сряда, 22 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  878 прочитания

  И Equinor с рекордна печалба за 2022 г.

  Оперативната печалба е в размер на $74,9 млрд. или почти двойна спрямо предходния рекорд от 2008 г.
  09 февруари 2023, 11:53 a+ a- a

  Снимка: Even Fløgstad ©Equinor

  Equinor публикува рекордна коригирана оперативна печалба в размер на $74,9 млрд., повече от двойно спрямо предишния си връх и изпращайки акциите на норвежкия производител на петрол и газ нагоре с над 7%. С нетна печалба за годината от $28,7 млрд. спрямо $8,6 млрд. година по-рано, Equinor се присъедини към глобалните петролни и газови големи компании като ExxonMobil, Shell) и BP в рекордна възвръщаемост за 2022г., отбелязва „Ройтерс“.

  Мажоритарно притежаваният от държавата Equinor стана най-големият доставчик на природен газ в Европа миналата година, след като руската „Газпром“ намали доставките заради подкрепата на Запада за Украйна, изпращайки европейските цени на газа до най-високите стойности за всички времена.

  Но цените на газа се сринаха през 2023 г. и листнатите в Осло акции на Equinor паднаха с 9% от началото на годината, представяйки се под покачването с 3,3% на европейските петролни акции. Коригираните печалби преди данъци и лихви за октомври-декември достигнаха $15,1 млрд., от $15 млрд. година по-рано и над прогнозираните $14,4 млрд. в проучване на Equinor сред анализатори.

  Equinor повиши и редовния си тримесечен дивидент и заяви, че очаква годишен паричен поток от операции след данъци от около $20 млрд. годишно до края на десетилетието.

  „На фона на силните печалби, перспективи и баланс, ние увеличаваме разпределението на капитала до очакваните $17 млрд. през 2023 г.“, каза главният изпълнителен директор на Equinor Андерс Опедал.

  Equinor каза, че ще изплаща редовен тримесечен дивидент от $0,30 на акция, в сравнение с $0,20, и ще направи допълнително, извънредно плащане от $0,60 на акция за четири последователни тримесечия, общо около $11 милиарда дивиденти тази година.

  Бордът потвърди план за редовно обратно изкупуване на акции в размер на $1,2 млрд. годишно и заяви, че ще направи извънредно обратно изкупуване през 2023 г. за $4,8 млрд., за общо $6 млрд.

  Equinor каза, че общото му производство на петрол и газ е спаднало с 2% на годишна база до 2,04 млн. барела петролен еквивалент на ден през 2022 г., но очаква това да нарасне с 3% през 2023 г.

  Висш изпълнителен директор каза, че проучва възможността за увеличаване на добива от най-голямото нефтено находище в Западна Европа, Johan Sverdrup, до 755 000 барела на ден от 720 000. Добивът на газ от норвежките находища е нараснал с 8% спрямо година по-рано, тъй като компанията се фокусира върху замяната на загубените руски доставки за Европа, докато добивът на петрол е намалял с 6%, добавя той.

  Предишният коригиран рекорд на печалбата на Equinor е $36,2 млрд. през 2008 г., когато цените на петрола в Северно море достигнаха рекордни върхове.

   Компанията, която прави по-голямата част от печалбата си в Норвегия, където петролните компании подлежат на данъчна ставка от 78%, заяви, че очаква да плати рекордните $49,9 млрд. данъци за 2022 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Радев: Финансите на държавата са стабилни
  Спекулации са твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд, коментира президентът
  преди 10 часа
  БНБ и банките у нас преминаха към нова европейска платежна система
  Обновената система ще допринесе за хармонизацията и подобряването на ефективността на финансовите пазари в Европа
  преди 12 часа
  Рекордни нива на икономическия риск отчитат финансовите директори в ЦИЕ
  Намаленото вътрешно търсене, геополитическият риск и недостигът на квалифицирани специалисти ще бъдат основните източници на безпокойство за бизнеса в региона през 2023, сочи доклад на "Делойт"
  преди 16 часа
  Глобалната температура ще се повиши с 1,5 градуса по Целзий за десетилетие
  Индустриалните нации трябва да вземат драстични мерки, показва нов доклад
  преди 16 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 76.5% за година
  Най-големите вложения в страната за януари 2023 са от Люксембург, Нидерландия и Белгия