четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1033 прочитания

    Зам.-министър Христова подписа нови 144 договора за енергийна ефективност

    Те са на стойност 14,5 млн. лв. за предприятия в преработващата промишленост
    23 септември 2022, 10:12 a+ a- a

    Надя Христова (Снимка: МИР)

    При първото автоматизирано подписване преди седмица заместник-министър Христова подписа над 690 договора за над 70 млн. лв.

    „Договорите, които подписвам, са втората част от безвъзмездната финансова помощ по процедура „Възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност“. Общата стойност по тази процедура от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020) е 136 млн. лв.“, обяви заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова при подписването им на 21 септември вечерта.

    От 16-и септември до сега общо 920 български компании преминаха през процедура по договаряне.

    Финансовата подкрепа е за подобряване на енергийната ефективност в микро-, малките и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост. То е за саниране, подмяна на термопомпи, климатични системи и други дейности. С получените средства може да се закупуват дълготрайни активи – машини, съоръжения, модерни системи за подобряване на енергийната ефективност, да се извършват съответните строително-монтажни работи.

    „След сключване на договорите, още 144 фирми ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си, което е 12 месеца. Това е срокът, в който трябва да бъдат направени подобренията в енергийната им ефективност“, коментира при подписването Христова. Тя допълни, че минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на индивидуален проект е 25 000 лв., а максималният 150 000 лв.

    Всички одобрени дружества са от икономически сектор „С“ – преработваща промишленост, които са разпределени в 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти. Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС