петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3748 прочитания

    „Амер спортс България“ открива 3-ти завод за производство на ски в Асеновград

    Как Чепеларе се превърна във водещ център за производство на ски в света - Ивайло Петров, управител на компанията, пред Economy.bg
    19 януари 2023, 10:13 a+ a- a

    Чепеларе е топ производител на алпийски ски в света. През ноември 2008 бившата вече фабрика „Пампорово Ски“ е придобита от финландската Amer Sports. В момента основен акционер в българското дружество е австрийската Amer Sports Holding. Произвеждат се световни марки ски, като Atomic и Salomon.
    „Амер Спортс България“ има пазарен дял от около 30%. Предстои тази година компанията да отвори нов завод в Асеновград, като инвестира 11 млн. евро. Ще бъдат открити 125 нови работни места.

    Как Чепеларе се превърна във водещ център за производство на ски в света, какви са плановете за развитие на „Амер Спортс България“, защо компанията ще открива нов завод в Асеновград, каква ще е инвестицията и как се развива световният пазар на ски – тези и други въпроси коментирахме с Ивайло Петров, управител на компанията.

    Г-н Петров, България е трета в ЕС по износ на ски. Какъв е Вашият принос за това постижение?
    Нашият принос е, че в Чепеларе, където са фабриките ни, успяхме да произведем над 1 милион ски миналата година. Общото количество ски, което е излязло от Чепеларе през годините, е много над 10 милиона. На практика ние сме сред основните играчи на пазара на производство на ски в света. „Амер спортс“ е може би най-голямата фирма в света като предлагане в зимните спортове. И брандовете, част от нашата фирма – Atomic и Salomon, се развиват много добре. Имат големи амбиции, които се материализираха в това да решим да инвестираме тази година в още една локация в България, където също да произвеждаме ски.

    Къде ще бъде новият завод?
    В Асеновград.

    Какъв ще бъде размерът на инвестицията?
    Около 11 милиона евро ще инвестираме през 2023, като планираме тази година първите ски да излязат и от Асеновград.

    Как Чепеларе се превърна във водещ център за производство на ски в света?
    Първата фабрика за ски в България е още от 70-те години на миналия век. Много хора помнят може би името „Пампорово ски“. През 80-те години започват първите контакти с Atomic от Австрия и първите колаборации, обмяна на опит, знания и технологии. На практика през 2008 Amer Sports решава изцяло да интегрира фабриката в Чепеларе и от тогава до сега развитието е главоломно. И за около 10 години от един сравнително малък производител фабриките в Чепеларе се развиха до ниво, че като локация станахме най-големият производител на ски в света.

    Какъв е пазарният Ви дял?
    Около 30%, варира от година на година.

    Кои са най-големите Ви пазари?
    Основният ни пазар винаги е бил Европа. Но факт е, че от около 10 години пазарът в Северна Америка се разви доста по-бързо от всякакви прогнози. В момента Америка и Япония се приближават до 40% дял от нашето производство, което е много хубаво за нашия бизнес като цяло.

    Може ли България да изпревари Австрия и да стане лидер в Европа по износ на ски?
    Това няма как да се случи. В Австрия ските и зимните спортове са национална мания. Не мисля, че България, а дори и други държави могат да изместят Австрия поне в обозримо бъдеще, тъй като два от най-големите брандове в света, дори три от тях, са австрийски.

    Как се развива световният пазар на ски? Как се отразява кризата?
    Ковид катализира някои тенденции, които още преди това се забелязаха в ски индустрията и в начина на използване на ски. Традиционните методи – да се карат ски на писта, все още са основният метод. Но още преди Covid-19 имаше тенденция към нови концепции като беккънтри ски, ски туринг и т.н. Все повече хора още преди пандемията искаха да отидат някъде сами, без да има нужда от изключително тежка инфраструктура, без да са зависими от други хора, за да се наслаждават на любимия си спорт. Covid само подсили тази тенденция с дистанцирането. Това доведе до изключителния бум и при производителите на велосипеди, и при тези на ски. Ние по време и след пандемията регистрирахме рекордните си години.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на АМЕР СПОРТС БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 секунди
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 41 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 45 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България