вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1230 прочитания

  Германската Villeroy & Boch придобива собственика на "Идеал стандарт - Видима"

  Сделката е за 600 млн. евро, а обединеното дружество става един от най-големите производители на продукти за баня в Европа
  19 септември 2023, 09:33 a+ a- a

  Севлиевският производител на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт - Видима" става герамнска собственост, след като германската Villeroy & Boch подписа обвързващо споразумение за придобиване на производствените компании на Ideal Standard Group. Двете компании имат силно стратегическо съответствие по отношение на тяхното пазарно присъствие, стратегии за продажби и продуктово и бранд портфолио, като полагат основите на една по-силна пазарна позиция и допълнителен растеж.

  В индустрия с глобален потенциал за растеж, интегрираната компания, след приключване на сделката, ще се присъедини към редиците на най-големите европейски производители на продукти за баня. Акциите на компанията се продават от фондове под управлението на Anchorage Capital Group и CVC Credit.

  Цената на придобиване се основава на оценка на компанията от приблизително 600 милиона евро.

  В резултат на сливането оборотът на Villeroy & Boch в сектор бани и уелнес ще се удвои до 1.4 млрд. евро. Заедно с бизнеса за хранене и лайфстайл той може да достигне 1.7 млрд. евро (995 млн. евро през 2022 г.) като цяло за групата.

  „Това сливане означава, че ще се присъединим към най-големите играчи на европейския пазар в сектора на оборудване на банята по отношение на оборота“, казва Франк Гьоринг, изпълнителен директор на Villeroy & Boch. "Нашите допълващи се силни страни ни правят по-конкурентоспособни и значително подобряват стартовата ни позиция за постигане на допълнителен растеж.”

  Сливането ще създаде мощна комбинация от допълваща се брандова и търговска стратегия. Villeroy & Boch има силни позиции в Централна и Северна Европа, както и в Азия, докато Ideal Standard се радва на отлична репутация с портфолиото си от марки в Обединеното кралство, Италия и региона на Близкия изток и Северна Африка. Докато търговската стратегия на Villeroy & Boch се фокусира основно върху клиентска база във високия клас, Ideal Standard притежава специфичен опит в проектния бизнес, включително в публичния сектор, здравеопазването, жилищни, хотелски и търговски обекти. В допълнение, наред с широка гама от керамични изделия за баня, Ideal Standard идва с утвърден бизнес със смесители, който генерира повече от една трета от приходите през миналата финансова година.

  Ян Петер Тевес, изпълнителен директор на Ideal Standard, казва: „Villeroy & Boch и Ideal Standard се допълват взаимно не само по отношение на продуктите, но и по отношение на брандовете и ще получат взаимна полза от различните канали за продажба. И двете компании ще играят ключова роля в бъдещото развитие на индустрията. Очакваме това развитие!”

  В допълнение към стратегическото съответствие, Франк Гьоринг посочва културните прилики между Villeroy & Boch и Ideal Standard: „Ние се характеризираме със силни марки, пропити от традиции и споделяме сходни ценности. Те включват подчертана ориентация към услугите, усет към добрия дизайн и постоянен стремеж към иновации. Щастливи сме, че служителите на Ideal Standard ще станат част от нашата глобална организация след приключване на сделката. Нашите клиенти ще се възползват от тази комбинирана експертиза и разширено предлагане.“

  С това сливане Villeroy & Boch не само издига своя бизнес с оборудване на бани на ново ниво по отношение на обема, но също така получава достъп до значителен допълнителен потенциал за растеж. Производствената база на Ideal Standard в бизнеса с фитинги, опитът в бизнеса с проекти и силните пазарни позиции в Обединеното кралство, MENA и Италия ще осигурят на Villeroy & Boch подобрено пазарно проникване и покритие на специфични региони и продуктови сегменти. Тези дългогодишни марки сега обединяват силните си страни.

  „Секторът на баните продължава да е бързоразвиващ се глобален пазар, но това е пазар, на който ефектите от мащаба ще бъдат все по-важни за запазване на конкурентоспособността и привличане на бъдещи инвестиции. Дори само поради тази причина придобиването представлява правилната стратегическа стъпка за Villeroy & Boch. В допълнение, Ideal Standard е отлично продължение на нашия собствен бизнес модел. Това предвещава нова ера за сектор бани и уелнес и за Villeroy & Boch като цялоа”, заявява Андреас Шмид, председател на Надзорния съвет на Villeroy & Boch.

  Villeroy & Boch ще финансира транзакцията с налични пари и парични еквиваленти, както и с дълг в размер на приблизително 250 милиона евро. Транзакцията подлежи на обичайните регулаторни прегледи и одобрения, както и на успешното обратно изкупуване на облигационната емисия от 325 милиона евро, емитирана от Ideal Standard International S.A. За разлика от обичайните пенсионни и други задължения на оперативния бизнес, облигационната емисия и различни финансови задължения не са част от сделката.

  „Сливането се извършва на основата на солидна финансова структура. Съществуващите заеми на продавача също не са част от обхвата на сделката и няма да бъдат поети от Villeroy & Boch при приключването“, обяснява финансовият директор на Villeroy & Boch д-р Маркус Уорнке.

  Очаква се сделката да бъде завършена в началото на 2024. Deutsche Bank AG е финансов съветник, а White & Case е правен съветник на Ideal Standard.

  Освен заводите за производство на санитарна арматура и керамика у нас Ideal Standard International е базирала своя Дистрибуционен център, Център за ИТ компетенции, Център за финансово обслужване, развоен център и търговската дейност в регион Източна Европа. „Идeaл Cтaндapт – Bидимa“ е един от най-големите работодатели в България с над 3200 служители. От 1992 в нея са инвестирани над 300 млн. лв.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 3 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 4 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 21 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ