрацията да работи с темпото и спрямо нуждите на бизнеса. Всичко това, допълнено с постоянната несигурност в правителството и невъзможността за пълно усвояване на средствата по Плана за възстановяване поради липса на реформи, не очертава оптимистична картина за икономиката на България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк