събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3571 прочитания

  Евростат: 55% от българските фирми не присъстват в Интернет

  Местните компании изостават и по ползване на интернет в Европа
  13 декември 2011, 14:16 a+ a- a

  Едва 45% от българските фирми имат собствена страница в Интернет. Това показва проучване на Евростат сред фирми с поне над 10 служители в 27-те страни членки на ЕС.

  След нас по този показател е единствено Румъния с 34% от компаниите с присъствие в мрежата. Най-висок дял на предприятия със собствен уеб сайт отчитат в скандинавските страни – Финландия (93%), Дания (89%) и Швеция (89%).   

  Българските и румънските фирми са на дъното и по друг показател. Според данните на европейската статистическа служба 87% от българските компании използват мрежата. След нас е само Румъния със 79%. За сравнение средното ниво за Европа е 95%. Холандия и Финландия са отличници по този показател. В тези страни 100% от предприятията ползват интернет.

  Страната ни обаче отчита ръст на дружествата, които ползват мобилен интернет. Докато миналата година едва 9% от всички фирми са ползвали мобилен интернет у нас, то тази година те са нараснали до 34%. Тук Финландия (77%) отново се представя най-добре.

  Мнозинството фирми в Европа използват мрежата за взаимодействие с публичната администрация (е-правителство). 69% от българските дружества са ползвали Интернет за получаване на информация от уеб страниците на властите, а 66% са изпращали по този начин различни документи като данъчни декларации например. По тези показатели България се нарежда дори над средното за Европа ниво.

  Едва 11% от българските дружества обаче разполагат със сайт, който предлага възможност за онлайн резервация или поръчка. Средното ниво за Европа е 17%, като най-добре по този показател се представя Чехия с 33%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 1 ден
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 1 ден
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 1 ден
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI