сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    721 прочитания

    Valneva залага на ваксини срещу лаймска болест и чикунгуня

    С промяната на климата двете заболявания се срещат все по-често в Европа
    08 август 2022, 16:15 a+ a- a

    Снимка: Valneva

    С изменението на климата, което стимулира повече случаи на лаймска болест, пренасяна от кърлежи, производителят на лекарства Valneva залага много на ваксина срещу това заболяване, гледайки отвъд разочароващите продажби на своята ваксина срещу Covid.

    Въпреки че Valneva осигури одобрението на Европейския съюз и Великобритания от регулаторните органи, и двете се отказаха от договори на обща стойност над $1 млрд., изтривайки почти 40% от стойността на цената на акциите на Valneva през последните шест месеца, отбелязва „Ройтерс“.

    Френската фирма рекламира своята ваксина срещу Covid-19 като традиционна алтернатива за хора, които са отказали да си поставят ваксини, базирани на по-новата технология на информационна РНК (иРНК), която учи клетките как да произвеждат протеин, който ще предизвика имунен отговор. Но за разлика от жестоката конкуренция с големи международни производители на лекарства като Pfizer, Moderna и AstraZeneca при ваксините за справяне с пандемията от коронавирус, няма установени конкуренти нито за лаймската болест, нито за чикунгуня.

    Тъй като изменението на климата води до по-дълги лета и по-меки зими в много части на света, включително Европа и Северна Америка, инфекциите, които се разпространяват чрез така наречените вектори, като кърлежи и комари, ескалират, според Европейския център за контрол  и превенция на заболяванията (ECDC).

    Главният изпълнителен директор на Valneva Томас Лингелбах каза, че има значително увеличение на разпространението на болестотворни вектори. „Глобалното затопляне със сигурност е ключово, ако не и движещата сила“, каза той в интервю за „Ройтерс“.

    Лаймската болест обикновено се причинява от кърлежи, които носят бактериите. Повечето ухапвания не водят до инфекция и не всеки заразен човек има характерен обрив, но някои хора разбират по-късно, че имат заболяването.Към момента стандартното антибиотично лечение може да стане неефективно и ако не се лекува, някои пациенти могат да развият сериозни усложнения, включително възпаление на мозъка.

    Чикунгуня се разпространява чрез ухапване от заразен комар, предимно в развиващия се свят, включително Африка, Азия и Индийския субконтинент. Въпреки че рядко е фатално, вирусното заболяване се характеризира със силна мускулна и ставна болка, която може да продължи месеци или години.

    Ако бъде одобрена, Valneva има за цел да продава своята ваксина Chikungunya като ваксина за пътуване в развития свят и на населението в страните с ниски и средни доходи.

    Компанията очаква, че ако успее, ваксината срещу лаймска болест, известна като VLA15, ще генерира годишни глобални продажби от $1 млрд., като се имат предвид нарастващите популации от кърлежи, нарастващите нива на инфекция и честотата на дългосрочните усложнения.

    Това може да се окаже трансформиращо за Valneva, която генерира €350 млн. приходи миналата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    преди 2 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 3 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 18 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 20 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 21 часа