четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4128 прочитания

    Какво е да работиш в DSS?

    Какви възможности за кариера предлага компанията и какви хора търси за екипите си, разказва Борис Петров - Development Tech Lead в ИТ компанията
    23 февруари 2023, 16:23 a+ a- a

    Борис Петров - Development Tech Lead в DSS. Снимка: DSS

    Digital and Software Solutions, или накратко DSS, е създадена през 2017 година в България. Компанията се занимава със софтуерно разработване, предоставяне на консултантски услуги за бизнеса в различни ИТ области, доставка и поддръжка на хардуер и ИТ аутсорсинг на екипи или отделни индивиди. Любопитното е, че първият ѝ клиент е една от най-големите петролни и газови компании в света. Компанията има клиенти и на българския пазар, като през пролетта на 2018 започна работа по първия си проект към Министерство на образованието и науката, на които е доверен партньор и до днес.

    Какви възможности за кариерно развитие предлага Digital and Software Solutions, какво я прави предпочитан работодател и какви професионалисти стоят зад нейния успех, пред Economy.bg разказва Борис Петров - Development Tech Lead в DSS.

    С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
    Развиваме се в няколко направления: софтуерно разработване, предоставяне на консултантски услуги за бизнеса в различни ИТ области, доставка и поддръжка на хардуер и ИТ аутсорсинг на екипи или отделни индивиди спрямо нуждите на нашите клиенти. Ако трябва да навлезем в по-голям детайл, разработваме уеб платформи и десктоп приложения, предоставяме готови системи за дигитализация и автоматизация в големи организации и внедряваме и поддържаме ServiceNow платформата и модули към нея.

    Име: Digital and Software Solutions: DSS
    Сфера на дейност: ИТ консултиране, Внедряване на софтуерни системи, Аутсорсинг на ИТ кадри
    В България е от: 2017
    Брой служители глобално: 55+
    Брой служители в България: 55+
    Офиси в България: гр. София, ул. „Баку“ 5 (Green Park Building)
    Основни услуги: Уеб програмиране, ИТ консултиране, Имплементация на ServiceNow, Аутсорсинг, UX/UI дизайн, Управление на проекти, Доставка на хардуер, Информационна сигурност
    Клиенти: 50 на брой, сред които компании в сферата на образованието; банки и финансови институции, телекомуникационни компании, петролни и енергийни компании
    Пазари: България, Англия, Швейцария, страни членки на ЕС, но и навсякъде, където оперират нашите клиенти
    Внедрени системи: 20 – 30
    Оборот: За последните 3 финансови години фирмата бележи годишен среден ръст от 48% в оборота

    Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
    Ние сме там, където са и нашите клиенти! С други думи, може да се каже, че оперираме глобално. И все пак, стеснявайки периметъра, основните ни пазари са България, Англия, Швейцария, Германия, а по-големите ни клиенти са държавни институции в сферата на образованието, телекомуникационни оператори, петролни и газови компании, банки, финансови институции.

    Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
    Официалният ни офис е в град София. Но офис е и всяко място, което хората ни сами изберат.

    Събитията от последните години наложиха нови модели на работа и съвсем естествено работата от вкъщи (или от което и да е място) е част от тях. Доста сме гъвкави в това отношение. Имаме колеги, които работят и от други градове в България.

    Офисът в София. Снимка: DSS

    Колко и какви специалисти работят в компанията?
    Много се гордеем с това, че за по-малко от 5 години достигнахме до над 55 колеги. По- голямата част от тях са програмисти – уеб или ServiceNow специалисти. Имаме и проект мениджъри, Scrum мастъри, бизнес анализатори, UX/UI дизайнери, QA специалисти, експерти в бизнес развитието и маркетинга.

    И тъй като често получаваме запитвания от наши клиенти относно IT специалисти, сме в постоянно търсене на нови, свежи кадри!

    Снимка: DSS

    Колко са ИТ специалистите и по какви проекти работят?
    Основната част от колегите ни са ИТ специалисти, разпределени в няколко екипа, които ние най-общо наричаме Web, ServiceNow и Banking. В Web екипа разработваме  например системи за оценяване, платформи за придобиване на допълнителни квалификации на учители или уеб архиви за Министерството на образованието и науката. В ServiceNow екипа помагаме на големи мултинационални компании да интегрират ServiceNow платформата като т.нар. single source of truth решение за по-оптимизирани и ефективни процеси. Важното тук е, че предоставяме пълния цикъл от консултантски услуги като съдействаме на клиентите си най-оптимално да решат проблема си. В Banking екипа пък създаваме мобилни и уеб приложения за финансови институции и големи банки с модерен интерфейс и отлично потребителско изживяване.

    Снимка: DSS

    Какви хора най-често търси компанията – с какъв опит, познания, умения, технологии?
    Хубавата новина е, че търсим хора от всички нива на стаж. Наемаме от стажанти без никакъв опит през junior и mid senior кадри до дългогодишни специалисти. На нашия сайт dss.bg може да разгледате всички отворени позиции, но дори и те да не отговарят на търсеното от вас, може да ни изпратите и отворена кандидатура!

    А ето и какви технологии търсим:

    ●Frontend: Angular, React , Vue.js,

    ●Backend: Node.js, Java, PHP, .NET, Python,

    ●ServiceNow – консултанти, които да предоставят пълния цикъл от услуги

    (дизайн, имплементация, изработка, тест, внедряване на ServiceNow).

    Снимка: DSS

    Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
    Не само че е отворена, а това е и една от основните ни цели в последните години. Приемаме като своя мисия образованието и всяка година предлагаме стажантски програми, в които студенти от Техническия университет – София могат да се включат и да надградят знанията си. Всеки стажант получава свой ментор, който го напътства по време на стажантската програма и му помага за финалната задача. На всички даваме възможност да работят по реални проекти, което е безценен опит за бъдещото кариерното изграждане. Всички, които успешно преминат стажа, получават сертификат, освобождават се от изпит в университета, а пък на най-добрите предлагаме и работа в DSS. Много се гордеем, че някои от най-талантливите ни колеги, са именно от стажантската ни програма.

    Снимка: DSS

    Партньорството ни с Техническия университет – София се простира и отвъд стажовете обаче. Някои от нашите колеги вече преподават в университета и водят практически занятия. Отделно от това направихме и дарение за специално оборудвана лаборатория по информатика и информационни технологии, но скоро ще можем да разкажем повече, тъй като залата все още е в процес на финализиране.

    Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
    Основните технологии, които се използват в компанията, са, Express.js, NestJS, .NET Core, Java Spring, MySQL, PostgreSQL, SQL Server, Angular 13, React, TypeScript, HTML5, CSS, SCSS, SASS.

    Снимка: DSS

    Как въвеждате новите служители в компанията?
    Това най-вече зависи от екипа, в който постъпва новият служител. Различните екипи имат различни onboarding процеси, които се определят спрямо нивото на новия колега. За по-младите колеги се разпределя buddy или ментор, като е важно да се уточни, че избягваме дългото теоретично навлизане, запознаване с документация или подобни процеси, които са по-скоро скучни за хората. Вместо това новите ни колеги максимално бързо започват да работят по малки, леки задачи, научавайки се чрез практиката и допитвайки се до ментора, когато е необходимо.

    Снимка: DSS

    Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
    От една страна, човек може да се издига „по стълбицата“ спрямо нивото на стаж. Започвайки от стажант например, може да достигне и до Senior кадър. Всичко е въпрос на желание и труд. От друга страна, с темпа на растеж на компанията човек може да расте и йерархично, като не става дума за тромави структури. Наш колега може да поеме Tech или Team Lead роля на съществуващ или новосъздаден екип.

    Що се отнася до обученията, възможностите са много! Имаме достъп до обученията на Pluralsight, както и богата библиотека от курсове в Udemy. За всеки по нещо! А ако някой се спре на конкретен курс, който ще му е полезен в работата, имаме възможност и за допълнително закупуване на обучения.

    Разбира се, не на последно място, покриваме и ServiceNow сертифициране, което е признато в цял свят.

    Снимка: DSS

    Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
    Имаме допълнително здравно застраховане; предлагаме кофинансиране на Мултиспорт карта; често организираме забавления и тиймбилдинги; даваме и годишен бонус при изработена пълна календарна година. В допълнение на 20-те дни платен отпуск компанията предлага за своя сметка и още от 4 до 6 допълнителни дни между Коледа и Нова година. И както вече споменах, покриваме разходите за сертификати, изпити и курсове. Работното ни време е изключително гъвкаво, а работата от вкъщи е съвсем в реда на нещата.

    Снимка: DSS

    Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    Може би едно от нещата, които най-много ценя в DSS, e отворената ни комуникация и прозрачността в работния процес. Всички хора имат възможността да изразят свободно позициите си без притеснение, че някой не споделя мнението им. Екипът е млад, всички сме големи свежари, което прави работата забавна, по-бърза и по-лека. Подобна обратна връзка получаваме и доста често от клиентите си.

    Клишето, че ИТ специалистите са предимно мъже, определено не важи при нас. Можем спокойно да се похвалим, че имаме и прекрасни, висококвалифицирани дами, които заемат важни позиции. С други думи, отворени сме към всички!

    Нямаме тромав подбор на кадри и винаги се водим от максимата, че няма време за губене – каквото имаме да си кажем, го правим стегнато и ясно. Винаги си помагаме и се допитваме едни до други.

    Снимка: DSS

    И тъй като имаме много различни проекти по големина и характер, има и голям избор относно това, което можеш да правиш при нас. Тоест имаш свободата да избереш дали да работиш по голям, дългосрочен проект за голяма компания, или ако предпочиташ по-динамична среда, да избереш по-малък и по-бързо развиващ се. 

    Но каквото и да избереш, в DSS ще си на правилното място, защото се грижим за колегите си и инвестираме в тяхното професионално и лично развитие. Защото сме на първо място хора, а след това професионалисти.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на DIGITAL & SOFTWARE SOLUTIONS LTD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО Е ДА РАБОТИШ В:

    Какво е да работиш в отдел Procurement, Cargill?
    Какво е да работиш в NoveoCare?
    Какво е да работиш в Entain?
    Какво е да работиш в Next IT Services?
    Какво е да работиш в Wizz Air?
    Какво е да работиш в ZaUtre?

    Какво е да работиш в Тавекс?
    Какво е да работиш в Станга1?
    Какво е да работиш в Motion Software?
    Какво е да работиш в Credissimo?
    Какво е да работиш в Блубито?
    Какво е да работиш в dm България?
    Какво е да работиш в Effortel?

    Какво е да работиш в myPOS?
    Какво е да работиш в Lab08?
    Какво е да работиш в Grafixoft?
    Какво е да работиш в Appolica?
    Какво е да работиш в Resolute Software?
    Какво е да работиш в M2M Services?
    Какво е да работиш в i:Fao an Amadeus company?
    Какво е да работиш в Cognyte Bulgaria?
    Какво е да работиш в Hewlett Packard Enterprise?
    Какво е да работиш в Melon?
    Какво е да работиш в Gameloft Sofia?
    Какво е да работиш в Hypoport Sofia?
    Какво е да работиш в Delta Source? 
    Какво е да работиш в AtScale Bulgaria?
    Какво е да работиш в Лидл България?
    Какво е да работиш в МенторМейт?
    Какво е да работиш в Proxiad?
    Какво е да работиш в Endava?
    Какво е да работиш в Адастра България?
    Какво е да работиш в Coherent Solutions Bulgaria?
    Какво е да работиш във Fadata?
    Какво е да работиш в Walltopia?
    Какво е да работиш във Fourth България?
    Какво е да работиш в TELUS International Europe?
    Какво е да работиш в DataArt?
    Какво е да работиш в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш в Anakatech?
    Какво е да работиш в A1 България?
    Какво е да работиш в Cargotec?
    Какво е да работиш в Kaufland България?
    Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?
    Какво е да работиш в Paysafe?
    Какво е да работиш в Карлсберг България?
    Какво е да работиш в Melexis България?
    Какво е да работиш в CloudCart?

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк