събота, 20 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1219 прочитания

  Над 30 млн. лв. за киберсигурност, онлайн магазини и дигитална реклама ще получи бизнесът

  Средствата са по втората мярка по Плана за възстановяване и усттойчивост, която е отворена за обществено обсъждане
  01 септември 2022, 12:07 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  С общо 30,6 млн. лв. микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да подобрят дигиталния си маркетинг и информационната си сигурност. Това заяви Илияна Илиева главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Средствата са по втората процедура, която ще бъде отворена за кандидатстване в средата на октомври в Министерството на иновациите и растежа за подкрепа на бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Процедурата „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП“ от снощи е качена за обществено обсъждане, а предложения и коментари могат да се правят до 30 септември 2022 г. включително на този адрес

  „Предприятията имат нужда от инвестиции. Чрез нашите процедури се стремим да помогнем на бизнеса да си стъпи на краката. Не очаквам да останат неусвоени средства. Всичко е публично. Има обществено обсъждане в рамките на месец“, каза Илиева.

  Тя поясни, че по процедурата за ИКТ решения и киберсигурност българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разходи за около 15 вида дейности - създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, системи за управление на ресурсите/човешки, доставки, складове, архивиране, производства, връзки с клиенти, продажби на дребно/, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. 

  Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др. Очаква се по мярката да бъдат подкрепени около 1400 компании. По нея допустими са компании от почти всички сектори на българската икономика, с изключение на „Селско, рибно и горско стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социални дейности“, които се финансират по специални програми. 

  „До 21 септември включително бизнесът може да кандидатства и по първата отворена за България процедура от Плана за „Технологична модернизация“. Тя е в размер на 260 млн. лв., а подаването на документите е изцяло онлайн, посочи тя. „Условията могат да бъдат намерени в информационна система ИСУН 2020, откъдето реално се кандидатства. 50% от общата сума на инвестицията са безвъзмездни средства за предприятията. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни - до 700 хил. лв.“, разясни Илиева.

  Министерството на иновациите и растежа управлява около 7 млрд. лв., от които 6,5 млрд. се управляват от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“. Европарите са по 4 различни направления, стана ясно още от думите ѝ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 1 ден
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 2 дни
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 2 дни
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 2 дни
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство