четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  803 прочитания

  ИКЕА България стартира доставки с нулеви въглеродни емисии

  В партньорство с Greenpoint Logicstics шведският бранд стартира пилотен проект за доставки в София
  05 юни 2023, 11:33 a+ a- a

  Снимка: ИКЕА

  На Световния ден на околната среда (5 юни) ИКЕА обяви партньорство с Greenpoint Logicstics – първата CО2-неутрална логистична компания в България за доставка на пратки от изцяло електрически лекотоварни автомобили. Пилотният проект стартира първо в София, където услугата Доставка от магазин ИКЕА София до адрес на клиент ще се извършва с електромобили без вредни емисии на територията на столицата.

  ИКЕА е първата голяма ритейл компания у нас, която прегръща идеята на Greenpoint за устойчив карго транспорт. Автомобилите, които ще обслужват магазина на шведския бранд в столицата, са 6 на брой, като при прогнозни 350 км. на ден ще спестят около 112,5 кг. CO₂, при 8 750 км. на месец – 2,8 тона CO₂, а при 105 000 км. на година – 33,74 тона CO₂*.

  Като част от стратегията си за устойчивост, ИКЕА се ангажира активно с това да намали емисиите на парникови газове до 2030 г. с по-голям обем, отколкото цялата ѝ верига за формиране на стойност излъчва, като същевременно разраства бизнеса си в световен мащаб. За постигането на тази цел е нужно значително намаляване на въглеродните емисии във всички етапи от веригата, включително и от доставката на продуктите до домовете на клиентите. 

  Същевременно ИКЕА отваря нови малки формати магазини в централните части на градовете (подобен магазин от ново поколение бе отворен в Mall of Sofia), които да бъдат леснодостъпни за повече хора с градски транспорт, велосипед или пеша.

  „По отношение на транспорта и логистиката, целите на ИКЕА са да намали въглеродния отпечатък от извършените доставки средно със 70-80% в глобален план. Компанията си е поставила амбициозна програма за декарбонизация, а ние в България също сме част от това предизвикателство. Работим с разнообразни инициативи, като електрификацията на карго доставките в столицата е една от тях, която беше предшествана от увеличаване броя на станциите за зареждане на електромобили на нашия паркинг. Стремим се да бъдем удобни и достъпни за нашите клиенти като въвеждаме устойчиви услуги, които не замърсяват околната среда с шум и вредни газове. Надяваме се, че с това решение ще допринесем за по-чистия и здравословен въздух в града“, споделя Яна Якимова, управител на магазин ИКЕА София.

  „Greenpoint идва на помощ, помагайки на отговорните бизнеси като ИКЕА, които искат да затворят зеления кръг по веригата си на доставки, да превозват без вредни емисии. А енергията, задвижваща зелените доставки, идва основно от фотоволтаичната централа на офиса ни. Събирайки и складирайки слънчевата енергия, ние можем да я използваме тогава, когато ни е необходимо. Ето как кръгът се затваря, доказвайки че бизнесът може да бъде устойчив, позволявайки на всички нас да дишаме леко и свободно”, споделя Цветанка Фратева, управител на Greenpoint.

  След успешното реализиране на пилотния проект в София, компанията има планове да разшири услугата доставка с електромобили и в другите градове, в които има търговски обекти – Пловдив, Варна и Бургас.

  *Прогнозните данни се отнасят само за доставките в градовете; Спестените емисии са в сравнение с транспорт с ново превозно средство на дизел; Данните са изчислени спрямо „The Report of Ecological Effect calculator from The National Trust EcoFund (NTEF) Investment Climate Program EV“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 9 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 9 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 10 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 11 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска