сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1523 прочитания

    2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас

    2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
    24 март 2023, 12:14 a+ a- a

    Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се проведе в Конгресния център в Бургас. Той беше организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел беше да бъде подписан меморандум за сътрудничество между двете страни.

    В двустранния форум участва министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. В словото си пред участниците той подчерта важността на отношенията между двете страни за тяхното общо икономическо развитие. „Имаме регистрирани у нас 2200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. Стокообменът бележи рекорден връх от над 7,3 млрд. евро. Целта е да се увеличи този стокообмен с още 30%, а това може да стане чрез 4 стъпки“, коментира Пулев.

    Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че провеждането на първото от поредицата подобни събития в Бургас е от изключителна важност за региона. Николов заяви още, че заради близостта на Бургаска област с Турция много фирми и компании от двете държави си сътрудничат и подчерта, че той и неговият екип са готови да оказват пълно съдействие за съвместни инициативи.

    „Много български и турски компании си сътрудничат и работят съвместно. Те са в различни сфери – пътуванията, транспорта, логистиката, индустрията. През последните 1 – 2 години компании в ИТ сектора в Турция си сътрудничат с компании, които се намират в Бургас, което е изключително добре. В последната година, година и половина в нашия Индустриален логистичен парк, който е съвместна инициатива между българската държава и Община Бургас, закупиха терени и започнаха да правят инвестиции две големи турски компании. Очакваме и други да се насочат към нашата територия“, каза Николов.

    Той допълни, че Бургас ще разчита на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде изградена необходимата инфраструктура за работата на индустриалните зони.

    Приветствие към участниците в бизнес форума отправи и зам.-министърът на туризма Магдалена Модева.

    Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков заяви, че турската страна може да играе ключова роля за развитието на българското производство.

    Извънредният и пълномощен посланик на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок отбеляза, че е важно да бъдат решени проблемите, свързани с визовия режим и натовареността на граничните пунктове между двете държави. Тя определи като много добри партньорските отношения между България и Турция и изказа благодарност за предоставената помощ след разрушителните земетресения в южната ни съседка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 4 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 9 часа