неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  448 прочитания

  Ето каква 2023 очаква бизнесът у нас

  Ще наемат или ще освобождават повече персонал в кризата и кои са топ предизвикателствата за догодина - вижте какво сочи проучване на БТПП
  23 ноември 2022, 14:07 a+ a- a

  Сн: Economy.bg

  Българският бизнес има позитивни нагласи за икономическото развитие през 2023. Това сочи икономическото проучване на EUROCHAMBRES (EES2023) сред над 42 000 компании в 25 европейски страни, включително над 800 предприемачи, представители на българския бизнес. Партньор за 24-ти пореден път на проучването у нас е Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

  Резултатите от България показават по-благоприятни очаквания за 2023 по отношение на почти всички индикатори в проучването. У нас очакванията са бизнес климатът да се подобри през 2023, като оценките за запазване на същото ниво от предходната година и тези с позитивен тренд преобладават.

  За България очакванията, свързани с продажбите в страната и чужбина, запазването към увеличение на заетостта и инвестициите са на по-добри нива спрямо миналогодишното издание. Тези позитивни оценки, свързани със запазване и увеличаване на инвестициите, са свързани с голямото очакване за достъпа на компаниите до средставата от Националния план за възстановяване и устойчивост.

  В същото време в страната има хроничен недостиг на всякакви кадри в почти всички сектори на икономиката, затова и тези, които ще наемат, през тази година, са повече от тези, които възнамеряват да освобождават служители и въпреки кризите, безработицата продължава да е на много ниски нива.

  Основните предизвикателства през 2023 у нас се очаква да са свързани с достъпността (цените) на енергията и суровите, следвани от липсата на кадри и разходите за труд. Изисикванията за устойчиво развитие все още не са разглеждани като едно от големите предизвикателства от българските предприемачи, но в някои европейски страни те са на дневен ред.

  За разлика от резултатите у нас бизнес доверието в Европа е на историческо дъно за 2023 г. - за следващата година то е дори по-ниско, отколкото по време на финансовата криза от 2008-2009 г. и разгара на пандемията. Притесненията относно достъпа до енергия и суровини, недостига на умения и разходите за труд са сред ключовите предизвикателства, които оформят заключенията на бизнеса.

  Тревожните резултати от проучването са следствие от безпрецедентно силните насрещни ветрове, с които се сблъскват предприятията в цяла Европа поради въздействието на пандемията от Ковид, продължаващата война в Украйна и инфлацията, предизвикана от разходите за енергия. Всички индикатори на EES2023 показват, че бизнесът очаква нещата да се влошат, преди да се подобрят.

  Предприемачите се борят с нарастващите заплати и производствените разходи, както и с несигурността относно веригите за доставки и икономическите перспективи. Отразявайки това, на европейско ниво, има рязък годишен спад в очакванията за износ, заетост и инвестиции, докато прогнозите за вътрешни продажби са леко по-ниски в сравнение с година по-рано.

  Според президентът на Eurochambres, Люк Фриден: „Масивни инвестиции във възобновяема енергия, както и конкурентна бизнес среда са това, от което бизнесът в Европа се нуждае, в тези трудни времена“.

  Според БТПП са необходими общи усилия на ЕС за подпомагане на предприятията да се справят с високите цени на енергията, за подобряване на енергийната ефективност и за осигуряване на достъпна и надеждна възобновяема енергия. Необходими са действия за справяне с оставащите бариери на единния пазар, за да се създадат допълнителни възможности за растеж, както и създаване на проактивна и амбициозна търговска програма на ЕС и регулаторен процес, който повишава конкурентоспособността на предприятията. 

  Икономическото проучване на EUROCHAMBRES се публикува в продължение на 30 последователни години. То е най-голямото от този вид. Компании от всички сектори отговориха на поредица от въпроси за това как очакват да се представят през 2023 г. по отношение на вътрешните и експортните продажби, работната сила, бизнес доверието и цялостните инвестиции. Те също бяха попитани за последиците, произтичащи от пандемията от COVID-19 и основните предизвикателства, които очакват през 2023 г. Проучването продължи няколко седмици до началото на месец октомври.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  преди 2 дни
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023