сряда, 07 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1198 прочитания

  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас

  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  24 март 2023, 12:14 a+ a- a

  Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се проведе в Конгресния център в Бургас. Той беше организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел беше да бъде подписан меморандум за сътрудничество между двете страни.

  В двустранния форум участва министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. В словото си пред участниците той подчерта важността на отношенията между двете страни за тяхното общо икономическо развитие. „Имаме регистрирани у нас 2200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. Стокообменът бележи рекорден връх от над 7,3 млрд. евро. Целта е да се увеличи този стокообмен с още 30%, а това може да стане чрез 4 стъпки“, коментира Пулев.

  Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че провеждането на първото от поредицата подобни събития в Бургас е от изключителна важност за региона. Николов заяви още, че заради близостта на Бургаска област с Турция много фирми и компании от двете държави си сътрудничат и подчерта, че той и неговият екип са готови да оказват пълно съдействие за съвместни инициативи.

  „Много български и турски компании си сътрудничат и работят съвместно. Те са в различни сфери – пътуванията, транспорта, логистиката, индустрията. През последните 1 – 2 години компании в ИТ сектора в Турция си сътрудничат с компании, които се намират в Бургас, което е изключително добре. В последната година, година и половина в нашия Индустриален логистичен парк, който е съвместна инициатива между българската държава и Община Бургас, закупиха терени и започнаха да правят инвестиции две големи турски компании. Очакваме и други да се насочат към нашата територия“, каза Николов.

  Той допълни, че Бургас ще разчита на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде изградена необходимата инфраструктура за работата на индустриалните зони.

  Приветствие към участниците в бизнес форума отправи и зам.-министърът на туризма Магдалена Модева.

  Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков заяви, че турската страна може да играе ключова роля за развитието на българското производство.

  Извънредният и пълномощен посланик на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок отбеляза, че е важно да бъдат решени проблемите, свързани с визовия режим и натовареността на граничните пунктове между двете държави. Тя определи като много добри партньорските отношения между България и Турция и изказа благодарност за предоставената помощ след разрушителните земетресения в южната ни съседка.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Инфлацията в ОИСР намалява
  Показателят се понижава до 7,4% през април, но основната инфлация остава висока
  преди 12 часа
  ЕК одобри 77 млн. евро за подкрепа на инвестиции в райони с висока безработица у нас
  Помощта ще бъде под формата на освобождаване от корпоративен подоходен данък в подкрепа на първоначални инвестиционни проекти на МСП
  преди 13 часа
  Саудитска Арабия намалява производството на петрол
  От юли страната ще произвежда с 1 млн. барела дневно по-малко
  преди 14 часа
  euShipments.com придоби румънската Helpship
  Придобиването е част от стратегията за неорганичен растеж на euShipments.com, подкрепената от BlackPeak Capital
  преди 17 часа
  Ще изграждаме нова жп връзка с Турция
  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  преди 17 часа
  FlixBus открива нов маршрут от България до Гърция
  Новата линия ще свързва София, Благоевград и Сандански със Солун