вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4113 прочитания

    Какво е бъдещето на ИТ индустрията в България? (2 част)

    Как си представят развитието на ИТ индустрията в България попитахме лидери на водещи технологични компании в страната
    16 януари 2023, 15:08 a+ a- a

     През 2022 Economy.bg попита ИТ лидери във водещи компании в България как си представят развитието на ИТ индустрията в страната през следващите години. В поредица от статии ви припомняме техните прогнози. Първата статия може да видите тук.

    Екатерина Недялкова - Ръководител на българския клон на Experian. Снимка: Личен архив

    Екатерина Недялкова - Ръководител на българския клон на Experian

    Несъмнено в момента IT индустрията е достигнала високи нива на развитие не само в България, но и в световен мащаб. Смятам, че това е така, защото технологиите и иновациите са единственият път към прогрес на индустриите, а това естествено, води към все по-голяма нужда от софтуерни решения във всяка една сфера на дейност. Разбира се, това създава и предизвикателства, какъвто е все по-обострящият се световен глад за кадри в областта. 

    IT индустрията в България се развива добре и в момента предоставя много възможности на пазара на труда. Това ни поставя в една конкурентна среда, в която вече от компаниите не се изисква само да предложат добро заплащане и социални придобивки, но и иновации, култура, международна среда и подходящ микроклимат за развитие на таланти. В момента в IT сектора в страната има баланс между технологични компании, които предлагат услуги, и такива, които предлагат продукти.

    Според мен бъдещето е в предлагането на продукти, а основните причини са две – развитието на таланти и рентабилността. Чрез създаването на продукти хората могат да насърчават своята креативност, да се учат непрекъснато и да надграждат постигнатото, защото по всяка вероятност, ако те работят над един продукт сега и той е успешен, ще продължат да работят по него и след 5 години. От чисто финансова гледна точка също е много по-изгодно да създадеш един продукт, който след това да продадеш хиляди пъти, отколкото да продадеш като услуга един час, който винаги ще си остане един час. 
    Вижте цялото интервю с  Екатерина Недялкова за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Мартин Антонов - Software Engineering Team Lead в AtScale. Снимка: Личен архив

    Мартин Антонов - Software Engineering Team Lead в AtScale

    Наблюденията ми са, че въпреки страхотните усилия на преподаватели, академии и университети все още има силен недостиг на кадри в IT индустрията в България. Все повече чуждестранни компании отварят R&D офиси в България и това допълнително допринася за този недостиг. Моите прогнози за следващите години са, че условията за опитни програмисти ще стават все по-привлекателни, защото тепърва стъпващите компании в България, трудно биха си намирали екипи. 

    Личното ми мнение е, че не само компаниите трябва да инвестират в частни академии и обучения. Би било добре и държавата да субсидира подобни инициативи, да се набляга повече на информатиката в училище, да се модернизират и създадат нови специалности в университетите и по този начин да се задоволи недостигът на кадри. България има потенциал и може да се развие и утвърди като световен IT хъб.
    Вижте цялото интервю с Мартин Антонов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Александър Кондов - Главен Инженер в екипа на News UK в Questers. Снимка: Личен архив

    Александър Кондов - Главен Инженер в екипа на News UK в Questers

    Забелязвам, че все повече компании прехвърлят иновативната си развойна дейност в България. Стартъпи отварят офисите си тук, разчитайки на местни програмисти да завеждат новосформираните им екипи. Смятам, че ако успеем да се докажем като локация, която умее да иновира, тази тенденция ще продължи и продуктовата работа ще вземе превес пред аутсорсинга. 
    Вижте цялото интервю с Александър Кондов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Недялко Миленков - Технологичен Мениджър в Scalefocus. Снимка: Личен архив

    Недялко Миленков - Технологичен Мениджър в Scalefocus

    България е една от топ дестинациите в света за ИТ услуги. В следващите години очаквам умерен ръст на развитие, най-вече забавен поради липсата на кадри. В момента университетите и академиите не могат да обучат достатъчно бързо хора, които да се влеят в ИТ индустрията. Единственият параметър сега, който определя скоростта на развитие на ИТ индустрията в България, е липсата на кадри.

    В същото време, съм изключително щастлив, че има компании като Scalefocus, които работят активно за преодоляване на проблема чрез споделяне на знания, опит и добри практики с IT общността. Една от основните ни инициативи в тази посока е Scalefocus Академията, в която безплатно обучаваме квалифицирани специалисти в различни технологични направления. Да виждам ентусиазма и желанието за учене на курсистите, които скоро ще се превърнат в наши колеги, ме мотивира изключително много. 
    Вижте цялото интервю с Недялко Миленков за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix. Снимка: Личен архив

    Владимир Димитров - Senior DevOps & Cloud engineer в ITGix

    Ние сме тясно специализирана DevOps компания, която не спира да се развива и да работи с най-актуалните технологии. На пазара има търсене за такъв тип услуги. Остава проблемът с липсата на кадри – на DevOps инженери. В този ред на мисли, очаквам все повече млади хора да се ориентират към ИТ сектора, особено в период на тотална дигитализация. 

    Очаквам трудът в ИТ индуструята в България да бъде все по-високо оценяван и да имаме още няколко еднорога. 
    Вижте цялото интервю с Владимир Димитров за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Динко Манолов - CTO наn Kodin Soft. Снимка: Личен архив

    Динко Манолов - CTO наn Kodin Soft

    ИТ индустрията се превърна в мощен инструмент на бизнес лидерите за справяне с предизвикателствата. Днес почти всички индустрии поставят дигиталната трансформация в основата на стратегията си за оцеляване и конкурентно предимство. И това не е изненада предвид възможностите, които новите технологии, облачните услуги и по-голямата свързаност ни предоставят. През следващите години очаквам секторът на информационните технологии да продължи да се развива и да увеличава своя дял на световните финансови пазари.
    Вижте цялото интервю с Динко Манолов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Илия Николов - Ръководител на технически екип в Devision. Снимка: Личен архив

    Илия Николов - Ръководител на технически екип в Devision

    Значението на ИТ индустрията ще продължи да расте. По-скоро ще бъде еволюция и надграждане на вече добрата база, която имаме. Трябва да затвърждаваме доброто си име като производител на качествени и иновативни технологични решения.

    Предвиждам ИТ индустрията да бъде двигател на растежа в България. 
    Вижте цялото интервю с Илия Николов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Светослав Спасов - Изпълнителнен Директор на KPMG ITS. Снимка: Личен архив

    Светослав Спасов - Изпълнителнен Директор на KPMG ITS

    Търсенето на ИТ услуги и продукти е огромно и нашият пазар ще продължи развитието си с бурни темпове, дори по време на сега развиващата се криза. Високите проценти на инфлация ще доведат до бързо повишаване на възнагражденията в сектора и за съжаление, до повишени нива на напускащи организациите служители. Конкуренцията за талантливи кадри между компаниите ще остане сериозна.

    Ще наблюдаваме по-голямо развитие на freelance бизнеса срещу традиционната постоянна заетост. Компаниите на пазара ще продължат своите процеси на дигитализация и респективно ИТ компаниите ще увеличат инвестициите си в иновации, обучение и развитие.
    Вижте цялото интервю със Светослав Спасов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Иван Дудин - Регионален Директор „Продажби“ на Acronis. Снимка: Личен архив

    Иван Дудин - Регионален Директор „Продажби“ на Acronis

    ИТ ще остане секторът с най-голям дял в българската икономика; лидиращ и определящ фактор в много други сфери като образование, икономика, индустрия, а защо не и политика.  
    Вижте цялото интервю с Иван Дудин за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

     

    Калоян Петров - Director of Engineering в Smart IT. Снимка: Личен архив

    Калоян Петров - Director of Engineering в Smart IT

    В последните години доста външни инвеститори решиха да правят ИТ в България, което със сигурност ме радва. Превръщаме се в стратегическа дестинация, като вече не цената е толкова определящ фактор, а качеството на кадрите, с които разполагаме. От друга страна е прекрасно, че имаме все повече силни български продуктови ИТ фирми, като, разбира се, една от тях е Smart IT.

    Прогнозите ми са за все по-силен ръст на индустрията в следващите години.
    Вижте цялото интервю с Калоян Петров за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Николай Николов - Ръководител на отдел R&D в Mansion Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Николай Николов - Ръководител на отдел R&D в Mansion Bulgaria

    България е в много интересна ситуация от гледна точка на ИТ индустрия. От една страна, имаме доста компании, които са или тепърва влизат на пазара с интересни проекти и успешни бизнеси. Също така имаме силно предприемачество, което се развива стремглаво в последните години и ще продължава да е така. От друга страна, имаме ясен недостиг на професионалисти, който не успява успешно да бъде компенсиран от кадрите, излизащи от българските университети и академии. Това трябва да е фокус на цялата ИТ индустрия и образователната ни система – създаването и развиването на млади и талантливи професионалисти, които да я подхранят със свежа работна сила и идеи. Имаме и фактора от последните няколко години за нуждата и изискването както от компаниите, така и от работещите в тях за възможността за отдалечена работа.

    Тенденцията, както забелязваме, е ИТ специалистите да се изнасят от София и останалите по-големи ИТ центрове като място на работа, и все повече да се разпръскват извън тях, в по-малки населени места. В този ред на мисли, отдалечената работа на ИТ специалистите постепенно ще повлияе, като това вече се усеща, на българската икономика в по-глобален мащаб. Това създава известни затруднения за компаниите, които не са достатъчно подготвени за такъв тип отдалечен работен режим, но от друга страна, това е уникална възможност за специалистите да работят откъдето искат и да имат повече време за себе си, семейството си и за нещата, които ги правят щастливи. Тази тенденция едва ли ще се промени, а по-скоро ще се усили с времето, а ние като част от ИТ индустрията, трябва да успеем да вземем позитивите от нея и да я развием по начин, който да ни направи по-успешни и щастливи като хора и професионалисти.
    Вижте цялото интервю с Николай Николов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Стефан Стефанов - Директор „Продуктов мениджмънт“ в Progress. Снимка: Личен архив

    Стефан Стефанов - Директор „Продуктов мениджмънт“ в Progress

    Не само в България, но и в световен мащаб софтуерът е изключително широко разпространен и ще продължава да навлиза във всички сфери на живота. В България делът на ИТ сектора нараства ежегодно и тази тенденция ще продължи в следващите години. Очаквам създадените продуктови компании да постигнат ръст и да се създават все повече нови, които да генерират стойност в глобален мащаб. В България имаме всичко необходимо това да се случи – като талант, екосистема, опции за финансиране.

    Накрая искам да споделя цитат от Саймън Синек, който много харесвам: Dream big. Start small. But most of all, start. И в допълнение: don’t stop Progressing.
    Вижте цялото интервю със Стефан Стефанов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Вихрен Славчев - Изпълнителен Директор на „Мнемоника“. Снимка: Личен архив

    Вихрен Славчев - Изпълнителен Директор на „Мнемоника“

    Бъдещето е на системите и автоматизацията, все повече дейности ще бъдат отнемани от човека и прехвърляни върху машини. За съжаление, този процес вече е започнал и основният показател за това е изчезването на познанието. Хората губят елементарни умения и знания и ги заменят с повърхностни действия върху устройства, които изпълняват всичко останало, което сме забравили. Замислете се, че имате калкулатор на телефона си и едва ли вече знаете как да разделите трицифрено на двуцифрено число.

    Компаниите, които се трансформират към уникални нови модели, които все още не подлежат на автоматизиране или създават системите за автоматизация, ще имат най-голямо бъдеще в ИТ индустрията не само в България, но и навсякъде.

    Дано не съм съвсем прав!
    Вижте цялото интервю с Вихрен Славчев за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Ивайло Връбчев - Global AWS Lead Architect в SoftwareOne. Снимка: Личен архив

    Ивайло Връбчев - Global AWS Lead Architect в SoftwareOne

    Развитието на ИТ индустрията е пряко свързано с това какво ще се случи от икономическа и геополитическа гледна точка в Европа. Ако нещата се стабилизират, ИТ сферата в България ще продължи да прогресира както досега. През годините показахме, че имаме специалисти на световно ниво, а не сме само бюджетна nearshore или offshore зона.  

    За да може нарастването да се случи гладко, е много важно държавата и бизнесът заедно да се фокусират в подготовката на кадри на всички нива. За да могат да набавят достатъчно човешки ресурс, компаниите ще трябва да изградят стабилни партньорски отношения с развиващи се пазари с висок потенциал като част от държавите в Африка.

    Силно вярвам, че в следващите години от България ще излязат още няколко „еднорога”, а защо не и „дракони”, които ще са много важни стъпки и доказателство, за иновациите и развитието на екосистемата.
    Вижте цялото интервю с Ивайло Връбчев за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.  

    Огнян Траянов – Основател и Изпълнителен директор на ТехноЛогика. Снимка: Личен архив

    Огнян Траянов – Основател и Изпълнителен директор на ТехноЛогика 

    Бурно развитие на услуги по киберзащита. Трансформации на фирми – сливания, изкупувания, закриване. Временно увеличаване на броя на професионалистите на свободна практика и вливането им в гиг икономиката.

    В по-далечна перспектива ще се развият няколко тенденции, свързани с технологично развитие и промяна на търсените услуги и специалисти:

    - приложението на изкуствения интелект ще се издигне до ново ниво, средствата за автоматизация на софтуерното инженерство (Computer Aided Software Engineering – CASE), познати ни от края на миналото столетие, до ниво на заместване на труда по чистото кодиране от програмисти;

    - в по-широк аспект изкуственият интелект ще стана по-достъпен чрез платформи и това ще доведе до намаляване на необходимостта от поръчки за разработване на софтуерни приложения;

    - бумът на RPA ще се отрази негативно на Business Process Outsourcing (BPO);

    - бизнес хората ще могат да реализират бързи успехи в автоматизацията чрез RPA, DPA и други low-code инструменти и ще намалее търсенето на тесни ИТ специалисти. Реализацията на очакването на Гартнър, че до 2021г. 40% от ИТ персонала ще са версатилисти (техен термин за вид универсалисти), които ще изпълняват няколко роли, повечето от които свързани с бизнеса, а не толкова с технологии, се забави съществено, но сбъдването му е въпрос на няколко години.

    Тези тенденции ще се реализират преди всичко в развитите икономики и по-бавно у нас. Но ще дадат негативно отражение върху българския аутсорсинг бизнес.
    Вижте цялото интервю с Огнян Траянов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 7 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 8 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 9 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 12 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ