четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3757 прочитания

    Когато кризата е възможност: тази видинска фирма ще удвои персонала си за година

    Производството ни се увеличи заради поръчки, доскоро работени в Азия и Русия, графикът ни е запълнен за следващите 3 години – инж. Мартин Петров, директор на „Технически компоненти България“, пред Economy.bg
    10 август 2022, 09:59 a+ a- a

    Сн: „Технически компоненти България“

    Тази седмица видинската компания „Технически компоненти България“ направи първа копка на строителството на нова производствена и складова част на завода. Компанията е дъщерна на германската EbV Elektronikbau und Vertirebs GmbH и е в процес на сертифициране за инвеститор клас А. Новата инвестиция е в размер на 14 млн. лв., а строежът ще приключи в рамките на 12 месеца. В новата част ще бъдат назначени още 200 работници, с което общата численост на заетите в компанията ще надхвърли 400. Предвидена е фотоволтаична инсталация с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаващ потреблението на производствата.
    Компанията произвежда компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация, предлага развойна дейност и серийно производство на продукти с приложение в различни уреди, в автомобилната, медицинската и други индустрии. Продукцията е изцяло за износ.
    Основан през 2005, заводът стартира производството си през 2008 с 30 служители. С предстоящото разширение предприятието става и най-големият работодател в област Видин.

    Как се расте в криза, какво е отражението на скъсяването на веригите за производство от Азия към Европа върху бизнеса на компанията, колко нови работни места ще бъдат открити, как се намират и мотивират кадри в региона с най-висока безработица, как се печели доверието на германските бизнес партньори – тези и други въпроси коментирахме с инж. Мартин Петров, директор на „Технически компоненти България“.

    Мартин, обявихте планове да инвестирате 15 млн. в разширяване на завода във Видин. Това се случва в момент на криза, когато много компании се опитват да свият разходите си. Защо решихте да разширите инвестицията си точно сега?
    Кризата може да бъде и възможност. Точно така се получи при нас. Търсенето на електронни компоненти в световен мащаб бележи устойчив ръст, което дава възможност на компанията да мисли за развитието на производствените мощности. През последната година производството ни се увеличи в резултат на изпълняване на поръчки, които доскоро са работени в Азия и Русия, графикът ни е запълнен за следващите 3 години. Финансовият резултат на компанията е добър, нарастването му също – за 2021 оборотът ни е над 3,6 млн. лв., за 2022 се очертава да е над 6 млн. лв.
    Възниква и необходимост от увеличаване числеността на персонала. През следващата година буквално ще трябва да удвоим работните места. Подобрихме и социалния пакет за служителите си – трисменен режим на работа, 1150 лв. стартова заплата за необучен персонал, който обучаваме в хода на работата, повишихме значително и средномесечното възнаграждение на служителите си. Не е необходим съпоставим опит, за да може човек да започне работа при нас – иска се единствено желание. Стараем се също така да подобрим условията на работа във всички възможни аспекти – осигуряваме служебен транспорт, имаме различни инициативи за поощряване на хората, когато показват добри резултати в работата си.

    Колко са служителите Ви в момента и колко работни места ще откриете? За какъв тип специалисти?
    В момента тук работят над 200 души – монтажници на електронни компоненти, оператори на машини спойка – вълна, сервизни инженери, складови работници и др., като предвиждаме в рамките на година да наемем още толкова. Както споменахме, стартовите заплати са много над обичайните възнаграждения във Видин. Въпреки това изпитваме трудности при набирането на персонал.

    Как се справяте с липсата на кадри в региона? Как мотивирате хората да започнат работа при Вас?
    На първо място се опитваме да информираме обществеността в града, че набираме хора. Често получаваме коментари за това, че имаме обявени позиции от дълго време, което кара хората да мислят, че позицията стои дълго време незаета. Истината е, че имаме много вакантни бройки за запълване. От началото на ноември 2021, когато стартирахме кампанията за увеличаване на капацитета, сме назначили над 100 нови служители.
    Наехме специалисти по управление на човешките ресурси. С тяхна помощ започнахме да инвестираме за популяризирането ни като работодател, подобряваме редица процеси, свързани с въвеждането на новите колеги, обучение, активности за насърчаване на ефективността. От няколко месеца дори провеждаме томбола за служителите, покрили очакванията за производителност и качество и раздаваме стойностни награди – смартфон, телевизор, кафе-автомат, лаптоп и т.н.
    В проекта за разширение на базата ни сме заложили и площ за занималня за деца, така че служителите ни наистина да се чувстват спокойни и да могат да се фокусират върху работата си. Стараем се хората ни наистина да усетят, че са ценни за компанията.
    Излишно е да казвам, че при нас няма забавяния в изплащането на възнагражденията и се придържаме към всички добри практики и регулации по отношение на условията за труд и работна почивка.
    Не на последно място трябва да отбележим възможностите за кариерно развитие, които съвсем естествено се отварят с увеличението на персонала – необходими ще са ни още ръководители на средно управленско ниво, както и административен персонал.
    Предвиждаме още повече да засилим и сътрудничеството си с различните образователни институции в региона, така че да осигурим необходимите ни в бъдеще квалифицирани кадри. Производството ще се разраства тепърва.

    Какво конкретно произвеждате във Видин?
    Компанията произвежда електронни компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация, както и в различни степени от развойна дейност до серийно производство на голямо разнообразие на продукти, намиращи приложение в различни битови уреди, медицинска, минна, автомобилна и други индустрии.

    Основно за износ ли работите и за кои пазари? От кои индустрии са Вашите клиенти?
    Цялата продукция на завода е за износ – основно Германия, но и други страни от Европейския съюз. Компонентите ни намират приложение във всички индустрии, включително в медицината.

    Как скъсяването на веригите за производство от Азия към Европа се отразява на Вашия бизнес?
    Възползваме се от близостта си до речния транспорт и до няколко граници в рамките на ЕС, което намалява разходите ни и съкращава сроковете за доставка, което прави продукцията ни изключително конкурентна в дни, когато много от азиатските държави вдигат цените по ред причини.

    Как оценявате потенциала и предизвикателствата на аутомотив индустрията в България?
    Ние произвеждаме някои продукти, които намират крайна реализация в автомобили на германски и корейски марки, но в нашия случай те са относително малка част от портфолиото ни. По мое наблюдение аутомотив индустрията в България е добре развита за начало и има огромен потенциал, стига да има достатъчно добра ефективност и съответната добавена стойност за производствените компании, работещи в този сегмент.

    Откога е партньорството Ви с германската EbV Elektronikbau und Vertirebs? Как спечелихте доверието им?
    Ние сме дъщерна фирма на EbV Elektronikbau und Vertirebs и като българи се радваме, че през годините успяхме да покажем резултати, кураж и организираност, да планираме правилно дейността си, за да остане този бизнес в България и да продължи да се развива. Предстоящото разширение на производството и на складовата ни база е само още една стъпка от дългосрочната ни стратегия. С времето се превърнахме в точка на икономическа стабилност в един от най-изоставените райони на страната – Северозападна България, и сме убедени, че благодарение и на нас този район скоро ще изглежда по различен начин.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Технически Компоненти България ЕООД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС