събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1150 прочитания

  Alibaba работи върху конкурент на ChatGPT

  Baidu съобщи, че тества своя версия на чатбот
  09 февруари 2023, 09:36 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Китайският гигант за електронна търговия Alibaba съобщи за CNBC, че работи върху съперник на ChatGPT. Говорител на компанията каза, че Alibaba работи върху технология в стил ChatGPT и в момента тя се тества вътрешно във фирмата.

  Акциите на Alibaba скочиха с 3% в предпазарната търговия в САЩ

  Този ход идва, когато технологичните компании в световен мащаб се стремят да се възползват от вълнението, генерирано от ChatGPT, чатбот с изкуствен интелект, създаден от OpenAI. Потребителите могат да задават въпроси на ChatGPT по голямо разнообразие от теми, да пишат есета и дори да генерират код.

  ChatGPT попада в категорията на генеративния AI (GAI), вид изкуствен интелект, който може да се използва за създаване на текст или изображения. Той се захранва от голям езиков модел, което означава, че използва големи обеми данни, за да разбере и генерира разговор.

  Alibaba каза, че работи върху генеративен AI от 2017 г. Компанията не даде времева линия кога може да пусне своя съперник ChatGPT.

  ChatGPT предизвика донякъде надпревара в сверата на изкуствения интелект сред най-големите технологични играчи в света. Microsoft инвестира в OpenAI и тази седмица обяви базирана на AI търсачка Bing и браузър Edge, които ще бъдат подкрепени от технологията ChatGPT. Също тази седмица Google обяви своята технология за чатбот с изкуствен интелект, наречена Bard, като част от план за „червен код“ за отговор на предизвикателството, поставено от ChatGPT.

  Също тази седмица китайският гигант за търсене Baidu съобщи, че тества свой собствен чатбот, наречен „Ernie bot“ на английски или „Wenxin Yiyan“ на китайски. Съобщението изпрати акциите до небесата, подчертавайки вълнението на инвеститорите от технологията. Компанията намекна, че ще интегрира технологията в продуктите си.

  Междувременно NetEase, една от най-големите компании за хазартни игри в Китай, заяви, че нейният образователен филиал Youdao работи върху генеративен AI. Говорител каза за CNBC, че компанията разглежда използването на големи езикови модели в някои от своите образователни продукции. NetEase не каза, че също ще пусне съперник на ChatGPT. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица