петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1051 прочитания

  МИР стартира издаването на Стартъп виза

  Тя ще се издава на граждани извън ЕС за развиване на високотехнологичен бизнес в България, ще важи 1 година
  17 февруари 2023, 08:43 a+ a- a

  Министерството на иновациите и растежа (МИР) започва процеса по издаването на удостоверение за високотехнологичен и иновативен проект или т.нар. Стартъп виза.

  Подаване на документите и кандидатстване може да се направи през платформата СУНИ (Система за управление на национални инвестиции) на адрес - https://enims.egov.bg/en , посредством електронен подпис.

  По новата административна услуга се предвижда да могат да кандидатстват чужди граждани (извън Европейския съюз), които искат да стартират иновативни бизнеси, използващи високи технологии и развиващи научно-изследователска и развойна дейност.

  МИР ускори подготовката за издаването, като вместо планирания 6-месечен срок за публикуване на условията за кандидатстване, кандидатстването се отваря 2 месеца предсрочно.

  Попълва се въпросник, в който предприемачът трябва да отбележи каква е неговата компания, идея, към кои пазари е насочен, има ли вече инвеститор, патенти, клиенти и др. След преглед на документите и оценка на проекта от Експертен съвет, включващ представители на държавата, научната общност и бизнеса, ще бъде издавано удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект. Неговата валидност е 1 година, но може да бъде удължавано след това до 2 години допълнително.

  „МИР заработи и за предприемачите. След 5 години усилия България вече има Стартъп виза като всички европейски развити страни. Това ще позволи инвеститори извън ЕС да развиват високи технологии в България, да наемат български таланти и да създават работни места“, коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод стартирането на процедурата.

  Издаването на Стартъп виза се основава на Закона за чужденците в Република България, както и на разработената от МИР Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект.

  Наредбата е приета с Постановление № 318 на Министерския съвет от 7 октомври 2022 г.

  Удостоверението e официален документ, който дава възможност за издаване на разрешение за продължително пребиваване на чужденци, които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас.

  До 7 октомври 2022 г. България беше единствената страна от ЕС без установен правен ред за издаване на Стартъп виза, като усилия в тази посока са правени над 5 години. МИР подчертава приноса на Българската стартъп асоциация BESCO в подготовката и успешното въвеждане на Стартъп визата у нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 14 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 2 дни
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство