петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3163 прочитания

    Украинската Sigma Software: Планираме да наемем поне още 50 ИТ специалисти в България за година

    Виждаме много прилики между украинската и българската технологична индустрия – Николай Пенев, мениджър за България в Sigma Software Group, пред Economy.bg
    12 септември 2022, 09:12 a+ a- a

    Преди дни шведско-украинската ИТ компания Sigma Software Group обяви, че разширява присъствието си в България, като отваря нов офис в София. Това е вторият център на компанията у нас след офиса в Бургас, открит през юни. В рамките на 12 месеца компанията планира да наеме поне 50 души. Българските офиси ще бъдат управлявани от Николай Пенев.

    Sigma Software Group има повече от 30 офиса в 16 страни по целия свят. Нейни клиенти са световноизвестни компании като AstraZeneca, Scania, SAS, Fortum, DanAds, Viaplay и др. Дружеството помага на предприятията да дигитализират бизнеса си и подкрепя стартиращите фирми в техния растеж.

    Какви са плановете на Sigma Software за офисите в България, колко и какъв тип специалисти ще наеме, ще открива ли офиси и в други градове у нас – тези и други въпроси коментирахме с Николай Пенев, мениджър за България в компанията.

    Преди да се присъедини към Sigma Software, Николай Пенев е бил генерален мениджър на Endava в Пловдив. Заемал е мениджърски позиции в Experian и Interoute.

    Николай, Sigma открива втори офис в България в рамките на няколко месеца. Какво стои зад това решение?
    България има дълги и богати традиции в ИТ сектора и постоянно нарастваща общност от висококвалифицирани ИТ специалисти. С широк набор от силни технически университети, много различни курсове за обучение и големи ИТ конференции младите хора в България, естествено, имат много голям интерес към ИТ.
    Големите технологични играчи са на пазара от дълго време, така че тук вече можете да намерите висококвалифицирани специалисти, което прави пазара още по-привлекателен и обещаващ.
    България предлага географска близост до всички големи европейски технологични центрове и чудесно културно приспособяване за европейски и американски клиенти по отношение на бизнес етикет, процеси и етика.
    Освен това виждаме много прилики между украинската и българската технологична индустрия – големият брой талантливи предприемачи, благоприятната данъчна политика и като цяло положителното въздействие върху БВП на всяка страна. Всички онези фактори, които помагат на ИТ да управляват и подхранват икономиката в Украйна, виждаме и тук, в България. Това единствено ни убеди, че решението ни да разширим присъствието си в тази страна е правилно.

    Доколко откриването на офисите у нас е в отговор на нуждата от място за работа на служителите от Украйна, избягали от войната?
    Sigma Software обмисля да стъпи на българския пазар много преди да започне войната. Единственото, което се случи, е, че войната ускори този процес и разбира се, първият ни офис в Бургас се появи като отговор на непосредствената нужда от нашите служители, които се установиха в България.

    След Бургас и София предстои ли откриване на офиси и в други градове в България?
    Тази година не, но може би през 2023.

    Каква е стойността на инвестицията дотук?
    На този етап не можем да разкрием финансова информация, но имаме вдъхновяваща визия и големи планове.

    Колко служители имате към момента в България и с колко планирате да се разраснете?
    В момента имаме 15 служители в България. Планираме да наемем поне още 50 в следващите 12 месеца.

    Какви професионалисти търсите?
    Търсим предимно технически специалисти, владеещи различни технологии и рамки като Java, JavaScript (Angular, React, Node.JS), .Net, инженери по данни, инженери на DevOps и тестери за автоматизация. Също така очакваме с нетърпение да допринесем за местната ИТ общност, като предоставим опции за стажантски програми и организираме, и участваме в различни ИТ събития и конференции.

    Каква е Вашата стратегия за привличане и задържане на таланти на нашия предизвикателен пазар на труда?
    - Интересни проекти за световноизвестни марки;
    - Фирмена култура на сътрудничество, доверие и иновации;
    - Стажантски програми;
    - Тясно сътрудничество на Sigma Software University и местни университети за привличане на студенти;
    - Обучение на хора, които тепърва започват своята ИТ кариера или биха искали да се прехвърлят от друга индустрия.

    По какви проекти ще работят екипите у нас?
    Засега имаме около 27 свободни позиции. Това са огромни корпоративни клиенти в областта на автомобилостроенето, управлението на данни, управлението на корпоративни документи, областите на Adtech и бързоразвиващи се стартиращи компании в здравеопазването и други индустрии. За съжаление, тези проекти, както и компаниите, с които работим, са под споразумение за неразгласяване.

    Какъв модел на работа следвате в момента?
    Ние сме много гъвкави и предлагаме хибриден модел на работа, така че хората ни могат свободно да изберат опцията, която е най-подходяща за тях. Ние не ограничаваме плановете ни за растеж само до София и Бургас – нашите свободни позиции са отворени за специалисти от цялата страна, като ще предоставим и напълно дистанционни възможности.

    Как оценявате потенциала и предизвикателствата на ИТ индустрията в България?
    България е динамична и процъфтяваща технологична страна с атрактивен бизнес климат и жизнена и постоянно нарастваща ИТ общност. През 2020 българската ИТ индустрия е достигнала 2,7 милиарда долара с 3,8% дял от българския БВП. Страната разполага с голям брой развойни офиси на мултинационални технологични гиганти като VMware, SAP, Bosch, IBM и т.н.
    Нашето правителство има за цел да подобри бизнес средата в страната, като предлага набор от стимули за чуждестранните инвеститори.
    България има уникалната възможност да се превърне във водещ регионален Tech Hub, ако намерим начин да увеличим още повече броя на младите хора, които се присъединяват към ИТ индустрията, както и да привлечем чуждестранни специалисти и членове на българската диаспора в страната. Това е една от ключовите области, върху които ние в Sigma Software ще се фокусираме в бъдеще, като предоставяме образователна подкрепа на училища и университети, организираме стажантски програми и ИТ събития и допринасяме за развитието на цялата ИТ екосистема.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава