четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5629 прочитания

  Окончателно: БТК с нов собственик

  VTB Capital и „Корпоративна търговска банка” придобиват мажоритарен дял в дружеството
  12 ноември 2012, 16:10 a+ a- a

  Новорегистрираното дружество „Вива телеком България”, ръководено от свързани с VTB Capital (VTB) и „Корпоративна търговска банка” (КТБ) лица, придоби почти 94% от БТК, съобщи Bloomberg.

  Сделката потвърдиха официално и от БТК. В съобщение до медиите, компанията обяви, че сделката е факт след получените одобрения от Европейската комисия и други регулаторни органи.

  VTB Capital и КТБ подписаха споразумение в началото на август с кредиторите на БТК да платят 130 милиона евро за мажоритарния дял в българския оператор. Те са се договорили и за изплащане на дългове на стойност 588 милиона евро, припомня Bloomberg.

  Изданието цитира анализатор, според който новите собственици може да изберат да разделят или продадат част от активите си, както и на по-късен етап да продадат компанията на стратегически инвеститор на по-висока цена.

  Интерес към Vivacom имаше и от страна на най-големия турски мобилен оператор Turkcell, който оцени българската компания на 1.4 милиарда долара.

  През юли руският вестник „Коммерсант” писа, че интерес към българския оператор проявява и президентът на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов, който по-рано договори закупуването на „Петрол Холдинг”.

  Придобиването на БТК ще засили присъствието на VTB на българския пазар. Миналата година руската банка купи „Булгартабак”.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 15 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 16 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 17 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 18 часа