четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3473 прочитания

    Тази пловдивска фирма откри уникално за Европа производство

    Ще се произвеждат над 800 000 нитрилни ръкавици на ден, целта е да се намали зависимостта от Азия - Георги Петков, председател на Борда на директорите на PPS Manufacturing, пред Economy.bg
    25 юли 2022, 15:13 a+ a- a

    Преди дни в Пловдив българската PPS Manufacturing откри единствената фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европа. Инвестицията в проекта е на стойност 16 млн. лв., като ще бъдат открити 100 работни места. Фабриката има капацитета да изработва над 800 000 ръкавици на ден.

    Как се е стигнало до идеята за това уникално производство, как се стартира бизнес в криза и какви са плановете на компанията – тези и други въпроси коментирахме с Георги Петков, председател на Борда на директорите на PPS Manufacturing.

    Георги, преди дни открихте завод за нитрилни ръкавици в Пловдив. Как се роди идеята конкретно за такава фабрика?
    Стана спонтанно преди 2 години, когато започна кризата с Covid-19. От държавата, в лицето на Министерство на икономиката, търсеха съдействие от доказали се хора, които да помагат с каквото могат. Тогава ние с моите партньори – Димитър Стамов и Антон Петров, решихме да направим първата фабрика в Европа за нитрилни ръкавици, с което да помогнем на нашата държава и европейците да намалят зависимостта си от азиатските производители и да получат достъп до надеждни и достъпни предпазни средства.

    Какъв е размерът на инвестицията?
    16 млн. лв., от които 12 млн. са привлечени заемни средства чрез ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ по линия на финансов инструмент „Фонд за градско развитие“, а останалите 4 млн. лв. са собствени средства.

    Колко работни места ще откриете и за какъв тип специалисти?
    На първия етап 50 души, а след инсталиране на втората линия през 2023 те ще станат 100.
    Профилите са изключително разнообразни въпреки малкия екип – поддръжка, производство, лаборатория, химични инженери.

    За какъв тип клиенти и от кои страни ще изнасяте?
    Целта ни е да работим с дистрибутори в Европейския съюз и останалите европейски държави. Основният тип клиенти са дистрибутори в областта на медицината, хранително-вкусовата промишленост и индустрията.

    Как скъсяването на веригите за производство от Азия към Европа ще се отрази на Вашия бизнес?
    Това е в основата на нашата бизнес идея. Скъсяване на веригата и доставяне на европейските потребители на надеждни предпазни средства на неспекулативни цени. За нас това е много полезен процес.

    Имате ли конкуренти в Европа?
    Не, в Европа все още няма производители на нитрилни ръкавици освен нас.

    Трудно ли се стартира бизнес у нас в предизвикателни условия като днешните?
    Със сигурност не е лесно и се изисква много търпение, постоянство и сплотен колектив, за да се преодолеят трудностите. С Антон и Димитър се допълваме, така че, когато изпаднехме в затруднение и колебание, като екип успявахме да се стегнем и да преминем през всичко изправило се пред нас.
    За последните 12 месеца, през които стартирахме дейност по доставка и инсталиране на оборудване, се случиха много неща – поскъпване на газа и тока, политическа криза в България, война, криза със световната верига на доставки, кораб заседна в Суецкия канал. Ако през юни 2021 някой ви беше казал, че тези неща ще се случат в рамките на 10 месеца, сигурно щяхте да го обявите за луд.

    Кои са най-големите предизвикателства на бизнес средата у нас?
    На първо място, липсата на стабилна политическа обстановка. Това кара институциите да работят в забавен режим. На второ място е недостъпността до финансови средства за новостартиращи производствени предприятия. На трето място е липсата на европейски грантови схеми в България, които да подпомагат бизнеса да се развива и да става по-конкурентен.

    Вие сте и изпълнителен директор на BTL България. Как съчетавате работата си в двете компании? Допълват ли се те по някакъв начин?
    В БТЛ Индъстрийз не изпълнявам оперативни функции, а чисто контролни, представлявайки собственика на компанията, което не ми отнема никакво време. Основният ми фокус е ППС Мануфакчъринг и неговото развитие. В момента работим в 3 основни направления:
    • Внедряване на автоматизация на опаковъчния процес – до края на 2022
    • Удвояване на капацитета с инсталиране на втора линия до края на 2023
    • Разработка и стандартизация на биоразградими ръкавици съвместно с най-големия институт за приложна наука в Европа – Фраунхофер, Германия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа