събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    897 прочитания

    Бизнес климатът у нас бележи ръст през ноември

    Според данните на националната статистика ръст има във всички наблюдавани сектори
    29 ноември 2022, 11:48 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    През ноември 2022 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 3,5 пункта в сравнение с предходния месец, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

    Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 0,8 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца. 

    Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността на предприятията, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното им влияние.

    Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

    Бизнес климатът в строителството се повишава с 2,2 пункта. Оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията се подобряват, като и очакванията им за следващите 6 месеца са благоприятни. Същевременно анкетата регистрира и известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец.

    Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила.

    По отношение на продажните цени в строителството 49,4% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

    Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 8,7 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

    Основните фактори, ограничаващи дейността в сектора, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие.

    Оценките на търговците на дребно относно продажните цени през последния месец са в посока на увеличение, като 31,3% от мениджърите предвиждат те да продължат да се повишават през следващите 3 месеца.

    Бизнес климатът в сектора на услугите нараства с 5,3 пункта в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

    Най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.

    По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите 3 месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство