понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  647 прочитания

  Toshiba отново ще стане частна компания

  Тя е приела оферта в размер на $14 млрд. от Japan Industrial Partners
  25 септември 2023, 16:20 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Toshiba съобщи, че търгово предложение за $14 млрд. от частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners (JIP) е приключило с успех - сделка, която проправя пътя за закъсалия индустриален конгломерат да стане частен, отбелязва „Ройтерс“.

  Консорциумът, ръководен от JIP, купува 78,65% от акциите на Toshiba, предлагани на търг, давайки на групата мнозинство от повече от две трети, което би било достатъчно за изтласкване на останалите акционери.

  Сделката поставя 148-годишния производител на електроника към електроцентрали в местни ръце след години на битки с чуждестранни инвеститори активисти. Toshiba ще бъде делистната още през декември.

  През март Toshiba прие офертата за изкупуване, оценяваща индустриалния конгломерат на 2 трилиона йени ($13,5 млрд.). Въпреки че някои акционери бяха недоволни от цената, Toshiba твърди, че няма изгледи за по-висока или конкурентна оферта.

  „Ние сме дълбоко благодарни на много от нашите акционери за разбирането към позицията на компанията“, каза главният изпълнителен директор на Toshiba Таро Шимада в изявление. Toshiba „сега ще направи голяма стъпка към ново бъдеще с нов акционер“, добави той.
  JIP планира да задържи изпълнителния директор Шимада.

  Въпреки че не е добре известен в чужбина, JIP е участвал в корпоративни отделяния и отделяния от японски конгломерати, включително бизнеса с фотоапарати на Olympus и бизнеса с лаптопи на Sony Group. Консорциумът на JIP включва 20 японски компании, водени от производителя на чипове Rohm, фирмата за финансови услуги Orix и Chubu Electric Power.
  От 2015 г. насам Toshiba е разтърсена от счетоводни скандали, претърпя тежки загуби и беше близо до делистване. Освен това беше погълната от поредица от скандали с корпоративното управление.

  Сделката ще е най-голямата за сливания и придобивания в Япония тази година. Япония е единственият голям пазар в Азия, който е отбелязал ръст на сливанията и придобиванията за годината до момента, според данни на LSEG.

  Сделките, включващи частен капитал, бяха особено активни, включително планирано изкупуване на производителя на материали JSR за $6,4 млрд. от подкрепян от правителството фонд.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%