четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7889 прочитания

    Бизнес лидерите в България: Димчо Димчев, карго-партнер

    „Опитът ме е убедил, че 90% от формулата за успех е желанието и настойчивостта да го постигнеш“, казва Управителят на международната спедиторска компания
    07 юли 2022, 11:52 a+ a- a

    Димчо Димчев - Управител на карго-партнер . Снимка: карго-партнер 

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Представяме ви Димчо Димчев - Управител на карго-партнер .

    Димчо Димчев е завършил „Управление на веригата на доставките“ и „Финанси“ във Виенския университет. Стартира кариерата си като стажант в австрийски спедиции. Продължава развитието си в отдел „Логистичен инженеринг“ във „Франс Маас“, Нидерландия. През 2005 г. се завръща в България и изпълнява различни функции във „Вектра“ ООД (джойнтвенчър с „Франс Маас“ и впоследствие с ДСВ). От 2012 г. е ръководител направление „Логистични решения“ в „Гебрюдер Вайс“. През януари 2020 г. поема управлението на карго-партнер у нас.

    Г-н Димчев, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    От 4-ти до 8-и клас учих в немско училище в англоезична държава, след това в Немската езикова гимназия в София. Университета със специалност „Бизнес администрация“ посещавах във Виена. Със сигурност най-полезни и универсално приложими са били научените езици и опитът, натрупан в международната среда.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Бих добавил само повече макроикономически профил и може би физика или астрофизика.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Бях стажант в логистична фирма в Австрия и беше наистина интересно. За 2 години получих възможност да се развия като спедитор и да участвам в пълния процес: от офериране на сделката, през уреждане на транспорта, до финалното отчитане и разплащане и дори и в товаро-разтоварните дейности в склада, които като млад човек ми бяха особено интересни.

    „Опитът ме е убедил, че 90% от формулата за успех е желанието и настойчивостта да го постигнеш.“ Снимка: карго-партнер 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Това са проектите, които съм имал възможността да започна и завърша докрай – от договарянето през подготовката и осъществяването до насладата от спечеленото доверие и задоволство на клиента и последващия от това нов бизнес.

    Как започнахте в настоящата компания?
    В карго-партнер  започнах през 2020 г. като Управител и това е първата ми висша ръководна роля.

    Какво Ви мотивира?
    Сега преобладаващата част от работата ми е с хора – с колегите от карго-партнер и с нашите клиенти.  Винаги съм вярвал, че водачеството на мотивиран екип с ясни цели се явява почти неограничен мултипликатор на индивидуалните усилия на отделния професионалист – дори и на най-добрия в сферата си. С екипа на карго-партнер виждам реализацията на това убеждение и този факт силно ме мотивира.

    С какво не бихте направили компромис?
    С човечността. Всички сме хора и трябва винаги да проявяваме уважение и разбиране един към друг, независимо дали сме в лична, или работна среда. Щастлив съм, че мога да комбинирам това мое верую с мотото на карго-партнер, което е: We take it personally. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените у тях?
    Опитът ме е убедил, че 90% от формулата за успех е желанието и настойчивостта да го постигнеш. Именно това са качествата, които най-високо ценя и търся в настоящите и новите хора на карго-партнер. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
    Да може да поставя цели и да ги комуникира убедително пред целия екип на фирмата. Преди всичко да е човечен в отношенията си със служители, с клиенти и подизпълнители. Такова отношение работи силно и в полза на компанията, т.е. хората се отблагодаряват за него чрез лоялност.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Предизвикателствата ми е трудно да степенувам, но ще споделя един от изводите, които извлякох за себе си. Един мениджър трябва да базира решенията си на факти и за да улесним това, в карго–партнер чрез технологии осигуряваме постоянна видимост и проследяемост във веригите на доставките. За определени решения фактите не са достатъчни и тогава трябва да имаме смелостта да вземем такова решение, изхождайки преди всичко от морала и убежденията си – това, което много хора наричат „вътрешния глас“. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Щях да съм по-смел и да започна да слушам повече вътрешния си глас още преди 25 години.

    Как си представяте развитието на Вашата индустрия в България през следващите години?
    С две думи – дигитализация и партньорство. През 2023 г. евентуално ще се успокои хаосът, породен от COVID, и ще се уталожат смущенията в международните вериги на доставки. Това, което ще се запази, е засиленият от кризата и от несигурността стремеж за по-близко партньорство с надеждни контрагенти, за да се гарантира надеждността в доставките при бъдещи сътресения. Именно при дългосрочните партньорства ще се дигитализират и автоматизират комуникацията и документооборота, а хората на карго-партнер ще се фокусират върху създаването на истинска добавена стойност. В по-дългосрочен план, при утвърждаване на законова рамка и на индустриални стандарти, почти всички документални и информационни потоци в логистиката може да се дигитализират, като това ще донесе добавена стойност за участници и потребители.

     Вижте профила и актуалните позиции за работа на КАРГО ПАРТНЕР ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
    Михаела Юзирова, Кофас

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС