събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1632 прочитания

    Swipe.bg привлече 1 млн. лв. финансиране

    Инвестицията ще се използва за разширяване на бизнеса
    24 ноември 2022, 15:07 a+ a- a

    Swipe.bg, първата българската компания за покупка и продажба на смартфони втора употреба, е приключила рунд за финансиране в размер на 1 млн. лв. Инвестицията ще се използва за разрастването и разширяването бизнеса, както и на пазара за покупка и продажба на употребявани телефони у нас.

    Парите са набрани от два фонда, които работят предимно с публични средства от Фонда на фондовете, а именно „Витоша Венчър Партнърс“ и „НюВижън 3“, както и от разпознаваеми бизнес ангели. Някои от тях включват Питър Барон и Денис Горбунов от tbi bank, Данета Желева от „Индустриален холдинг България“, Георги Брашнаров от „Немечек България“, Пресиян Каракостов от PhoneArena, както и други от мрежата на CEO Angels.

    Swipe.bg е основана през септември 2021 г., като октомври същата година стартира активно работа. Основателите й са Михаил Димитров, финансист с богат мениджърски опит, придобит в „Карол инвестмънт“, „Нова броудкастинг груп“ и OLX; Огнян Попов, предприемач, създател на Broshura.bg, придобита от немската Offerista Group в началото на 2020 г.; и Никола Павлов, съосновател и технически директор на "Grabo".

    “Преди да стартираме Swipe.bg не можехме да повярваме колко ангажиращо и времеемко е да продадеш или купиш употребяван мобилен телефон. Публикуване в сайтове за обяви, социални мрежи, групи, телефонни разговори и съобщения, непрестанни преговори за цената - изключително дълъг и мъчителен процес. Много от българските потребители са изпадали и в следната ситуация: изгодният телефон, който са закупили от интернет, се оказва краден или с неотстраними повреди. Вярвайки, че трябва да има по-смислен начин, стартирахме Swipe.bg за изграждане на по-добър и сигурен пазар за покупка и продажба на качествени мобилни устройства. Същевременно с дейността си подпомагаме и за намаляването на въглеродния отпечатък”, споделят основателите относно раждането на идеята.

    Компанията все още няма пълна финансова година, но според очакванията на Димитров приходите за тази година ще надхвърлят 1 милион лева. В настоящия момент в компанията работят 14 owtr, като екипът продължава да се разраства, търсейки специалисти по продажби с фокус развитие и на корпоративни канали.

    Финансирането, което Swipe.bg получава от двата фонда и бизнес ангелите, ще се използва в няколко направления. На първо място - за популяризиране и създаване на доверие в пазара на смартфоните втора употреба. Имайки предвид, че до скоро в България този сектор бе в сянка, целта на Swipe.bg е да му дадат легитимност, покупката или продажбата на телефон втора употреба да не е тема табу, а нормален процес, и потребителите да се чувстват спокойни и сигурни във всеки етап.

    “В начинанието ни за развиване на този пазар в България ще имаме нужда и от много партньори. Искаме бъдем полезни на телекомите и големите вериги за техника като заедно създадем Buy-Back програми и установим канали за съвместна работа.”, казва Димитров.

    Друга основна част от инвестицията ще се използва за разширяване и обогатяване на инвентара в Swipe.bg. Интересът и доверието към компанията се е пораснал значително след добавянето на повече модели на сайта.

    "Приходите ни се увеличиха над десет пъти за четири месеца след като добавихме по-голям брой модели в онлайн магазина. Дори без да правим никаква значителна промяна по маркетинг активностите, а само благодарение на разнообразието", споделя Димитров.

    Получените средства ще се използват и за нови функционалности и подобряване на платформата, както и разработване и добавяне на офлайн канали - верига от партньорски сервизи, в които хората да могат да оставят телефоните си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години