петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1222 прочитания

  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране

  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:37 a+ a- a

  Основаният от българката Любомила Йорданова стартъп Plan A набра 27 млн. финансиране.

  Доставчикът на софтуерни решения в сферата на въглеродното счетоводство, декарбонизацията и ESG отчетността успя да набере средства в рунд, воден от Lightspeed Venture Partners. Visa, с която германският стартъп подписа ексклузивно глобално партньорство през декември 2022 г., също се е присъединила към него, заедно с Deutsche Bank, Opera Tech Ventures (подразделение за рисков капитал на BNP Paribas), както и голям брой основатели на еднорози, сред които тези на Supercell, Aiven, Zalando и Wolt. Всички настоящи инвеститори, като HV Capital, Keen Venture Partners, Demeter IM и coparion, също са участвали в набирането на средства.

  Всички настоящи инвеститори, като HV Capital, Keen Venture Partners, Demeter IM и coparion, също са участвали в набирането на средства.

  Plan A успява да си осигури инвестицията, след като отчете значителен ръст на клиентската база (над 1 500 клиенти) и на приходите от продажба на софтуер (над 600% ръст на годишна база в периода декември 2021–22 г.) и може да се похвали с паневропейска партньорска мрежа и водеща на пазара технология за обработка на климатични данни и декарбонизация на бизнеса.

  С набраните средства стартъпът ще удвои броя на служителите си до над 240, за да разшири навлизането си на пазара в Европа, като фокусът ще бъде върху Франция, Великобритания и Скандинавските държави, както и за да задълбочи възможностите на своята платформа.

  “Климатичните промени и свързаните с тях ефекти представляват екзистенциален риск за компаниите. Мисията на Plan A е да осигурява персонализирани софтуерни решения и услуги, за да предоставя възможност на големи и сложни компании да декарбонизират своята дейност и вериги за стойност и да реагират на регулаторните промени. Изключително щастливи сме да привлечем тези звездни инвеститори, които ни подкрепят в справянето със сложността на корпоративната декарбонизация и борбата с климатичните промени в световен мащаб”, коментира българката Любомила Йорданова, главен изпълнителен директор на Plan A.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 9 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 10 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 11 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас