събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7005 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Digital Workplace екипът на Commerzbank DTC Sofia

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, разказва Станислав Петров, Мениджър Digital Workplace Team в Commerzbank DTC Sofia
  18 октомври 2022, 10:51 a+ a- a

  Снимка: Станислав Петров, Мениджър Digital Workplace Team

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, разказва Станислав Петров, Мениджър Digital Workplace Team в Commerzbank DTC Sofia.

  Станислав, разкажете ни кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите в България.
  Основното направление, по което работи Digital Workplace екипът, е изграждането и поддържането на модерно работно място (digital workplace) за всеки служител на Commerzbank. Ние предоставяме услуги, които имат за цел да дадат възможност на служителите на банката да се свързват, да си сътрудничат и да работят безпроблемно и сигурно на всяко устройство, по всяко време и навсякъде. Основно работим предимно с Microsoft365 и Azure. Облачно базираните услуги ни позволяват да предоставяме виртуални лични работни места, но и също ни дават възможност да правим анализи, които ни помагат да вземаме информирани решения. По-конкретно нашите екипи работят по изграждането на технологични среди и продукти, които повишават ефективността на всеки един колега. В това влизат изборът на подходящи модели компютри, принтери и преносими устройства, поддръжката на тези устройства и на софтуера върху тях, осигуряването на достъпна отвсякъде електронна поща, софтуер за конферентна връзка, виртуални машини и софтуер, отдалечено отстраняване на проблеми или разрешаването им на място в един от многото ни офиси в Германия и по цял свят.

  Това, което ни прави различни от повечето компании на пазара в България, е, че доставяме услугите в областта на модерното работно място End to Еnd. Това означава че доставяме всяка една услуга от планиране и архитектура през трансформация и имплементиране до момента, в който тя преминава в дългосрочно ползване и поддръжка от съпорт екипите ни. Това е отлична новина за нашите служители, защото реално дава възможност за развитие без значение на каква позиция даден служител е постъпил в компанията.

  Снимка: Част от екипа Digital Workplace в офиса на Commerzbank DTC Sofia

  Бихте ли разказали накратко за проектите на Вашия екип?
  Въпреки че сме вътрешно IT звено за банката, ние сме разпределили нашите проекти и екипи в направления, които следват най-добрите глобални. Всяко едно от тези направления има технически ръководител и мениджър, който отговаря за съответните екипи.

  Как сме ги разпределили? Имаме 5 основни направления:
  - Modern device management: екипите в това направление отговарят за хардуера и софтуера, необходим за ежедневната работа на всеки един служител в банката.
  - Modern collaboration: основният фокус в тази област е прилагането на M365 продукти и услуги, които предоставят нови начини за работа, свързаност и сътрудничество между всички глобални екипи и клиенти.
  - Modern Communication: екипите ни съчетават традиционни unified communications услуги с такива от ново поколение – cloud базирани.
  - Support services: преобръщаме представата за стандартни съпорт услуги от реактивни в проактивни, използвайки технологии, които засичат проблемите, преди те да се появят. Това става благодарение на анализ на продуктите и платформите, които се използват от нашите клиенти.
  - Foundation services: екипите отговарят за една част от виртуалните платформи и среди на банката; глобалните политики за сигурност както за вътрешната, така и за облачната среда на банката.

  Тази структура рефлектира начина за най-ефективно и качествено доставяне на услуги в областта на модерното работно място и реално постоянно развива нашите служители. Те са въвлечени в дейности, които да подсигурят организацията и стабилната работа на всеки един от основните компоненти. Такъв тип вътрешни взаимодействия разширяват ИТ кръгозора на всеки един служител, давайки му тесен фокус в неговата област, както и много добра обща представа за взаимодействията на всички елементи от доставяните услуги.

  Снимка: Тийм Лидери в Digital Workplace екипа на Commerzbank DTC Sofia

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  В българския офис работят над 150 души, покриващи разнообразието от технологии и услуги, които предоставяме. Всички екипи са фокусирани върху вътрешните ни бизнес клиенти.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Работим с голямо разнообразие от технологии като:
  - M365 - Exchange Online, SharePoint Online, Teams, OneDrive for Business и други;
  - Microsoft Endpoint Configuration Manager – поради спецификите на банковата индустрия ние работим с този продукт в т.нар. Co-Management (хибриден) mode заедно с Microsoft Intune; 
  - Proactive & Predictive support services: NexThink;
  - PowerBI and Azure Data related services. Разбира се, работим и с много други технологии в зависимост от спецификите на проекта и текущите стандарти и добри практики.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
  При разработване на проектите прилагаме scaled agile методологии в синхрон със стандартите на глобалната ни организация с цел постигане на оптимални резултати в минимални срокове и при постоянен контрол на качеството и прозрачност на резултатите. Върху всеки отделен продукт или услуга работят екипи от висококвалифицирани специалисти – най-често сертифицирани в съответната област.Те прилагат съвременни технологии, стандартизирани за нивото на сигурност, което е от изключително значение за Commerzbank.

  Екипите ни носят пълна отговорност за проектите в дадено направление, което позволява на всеки член на екипа да има пълен достъп до различни роли в даденото направление.

  Как се промениха проектите през годините?
  Започнахме с изключително ограничен набор от услуги и продукти, по които да работим. Първоначално задачите и ролите, предвидени за офиса ни в София, бяха чисто оперативни и насочени към поддръжката, но само след година висококвалифицираните ни инженери доказаха своите качества и сега покриваме цялото портфолио от услуги на глобалната ни организация. В нашия център в момента работят всички най-високи инженерни роли, включително архитекти.

  Снимка: Колеги от Digital Workplace екипа обсъждат проект заедно

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Едно от предизвикателствата, пред които сме изправени, е междучовешките взаимоотношения. Изграждането на добър и сплотен екип след пандемията изисква както промяна в начина на мислене, така и ръководство от нов тип. В допълнение скоростта, с която се променя технологичната среда, се е покачила многократно. Това е сериозно предизвикателство в банковия сектор, където регулаторната рамка поставя много по-високи изисквания.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този за ключовите проекти, по които работите?
  Най-голямото ни постижение е, че при всяка инициатива, в която участваме, за кратко време ставаме ключов фактор и печелим все повече отговорности и доверие от страна на нашите глобални колеги и звена. Доказателство за това е и нарастващият интерес към работата ни и увеличаващите се предложения за поемане на нови услуги и проекти. Един от тези проекти е изграждането на самата структура на нашата организация – ние сами изграждаме бъдещия модел на работа.

  Какво предстои?
  Предстои ни навлизане в нови продукти и проекти, свързани с телефонните услуги в Commerzbank. Посоката, в която продължаваме да се развиваме, е да разработваме все повече цялостни иновативни проекти и услуги в областта на модерното работно място (digital workplace). Екипът в София ще продължава да се разраства.

  Тази година започнахме и успешното прилагане на студентски програми в нашата област, които позволяват на хора без опит в digital workplace сферата да започнат своята кариера при нас и да получат всички необходими обучения и знания за успешно развитие.

  Присъединяването към толкова мащабна организация като нашата неминуемо означава и достъп до безброй възможности за развитие.

  По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ:   

  По какви проекти работи Антхил?
  По какви проекти работи Абалта Технолоджис?
  Какви продукти разработва iCard?

  По какви проекти работи SAP екипът на KPMG IT Service?
  По какви проекти работи Коника Минолта България?

  По какви проекти работи SoftServe в България?
  По какви проекти работи GlobalFoundries България?

  Какви продукти разработва Software AG България?
  По какви проекти работи myPOS?    
  Какви продукти разработва Uber Engineering София?
  По какви проекти работи Sciant?

  По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
     
  По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
  По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
  По какви проекти работи INDUSTRIA?
  По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
  Какви продукти разработва SMSBump?
  Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
  По какви проекти работи Деспарк?
  Какви продукти разработва Cobuilder?
  По какви проекти работи Zariba Games?
  По какви проекти работи СТАНГА?
  По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
  По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
  По какви проекти работи Accedia?
  По какви проекти работи Festo в България?
  По какви проекти работи SoftGroup?
  По какви проекти работи LimeChain?
  Какъв продукт разработва AMPECO? 
  Какви продукти разработва WPX?
  Какви продукти разработва Gtmhub?
  По какви проекти работи Региоком България?
  Какви продукти разработва „Уча.се“?
  По какви проекти работи DROXIC?
  Какви продукти разработва Delasport?
  По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
  По какви проекти работи ТехноЛогика?
  По какви проекти работи Godel Technologies?
  Какви продукти разработва ICDSoft?
  Какви продукти разработва „Алтерко“?
  Какви продукти разработва OfficeRnD?
  По какви проекти работи Motion Software?
  По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
  По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
  По какви проекти работи TINQIN?
  По какви проекти работи Tek Experts?
  Какви продукти разработва TIMIFY?
  По какви проекти работи Eos Matrix?
  По какви проекти работи GemSeek?

  По какви проекти работи Milestone?
  По какви проекти работи ITGix?
  По какви проекти работи Devision?
  Какви продукти разработва Acronis?
  По какви проекти работи EPAM Systems
  По какви проекти работи KPMG ITS?
  По какви проекти работи Scalefocus?
  Какъв продукт разработва OpenTag?
  По какви проекти работи Anakatech?
  По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  Какви продукти разработва Balkan Services?
  По какви проекти работи Нетера?
  По какви проекти работи Fourth?
  По какви продукти работи Dynamo Software?
  По какви проекти работи Мнемоника?
  По какви проекти работи Paysafe?
  Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  Какви продукти разработва PROS?

  По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  По какви проекти работи Tick42?
  По какви проекти работи Grafixoft?
  По какви проекти работи Gameloft?
  Какви продукти разработва VMware?
  По какви проекти работи HeleCloud?
  Какви продукти разработва AtScale?
  По какви проекти работи Smart IT?
  Какви продукти разработва Infragistics?
  По какви проекти работи Appolica?
  По какви проекти работи Astea Solutions?
  По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  По какви проекти работи HPE?
  По какви проекти работи Mansion?
  По какви проекти работи А1 България?

  По какви проекти работи Dreamix?
  По какви проекти работи Immedis?
  По какви проекти работи SEEBURGER?
  По какви продукти работи DIGITALL
  По какви проекти работи Енетпулс?
  Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  По какви проекти работи Блубито?
  По какви проекти работи Модис?
  Какви продукти разработва Playtech?
  По какви проекти работи Coherent Solutions?
  Какви продукти разработва Experian?
  По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  По какви проекти работи МенторМейт?
  По какви проекти работи Proxiad?
  По какви проекти работи DataArt?
  По какви проекти работи Resolute Software?
  Какви продукти разработва Progres

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 17 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 21 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 23 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект