неделя, 28 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  685 прочитания

  ЕС наложи нова глоба на Meta в размер на €1,2 млрд.

  Тя е почти колкото предните 6 взети заедно
  23 май 2023, 08:47 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Meta получи рекордна глоба в размер на €1,2 милиарда ($1,3 млрд.) от водещия регулатор на поверителността в Европейския съюз заради обработката на потребителска информация. Комоанията майка на Facebook има срок от 5 месеца, за да спре прехвърлянето на потребителски данни към САЩ.

  Глобата, наложена от комисаря по защита на данните на Ирландия (DPC), дойде, след като Meta продължи да прехвърля данни след решение на съда на ЕС от 2020 г., което обезсили пакта ЕС-САЩ. за пренос на данни. Това надвишава предишната рекордна глоба за поверителност на ЕС от €746 млн., наложена от Люксембург на Amazon.com Inc през 2021 г., припомня „Ройтерс“. Глобата е по-голяма по размер от предходните 6, наложени на Meta, взети заедно, уточнява Quartz.

  В изявление Meta съобщи, че ще обжалва решението, включително „неоправданата и ненужна глоба, която „поставя опасен прецедент за безброй други компании.“ Компанията ще търси и отмяна на заповедите за спиране чрез съдилищата.

  Технологичният гигант повтори, че очаква нов пакт, улесняващ безопасното прехвърляне на лични данни на граждани на ЕС към САЩ, да бъде напълно приложен, преди да трябва да спре трансферите. Това би означавало, че предишното предупреждение, че спирането може да го принуди да спре Facebook в Европа, няма да се сбъдне.

  „Без възможност за прехвърляне на данни през границите интернет рискува да бъде разделен на национални и регионални силози“, каза Мета.

  DPC заяви през март, че служители на ЕС и САЩ се надяват, че новата рамка за защита на данните, договорена от Брюксел и Вашингтон през март 2022 г., може да бъде готова до юли.

  DPC вече е глобил Meta с общо €2,5 млрд. за нарушения по Общият регламент за защита на данните (GDPR), който влезе в сила през 2018 г.

  DPC заяви, че първоначално не е предвиждал глоба към заповедта за спиране, но четири други надзорни органа на ЕС не са се съгласили и рекордната глоба е била включена след решение на Европейския съвет за защита на данните (EDPB).

  Санкцията е най-голямата възможна позволена от GDPR – е еквивалентна на 4% от глобалните приходи на Meta за миналата година.

  Ирландският регулатор е глобил Meta повече от всяка друга технологична фирма и има 10 други отворени запитвания към платформите на групата за социални медии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  26 май 2023, 16:17
  УниКредит Булбанк отвори първия си напълно безкасов филиал в София
  Банката стартира нов модел на безкасово обслужване заради трайната промяна в поведението на клиентите
  26 май 2023, 14:22
  26 май 2023, 11:43
  14% ръст в пътуванията на българи в чужбина през април
  Над 20% е ръстът при посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
  26 май 2023, 10:32
  Германската икономика навлезе в рецесия
  БВП на Германия отчита свиване второ поредно тримесечие
  26 май 2023, 09:44
  Нова електронна услуга дава директен достъп на бизнеса до системите на НАП
  Хазартните оператори първи получиха софтуерен ключ, предстои „бърза писта“ за подаването на данъчни и осигурителни декларации