петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    993 прочитания

    Област Пловдив става притегателен център за високотехнологични производства

    Пловдив е и сред общините първенци в дуалното обучение с 45 дуални паралелки и над 1000 ученици
    20 юли 2022, 09:50 a+ a- a

    Област Пловдив се превръща в притегателна точка за високотехнологични производства. Това заяви Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив, по време на международната конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите“, която се проведе в Trakia Event Center в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ - Пловдив. Форумът е организиран от „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/.

    Като най-ярък пример от последните месеци Стоянов даде „Интуитив Сърджикал“, производител на хирургическия робот Да Винчи, който инвестира 84 млн. лв. за производствена база за 3D ендоскопи в гр. Първомай.

    Градът от своя страна стана иновационен инкубатор с български стартъпи като Cupffee - първият производител на биоразградими (ядливи) чаши за кафе в Европа, и PPS Manufacturing - единствен производител в ЕС на нитрилни ръкавици за здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост.

    Пловдив е и сред общините първенци в дуалното обучение, което допринася за развитието на новата българска индустрия в региона, със своите 45 дуални паралелки и над 1000 ученици.

    От години работим за подобряване връзката бизнес-образование, защото Тракия икономическа зона е не само индустриален, а е и социален проект, подчерта инж. Пламен Панчев, създател и управител на ТИЗ и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Преди 3 години открихме първия по рода си в страната в индустриална зона Център за професионално обучение „Тракия“, припомни той. Оборудван е с най-модерна техника и технологии и в него освен квалификация и преквалификация на кадри на индустрията се обучават и ученици от 4-ри професионални гимназии от Пловдивска област. В момента, пак по инициатива на ТИЗ, 2 фирми - „Шнайдер Електрик“ и „BTL Индъстрийз“, предоставят оборудване и специалисти, които обучават младите хора в 2 пловдивски професионални гимназии - по машиностроене и битова техника.

    За индустрията, а и за техническите специалности на университетите, ще бъде от помощ ако на държавно или местно ниво се регулира приема в професионалните гимназии – към повишаване, обърна се към присъстващите представители на властите доц. д-р инж. Таня Титова, декан на Техническия факултет на Университета по хранителни технологии – Пловдив. Тя е част от екипа, създал курсове за обучение на заетите във фирмите техници и инженери по проекта allCUTE. Доц. Титова посочи, че регулираният прием вече е факт в някои общини, макар те да нямат силно изразен индустриален профил на икономиката си, както Пловдив и ТИЗ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 33 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS