петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3420 прочитания

    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва CSoft?

    За продуктите, екипите и технологиите, които използват, разказват Николай Костов – Оперативен директор, и Христиан Атанасов – Ръководител отдел "Разработка на Софтуер" в СиСофт
    09 януари 2023, 10:23 a+ a- a

    Снимка: Николай Костов (вляво) – Оперативен директор, и Христиан Атанасов (вдясно) – Ръководител отдел "Разработка на Софтуер" в CSoft

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    За продуктите, екипите и технологиите, които разработва CSoft, разказват Николай Костов – Оперативен директор, и Христиан Атанасов – Ръководител отдел "Разработка на Софтуер" в компанията.

    Разкажете ни кои са ключовите продукти, по които работите в CSoft?
    Николай Костов: Основният продукт, който развиваме е BrightOS – интегрирана банкова платформа, обслужваща всички процеси в една банка.

    Допълнително предлагаме периферни системи, обслужващи дигиталните канали във финансовия сектор:

    bWeb – интернет банкиране;
    bMobile – мобилно банкиране;
    bCompliant – система за оценка на риска и изчисляване на провизиите за очаквани загуби в съответствие с IFRS9.
    RBSD* – решение за онлайн откриване на депозити (*)
    BNPL** – приложение за интегриране с електронни магазини на търговци

    *RBSD – Retail Banking Smart Deposit
    ** BNPL – Buy Now Pay Later

    От една страна, се стремим да изпреварваме темпа на дигитализацията, от друга – решенията ни да отговарят на промените в нормативните актове както в България, така и в Европейския съюз.

    За да отговорим на изискванията на банките, през 2021 година бяхме първата българска компания, която предостави на своите клиенти достъп до незабавни плащания в лева BLINK през платежната система на БОРИКА. Година преди това наш клиент стана първата българска банка, предложила незабавни плащания в EUR през SEPA Instant благодарение на актуализация на платежния модул в BrightOS.

    Друг по-интересен проект е инсталацията на BrightOS в частен облак и предлагане на услуги като SaaS на изцяло дигитална банка. Обслужването се осъществява през специализиран front-end за крайни клиенти, включващ дигитален онбординг.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Христиан Атанасов: Както Ники отговори, BrightOS е нашият основен продукт – цялостна банкова платформа, като, за да направя аналогия – представете си модерен powerhouse, задвижващ почти всичко в IT инфраструктурата на една банка (или добре развита финансова институция). Това, което прави BrightOS интересна, е, че тя е one stop shop платформа за нашите клиенти, включваща интегрирано много различни решения – Payments, пълен lifecycle на кредити и сметки, богат Customer File, Reporting, User and Access Management, естествено, Accounting. С всичко това им предоставяме enabler – адаптивна среда за растеж на всяка тяхна нова бизнес идея.

    CSoft е доверен партньор на част от най-големите и иновативни банки в България и на Балканите, като дневно платформата обработва стотици хиляди плащания и милиони трансакции. За да отговорим на нуждите им, BrightOS търпи непрестанно развитие, като се стараем да сме крачка пред настоящите технологии.

    Много важна част от портфолио ни са и нашите дигитални решения за крайни клиенти – интернет и мобилни банкирания, bWeb и bMobile, които отговарят на сериозна част от нуждите на една модерна банка. Част от клиентите ни използват само и единствено продукти на CSoft за всички бизнес процеси, което ни дава увереност, че вървим в правилна посока.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Николай Костов: С годините приехме малко по-различен начин за работа. По всеки проект работи отделен екип, включващ специалисти с различни знания, така че да гарантираме доставка на изискванията на клиента в оптимално качество и в срок. Всеки екип е съставен от: проектен мениджър, ръководител екип, бизнес анализатори, програмисти, софтуерен архитект, специалист по бази данни и QA.

    Според характера на проекта допълнително могат да бъдат включени UI/UX дизайнери, front-end, mobile developers, cloud и solution архитекти, специалисти автоматизирани тестове и др.

    Какви технологии използвате за отделните продукти?
    Христиан Атанасов: Използваме много и най-различни технологии за нашите продукти, тъй като всяка система и проект имат своите специфики. Различните екипи пишат на много езици и платформи, от C++, през .NET C# до TypeScript, Kotlin и Swift. Също залагаме на доверени партньори като Microsoft – например базите данни на системите поддържаме чрез Microsoft SQL Server, който е стандарт в нашата индустрия.

    По-важни за нас от езика и технологията са високият стандарт и качеството на сорс кода – гордея се много с всички свои колеги, гледам на най-добрите ни специалисти като на технологични „атлети“ – справяме се ежедневно с всякакви предизвикателства. Бих казал, че при нас посредствени хора трудно успяват и не се задържат дълго.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Христиан Атанасов: От много години използваме Agile методология Scrum, адаптирана според нашите нужди.

    Спринтовете ни са кратки с възможност за реакция при промяна. Стремим се да имаме мастър план на всички предстоящи проекти поне няколко месеца напред, за да може лесно да планираме необходимите ресурси и да отговорим на очакванията на нашите клиенти.

    Николай Костов: CSoft е изцяло българска фирма, базирана във Варна. Както вече казахме, екипите ни са съставени от различни специалисти, като намираме това за най-оптимален вариант за работа.

    След започване на работния процес по проект той се разпределя към екип и стартират детайлни уточнения с клиента. Изгражда се най-подходящата архитектура за реализация и се планира разработката. През целия процес екипът може да предлага оптимизация в изискванията на клиента и да взема самостоятелно решения във всяка фаза. Като изключение за по-критичните проекти се включват и други специалисти и се организират периодични срещи за мониторинг.

    Как се промениха продуктите Ви през годините?
    Христиан Атанасов: Както всяка друга B2B компания, и ние в CSoft трябва да сме много бързи и адаптивни при отваряне на нови ниши на пазара ни. Същото се отнася и за продуктите ни – чисто функционално те се променят с всеки наш спринт, а архитектурно достатъчно често, за да отговаряме на променящата се среда и увеличаващите се обеми.

    Променят се и целите ни – ако преди 10 години бяха да създадем стабилна, скалируема и функционална платформа, преди 5 бяха да вървим ръка за ръка с дигитализацията на клиентите си, а днес целите ни са да ги изпреварваме с идеи за още по-добро обслужване на крайните потребители, да работим с тях за решения в посока страхотен Customer Experience (CX). Това значи много повече от обмислен user interface – означава преводът ми да пристига за секунди вместо за часове или да мога да превеждам към друг получател само по телефонен номер, да мога да разпиша документите си отдалечено, без да посещавам банката.

    Всичко това стартира и с плавна смяна в начина на мислене вътре в организацията, води до срещи, пълни с разпалени дискусии, еволюция в процесите, екипите и нас самите като професионалисти.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите продукти, по които работите?
    Христиан Атанасов:
    Предизвикателства да искаш! Преди всичко трябва да споделя, че част от корпоративната ни култура е да не се предаваме пред трудности, да не се обясняваме как нещо не може да стане – с това идват и предизвикателствата.

    От една страна, едно от най-сериозните предизвикателства при нас са обемите от данни – за големите ни клиенти на практика BrightOS е в центъра на десетки милиони заявки на ден. Това ни прави изобретателни, предприемчиви да познаваме, откриваме и използваме всякакви технически похвати за бързо обслужване на този обем.

    От друга страна, нашите партньори разчитат да развиваме продуктите си с минимални указания от тяхна страна, откъдето идва и силният ни отдел по бизнес анализи и тестване – на тях се разчита да превръщат идеите в ясни описания за developer-ите в CSoft.

    Организационно най-сериозното предизвикателство е да се адаптираме с нарастването на компанията – вече имаме над 15 екипа и трябва да намираме работещи модели да скалираме усилията си. За щастие, сме заобиколени от добри практики, книги и идеи на големи автори и се стараем да прилагаме подобрения итеративно, нонстоп. В чисто личен план това прави CSoft изключително вълнуващо за мен място, защото трябва да се развивам постоянно, да бъда крачка пред събитията.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за ключовите Ви продукти?
    Христиан Атанасов:
    Страхотен успех за нас е стъпването ни на други пазари. Имахме няколко успешни миграции на Балканите, и започваме все по-често да получаваме нови запитвания извън България, и то не само от банки.

    Всяка миграция на Core Banking е изключително сериозно предизвикателство за една банка, като често се сравнява шеговито с отворена сърдечна операция. Нашите екипи успяват да завършват този процес за 6 – 9 месеца, което е поне 2 пъти по-бързо от нашите конкуренти. Тук отново адмирациите отиват при нашите невероятни екипи, които в серия от интервюта и последващи анализи бързо вникват в съществуващата бизнес логика и данни и намират как и къде описаното да заработи в BrightOS.

    Често в този процес успяваме да помогнем на клиентите си да подобрят наличните процеси, давайки им много по-мощен инструмент.

    Погледнато от друг ъгъл, може би нашите най-големи постижения са успехите на клиентите ни – награди като банкер на годината и Retail bank на годината от банка клиент на Csoft в две последователни години, могат само да ни радват. Благодарение на взаимните ни усилия успяваме да дигитализираме страшно много процесите чрез иновативни решения. За да дам контекст – най-големият ни клиент чрез внедряването на дигитални електронни подписи на таблети спестява стотици хиляди листи хартия на ден. Няма смисъл да разсъждавам върху икономическите и екологични ползи.

    Какво предстои при отделните проекти?
    Николай Костов: Продължаваме да работим за дигитализация на банките. Фокусът продължава да е клиентското изживяване, като едновременно целят улесняване на процесите за банковите служители. В тази връзка в момента разработваме изцяло нова front-end платформа – OneDesk, която е в центъра на обслужването на клиенти. Интегрирана е с всички системи в банката и всеки процес е прозрачен за банковия служител.

    Например при използване на външна система за управление на банкови карти извън основната банкова система процесът за откриване на клиент ще е напълно интегриран, включващ създаване на клиентско досие, разплащателна сметка, абонаменти за допълнителни услуги и банкова карта, като служителят ще използва само едно front-end приложение.

    Друг важен проект е очакваното влизане на България в еврозоната. Това ще бъде сериозно предизвикателство за всички банкови системи, защото освен технически промени на някои модули предполага и миграция на данни. Ние вече сме започнали работа по този проект и имаме ясни стъпки за актуализация на нашите системи, така че да покрием изискванията, без да има изчакване и забавяне за нашите клиенти.

    През 2023 освен проектите, свързани с нови банкови продукти и услуги, технологично усъвършенстване и регулаторни промени, очакваме и поредната миграция.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на CSoft в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ:   

    По какви проекти работи Burgiss?
    Какви продукти разработва DevOcean Solutions

    По какви проекти работи Digital Workplace екипът на Commerzbank DTC Sofia
    По какви проекти работи Антхил?

    По какви проекти работи Абалта Технолоджис?
    Какви продукти разработва iCard?

    По какви проекти работи SAP екипът на KPMG IT Service?
    По какви проекти работи Коника Минолта България?

    По какви проекти работи SoftServe в България?
    По какви проекти работи GlobalFoundries България?

    Какви продукти разработва Software AG България?
    По какви проекти работи myPOS?    
    Какви продукти разработва Uber Engineering София?
    По какви проекти работи Sciant?

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
       
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?

    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство