сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1008 прочитания

    Innovation Capital предложи €200 хил. инвестиции на 4 e-commerce стартъпа

    Други 4 продължават разговори за финансиране с инвестиционния фонд
    20 юли 2022, 12:00 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    На специален демо ден на плажа, 4 иновативни стартиращи компании получиха предложения за инвестиция на общо стойност от €200K - всеки по €50К. Това са PriceMind, Revio, Push Marketplace и Млад изобретател. Събитието бе кулминацията на акселераторската програма на Innovation Capital - XLRadar e-Commerce. Освен четирите компании получили финансиране, от фонда за дялов капитал продължават работа и с други 4 стартъпа, така че да подкрепят бизнес идеите им.

    Innovation Capital предоставя финансиране и менторство на стартиращи компании в най-ранния период от тяхното развитие. Фондът организира и акселераторски програми, където стартъпите презентират своите идеи пред бизнес ангели и инвестиционни фондове. До момента Innovation Capital е подпомогнал над 110 компании в тяхното развитие.

    Участниците в акселераторската програма преминаха през интензивен двуседмичен обучителен лагер, където експерти в онлайн търговията споделиха ключови съвети за реализиране на бизнес в тази сфера. „E-commerce индустрията предоставя огромни възможности за развитие. Това е причината да насочим фокуса си върху нея и събрахме екип от жури и ментори, които да помогнат на предприемачите да развият своя бизнес”, споделя Ангел Ангелов, управляващ партньор в Innovation Capital. 

    Отличените компании
    Push Marketplace разработва платформа за продажба на дрехи втора употреба, която има за цел да свърже директно хората, които искат да продадат своите дрехи, с хора, които ще им вдъхнат втори живот. Мобилното приложение на Push е в процес на разработка, като има за цел да тества концепцията и да замени добре познатите платформи за търговия, които позволяват качването на обяви в множество категории.

    „Изключително полезни 2 дни. Благодарим изключително много на менторите в програмата и най-вече на всички от екипа на Innovation Capital за добрата организация. Тази среда е възможно най-добрата, в която можеш да попаднеш“, разказа Илиан Коджахристов, съосновател на Push.

    Млад изобретател е онлайн платформа, която цели да обучава млади таланти в сферите на роботика, информатика и IТ. Екипът зад проекта има за цел да създаде мобилна платформа достъпна на различни езици, за да създаде интерес в науката и технологиите сред младите хора.

    PriceMind позволява на търговци бързо и лесно да сравняват цените на различни продукти в конкурентни онлайн магазини, като по този начин им предостави ценна информация за динамично актуализиране на тяхната ценова политика. 

    „Включихме се в XlRadar с идеята да получим обратна връзка и подкрепа за развитието на Pricemind. Получихме много повече от това, съветите от менторите и целия екип на Inovation Capital, както и обратната връзка бяха безценни и ни помогнаха да погледнем обективно продукта, както и да начертаем пътя, който предстои за осъществяването му“, сподели Людмил Симеонов, един от основателите на компанията.

    Rеvio създава автоматизиран бот, чрез който различни брандове и онлайн магазини могат да получат обратна връзка от своите клиенти. Решението позволява подобряване на клиентското обслужване и предоставяне на нови услуги, търсени от клиенти.

    „Най-ценното за нас беше обратната връзка за продукта ни и допълнителните идеи, които споделиха менторите и от останалите участници в акселератора. Всъщност част от участниците и гостите са вероятни бъдещи ползватели на Revio и за етапа, в който сме в момента, това е изключително ценно“, сподели Денислав Василев от компанията.

    Журито
    За да отличи най-добре представилите се компании, от фонда за рисков капитал бяха подбрали експертно жури от професионалисти в сферата:
    • Александър Терзийски от NV3,
    • Милен Иванов от Sofia Angel Ventures,
    • Николай Мартинов от Impetus Capital,
    • Стоян Недин от Vitosha Venture Partners,
    • Стефан Тъмнев от Фонд за капиталови инвестиции,
    • Мария Якобс от Швейцарски инвестиционен фонд,
    • бизнес ангелът Здравко Марков,
    • Данаил Петков от Novator Bulgaria,
    • Стефан Иванов от Challenger Capital Management.

    „Много добре организиран Демо Дей, който предостави възможност за нетуъркинг както за компаниите, така и за инвеститори и експерти в индустрията. Акселераторската програма XLRadar беше подготвила компаниите финалисти по възможно най-добрия начин, така че и победители, и финалисти, да предизвикат интерес и от други инвеститори и фондове присъстващи на събитието“, подчерта Александър Терзийски от NV3.

    Бизнес ангелът Здравко Марков определи събитието като успешно, защото „беше фокусирано върху една конкретна вертикала и успя да събере инвеститори, предприемачи, ментори и експерти в сектора.“ Той отличи няколко ключови фактора, които предполагат успеха на всяка стартираща компания. Това са наличието на правилния екип, визионерство, постоянство и изпълнението на предварително начертания бизнес план.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    преди 2 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 3 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 18 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 20 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 21 часа