вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2467 прочитания

    „Бианор“ планира нови придобивания

    Фокусът ни е насочен към местни технологични компании - Спартак Кабакчиев, оперативен директор в „Бианор холдинг“, пред Economy.bg
    22 март 2023, 14:14 a+ a- a

    Миналата седмица „Бианор холдинг“ обяви, че купува две местни софтуерни компании – ITIDO и Databreathe. Сумата по сделките не беше обявена. ITIDO предоставя услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти, а Databreathe специализира в областта на машинното обучение и изкуствения интелект. Междувременно стана ясно, че дружеството ще търси още 9 млн. лв. от борсата за допълнителни придобивания.

    Защо „Бианор“ реши да продължите развитието си чрез придобивания, как избра тези две компании, каква е стойността на сделката, какво ще се промени след сделката за двете фирми, колко голям е екипът и колко ще се увеличи, планират ли се нови придобивания и кога ще бъде готов дронът, захранван със слънчева енергия, в чието създаване участва „Бианор“ – тези и други въпроси коментирахме със Спартак Кабакчиев, оперативен директор в холдинга.

    Преди дни „Бианор“ обяви придобиването на 2 софтуерни компании. Защо решихте да продължите развитието си именно чрез придобиване? И защо точно сега назря моментът за това?
    Тези придобивания идват в изпълнение на обявената стратегия за допълване на органичния растеж на бизнеса с разрастване чрез консолидация на други български софтуерни компании. Придобиванията водят до диверсификация на клиентската и проектната база, по-висока устойчивост на бизнеса и по-голяма сигурност за инвеститорите.
    Обединението на компаниите под ръководството на холдинга спомага за бързата и ефективна обмяна на информация относно проекти и свободни ресурси, за оптимизирането на заетостта на екипите и за реализирането на по-сложни проекти, нуждаещи се от разнообразно ноу-хау. И двете сделки добавят стойност за акционерите на „Бианор Холдинг“, водейки практически веднага до удвояване на приходите на групата, ускоряване на техния ръст и значително увеличение на консолидираната печалба на акция.

    Какво мотивира придобиването на конкретно тези 2 компании?
    Двете нови компании допълват групата в две основни направления: едното е географско – ITIDO е много добре позиционирана на стабилния и рентабилен ИТ пазар в Северна Европа. Второто е технологично – Databreathe развива задълбочена специализация в анализа на данни, машинно обучение и изкуствен интелект. Тези технологии са изключително актуални и добър пример за това е, че присъстват в два от трите проекта в отбранителната индустрия, по които „Бианор“ работи в момента.
    Преговорите започнаха в края на миналата година и протекоха бързо и конструктивно благодарение на споделените принципи и бизнес култура на компаниите и техните ръководства и очевидната стойност, която тази сделка носи на всички страни.

    Каква е стойността на сделката?
    Финализирането на подписаните сделки зависи от изпълнението на допълнителни условия, предмет на споразуменията за придобиване и затова предпочитаме да разкрием по-детайлната информация за параметрите на сделките на по-късен етап.

    Какво ще се промени за компаниите след сделката?
    Новоприсъединилите се компании запазват своите бранд, мениджмънт, стратегия, екип и фокус и ще оперират до голяма степен като независими дъщерни компании на „Бианор Холдинг“ по модела на основната компания в групата, „Бианор Сървисиз“. В този смисъл, компаниите запазват своята идентичност, автономност и управленски състав и в оперативен план ще има малко промени в начина, по който техните екипи работят. Вследствие на сделката новите компании ще получат достъп до необходимото им финансиране за поддържане на техния растеж. Освен това холдингът ще поеме общите административни задачи като счетоводни и юридически услуги, подбор на персонал, връзки с обществеността. Това ще оптимизира административните разходи на групата и ще даде възможност на компаниите да се фокусират върху основната си дейност.

    Колко голям е екипът Ви в момента и колко ще нарасне с новите компании?
    Към момента екипът на „Бианор“ е над 40 души. С присъединяването на двете нови компании към групата броят на служителите ще нарасне до малко над 100.
    Разбира се, тези числа са доста динамични, особено при активен процес на бизнес развитие и стартиране на нови проекти.

    Планирате ли нови придобивания? Към местни или чужди компании сте се насочили?
    Фокусът ни е насочен към местни, специализирани технологични компании, предлагащи услуги в няколко набелязани от нас ниши. Разглеждаме компании с годишни приходи между 2 и 30 млн. лева, със стабилни EBITDA и положителен паричен поток. За нас е важно бизнесът да е устойчив и мениджмънтът да управлява добре бизнес рисковете. Критичен е човешкият фактор – стабилен и отдаден екип със сходна култура, принципи на правене на бизнес и стремеж към професионализъм.
    Търсим партньори, с които заедно да изградим един успешен значим ИТ бизнес, следващ най-добрите световни практики, като им осигурим достъп до капиталовия пазар за финансиране и ликвидност, диверсификация на бизнес риска и надежден партньор в лицето на екипа на „Бианор“.

    Участвате в проект за създаване на дрон, захранван със слънчева енергия. Какво конкретно ще е Вашето участие и кога очаквате той да бъде готов?
    В началото на 2022 като част от френско-български консорциум нашата дъщерна компания „Бианор Сървисиз“ се включи в проект за разработване на безпилотен летателен апарат (БЛА) с дълъг пробег, захранван със слънчева енергия. С помощта на слънчевите панели летателният апарат ще има възможност след излитане да остава във въздуха за дълъг период от време. Той може да покрива голям периметър, като лети над или под облаците. Крайната цел е да се извършва гражданско наблюдение на обширни отдалечени и недостъпни територии. Държавните органи и частните компании могат да използват дрона за ранно информиране за горски пожари, контрол на нивото на водата в язовирите, за нуждите на земеделието и научни изследвания. Освен това безпилотният летателен апарат ще може да пренася и доставя малки пакети.
    „Бианор Сървисиз“ отговаряше за изграждането на комуникационния поток между бордовия компютър (БК) на летателния апарат и наземната станция. Компанията разработи комуникационния софтуер за БК и наземната контролна станция. В бъдеще се предвижда и интеграция със сателитни комуникации.

    По какви проекти работи компанията вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Бианор Сървисиз в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 17 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 17 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев