понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  873 прочитания

  МИР стартира издаването на Стартъп виза

  Тя ще се издава на граждани извън ЕС за развиване на високотехнологичен бизнес в България, ще важи 1 година
  17 февруари 2023, 08:43 a+ a- a

  Министерството на иновациите и растежа (МИР) започва процеса по издаването на удостоверение за високотехнологичен и иновативен проект или т.нар. Стартъп виза.

  Подаване на документите и кандидатстване може да се направи през платформата СУНИ (Система за управление на национални инвестиции) на адрес - https://enims.egov.bg/en , посредством електронен подпис.

  По новата административна услуга се предвижда да могат да кандидатстват чужди граждани (извън Европейския съюз), които искат да стартират иновативни бизнеси, използващи високи технологии и развиващи научно-изследователска и развойна дейност.

  МИР ускори подготовката за издаването, като вместо планирания 6-месечен срок за публикуване на условията за кандидатстване, кандидатстването се отваря 2 месеца предсрочно.

  Попълва се въпросник, в който предприемачът трябва да отбележи каква е неговата компания, идея, към кои пазари е насочен, има ли вече инвеститор, патенти, клиенти и др. След преглед на документите и оценка на проекта от Експертен съвет, включващ представители на държавата, научната общност и бизнеса, ще бъде издавано удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект. Неговата валидност е 1 година, но може да бъде удължавано след това до 2 години допълнително.

  „МИР заработи и за предприемачите. След 5 години усилия България вече има Стартъп виза като всички европейски развити страни. Това ще позволи инвеститори извън ЕС да развиват високи технологии в България, да наемат български таланти и да създават работни места“, коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод стартирането на процедурата.

  Издаването на Стартъп виза се основава на Закона за чужденците в Република България, както и на разработената от МИР Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект.

  Наредбата е приета с Постановление № 318 на Министерския съвет от 7 октомври 2022 г.

  Удостоверението e официален документ, който дава възможност за издаване на разрешение за продължително пребиваване на чужденци, които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас.

  До 7 октомври 2022 г. България беше единствената страна от ЕС без установен правен ред за издаване на Стартъп виза, като усилия в тази посока са правени над 5 години. МИР подчертава приноса на Българската стартъп асоциация BESCO в подготовката и успешното въвеждане на Стартъп визата у нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Fitch: Рейтингът на САЩ остава в опасност
  Въпреки постигането на сделка за тавана на дълга на нацията
  преди 2 часа
  ИКЕА България стартира доставки с нулеви въглеродни емисии
  В партньорство с Greenpoint Logicstics шведският бранд стартира пилотен проект за доставки в София
  преди 4 часа
  Отворено е кандидатстването за индустриалните зони
  Минималният размер на финансиране за проект по мярката е 1 млн. лв., парите са по Плана за възстановяване
  преди 5 часа
  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост