петък, 12 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1357 прочитания

  Alibaba работи върху конкурент на ChatGPT

  Baidu съобщи, че тества своя версия на чатбот
  09 февруари 2023, 09:36 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Китайският гигант за електронна търговия Alibaba съобщи за CNBC, че работи върху съперник на ChatGPT. Говорител на компанията каза, че Alibaba работи върху технология в стил ChatGPT и в момента тя се тества вътрешно във фирмата.

  Акциите на Alibaba скочиха с 3% в предпазарната търговия в САЩ

  Този ход идва, когато технологичните компании в световен мащаб се стремят да се възползват от вълнението, генерирано от ChatGPT, чатбот с изкуствен интелект, създаден от OpenAI. Потребителите могат да задават въпроси на ChatGPT по голямо разнообразие от теми, да пишат есета и дори да генерират код.

  ChatGPT попада в категорията на генеративния AI (GAI), вид изкуствен интелект, който може да се използва за създаване на текст или изображения. Той се захранва от голям езиков модел, което означава, че използва големи обеми данни, за да разбере и генерира разговор.

  Alibaba каза, че работи върху генеративен AI от 2017 г. Компанията не даде времева линия кога може да пусне своя съперник ChatGPT.

  ChatGPT предизвика донякъде надпревара в сверата на изкуствения интелект сред най-големите технологични играчи в света. Microsoft инвестира в OpenAI и тази седмица обяви базирана на AI търсачка Bing и браузър Edge, които ще бъдат подкрепени от технологията ChatGPT. Също тази седмица Google обяви своята технология за чатбот с изкуствен интелект, наречена Bard, като част от план за „червен код“ за отговор на предизвикателството, поставено от ChatGPT.

  Също тази седмица китайският гигант за търсене Baidu съобщи, че тества свой собствен чатбот, наречен „Ernie bot“ на английски или „Wenxin Yiyan“ на китайски. Съобщението изпрати акциите до небесата, подчертавайки вълнението на инвеститорите от технологията. Компанията намекна, че ще интегрира технологията в продуктите си.

  Междувременно NetEase, една от най-големите компании за хазартни игри в Китай, заяви, че нейният образователен филиал Youdao работи върху генеративен AI. Говорител каза за CNBC, че компанията разглежда използването на големи езикови модели в някои от своите образователни продукции. NetEase не каза, че също ще пусне съперник на ChatGPT. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 8 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 8 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 8 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 9 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 12 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI