сряда, 01 февруари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  444 прочитания

  Бизнес климатът у нас бележи ръст през ноември

  Според данните на националната статистика ръст има във всички наблюдавани сектори
  29 ноември 2022, 11:48 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  През ноември 2022 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 3,5 пункта в сравнение с предходния месец, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 0,8 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца. 

  Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността на предприятията, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното им влияние.

  Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

  Бизнес климатът в строителството се повишава с 2,2 пункта. Оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията се подобряват, като и очакванията им за следващите 6 месеца са благоприятни. Същевременно анкетата регистрира и известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец.

  Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила.

  По отношение на продажните цени в строителството 49,4% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

  Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 8,7 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

  Основните фактори, ограничаващи дейността в сектора, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие.

  Оценките на търговците на дребно относно продажните цени през последния месец са в посока на увеличение, като 31,3% от мениджърите предвиждат те да продължат да се повишават през следващите 3 месеца.

  Бизнес климатът в сектора на услугите нараства с 5,3 пункта в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

  Най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.

  По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите 3 месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  И А1 вдига месечните такси
  Промяната влиза в сила след 1 март
  преди 9 часа
  Еврозоната избегна рецесия в края на 2022
  Това показва експресната оценка на Евростат, която подлежи на ревизия
  преди 9 часа
  МОН ще проследи реализацията на 70 000 висшисти
  Намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните, отчете министърът на образованието
  преди 10 часа
  България на дъното в ЕС по участие на възрастни в учене през целия живот
  Най-много пълнолетни участват в този тип учене в Нидерландия, според данните на Евростат
  преди 11 часа
  СЗО: Пандемията остава извънредна ситуация за общественото здраве
  Организацията обаче даде сигнал, че това може да се промени в следващите месеци
  преди 11 часа
  Летището в Бургас: Готови сме за ранен старт на Лято 2023
  Нови полети тази година ще има до Познан, Каунас, Дъблин, Шчечин и Рига