сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1945 прочитания

  dm продължава експанзията си в България, открива 10 нови магазина, включително и в нови градове

  Екипът вече наброява близо 1400 души, от компанията обявиха, че ще продължат да търсят хора както за новите обекти, така и за онлайн магазина, централата и склада
  02 ноември 2023, 10:47 a+ a- a

  Андрей Петров - Председател на Борда на управителите на dm България, и Евелина Великова - Управител с ресори „Човешки ресурси” и „Регион Продажби”

  Със 109 магазина в 40 града, 29% ръст на клиентите в България и 45% ръст на оборота изпрати последната финансова година (01.10.2022 г. – 30.09.2023 г.) dm България. От компанията обявиха резултатите за периода на годишната си пресконференция в София.

  Ръстът на оборота е рекорден за 14 години dm в България, 12 са новооткритите обекти в страната, а плановете за финансовата 2023/2024 година са да бъдат открити поне още 10 нови магазина, с които общият им брой в България ще надхвърли 120. 11,5 млн. лв. е инвестицията (41% ръст) в откриване на нови и реновиране на съществуващи магазини, развитие на онлайн магазина и обучение на служителите.

  Резултатите от отминалата финансова година и плановете за следващата пред Economy.bg коментираха Андрей Петров – Председател на Борда на управителите на dm България, и Евелина Великова – Управител с ресори „Човешки ресурси” и „Регион Продажби”.

  Каква беше изминаващата година за dm България?

  Андрей Петров: Изпращаме една страхотна година, най-добрата за нас от съществуването на dm в България. Огромен ръст на оборота от порядъка на около 45%, който се дължи  най-вече на развитието на съществуващите ни магазини, но освен това и на експанзията на допълнителните 12 нови магазина, които отворихме, както и на онлайн магазина, който вече стана на една година. Това са основните моменти, които бележат ръста на оборота ни и тази прекрасна година.

  Колко общо вече са обектите Ви в България с тези 12 новооткрити през последната година?
  Андрей Петров: Към момента 110, но към края на финансовата година, която приключи в края на септември, бяха 109. 

  В колко града имате присъствие в момента?

  Андрей Петров: Към момента сме представени вече в 40 града, в 4 нови стъпихме през изминалата година. Плановете ни за настоящата финансова година са да открием поне още 10 нови магазина в още 3 или 4 нови града, като например Елин Пелин, Равда, Асеновград. Асеновград, между другото, е най-големият град в България, в който до момента няма dm, така че се надяваме до няколко месеца да сме представени и там. Планираме още по-голяма инвестиция в сравнение с предходната година, когато инвестицията беше над 11 млн. лв. И естествено, планираме да продължим развитието на онлайн магазина ни, както и да обновим много наши физически магазини. Не на последно място, продължаваме да инвестираме сериозно във въглеродния баланс и в зелена енергия.  

  Как се разви онлайн магазинът за една година от старта си?

  Андрей Петров: Онлайн магазинът стартира много добре. В момента там са представени около 11 000 артикула, което вече се доближава до 16-те хиляди, които представяме в богатия ни асортимент в нашето портфолио. Магазинът се отрази позитивно и на съществуващите обекти и клиентите започнаха все повече да ползват и нашето приложение Моят dm и онлайн магазина. Получава се едно хибридно пазаруване, което взаимно се допълва между физически, онлайн магазини и приложения, където клиентите примерно се информират, поръчват си онлайн, като 30% от тях предпочитат да вземат поръчаната стока от съществуващ магазин. С това вече предлагаме едно пълноценно клиентско преживяване и естествено, вече сме представени във всяко кътче на България.

  Колко души наброява вече екипът на dm в България?

  Евелина Великова:  В момента в България работят около 1400 служители, като те са нараснали с 28% в сравнение с миналата година. При нас има активна експанзия и нарастването на броя служители е свързано основно с откриване на нови магазини, но и не само. През миналата година реализирахме много международни проекти, което наложи разширяване на състава в централния офис. Извършваме нови дейности, които досега не сме правили, появяват се съвсем нови проекти и това налага повишаване на броя служители в централата. Освен това с нарастване на оборотите на компанията увеличихме и броя на служителите в централния склад.  Растем хармонично и все пак в полза на магазините.

  Открихте ли нови позиции през изминалата година и как развивате хората си?

  Евелина Великова: Човекът е в центъра на нашата дейност и това е не само слоган, а действително го мислим. Затова следим много добре какво търси клиентът при нас. През магазините ние оценяваме клиентското търсене и установяваме в България, че клиентите се интересуват от добрата консултация, искат да чуят лично, да им бъде препоръчан определен продукт, да се обясни как може да се реши един или друг казус. Затова още преди ковид бяхме стартирали проект за бюти консултанти в избрани наши магазини, който, за съжаление, беше стопиран заради ситуацията. След това, след като приключи ковид вълната, през изминалата финансова година активно започнахме отново да работим по въпроса и вече имаме 45 бюти консултанти в 40 магазина в цялата страна в 15 града. Това са колеги, които се грижат основно за три сектора – за декоративна козметика, за грижа за лицето и парфюмерия. Тоест те са много добре обучени както да познават продуктите в тези три сектора, така и да могат да гримират, да правят грим демонстрации, грим сесии и най-вече да консултират клиентките, които търсят това внимание и информация. 

  Продължаваме да развиваме хората си. За нас правило е, че когато имаме нова позиция, винаги обявяваме вътрешно в организацията и търсим възможност да развиваме своите колеги. Така че имаме много примери за колеги, които са започнали работа в магазините и сега работят в централния офис. В магазините работят много студенти, които съвместяват работа и учене, после преминават и в централния офис. Също така активно работим с университети, с училища, дуално обучение, така че по всякакви линии търсим нови колеги, които биха могли да са полезни за клиентите в крайна сметка, а и за себе си.

  Какви са плановете Ви за наемане на хора в България?

  Евелина Великова:  В момента имаме малък екип, който се занимава само с онлайн магазина. Той вероятно ще порасне в бъдеще, но основното увеличение на броя служители ще бъде отново диктувано от отваряне на нови магазини. Планираме 10 нови магазина. За тях със сигурност трябва да има достатъчно хора. Средно 7 души назначаваме в един новооткрит обект, но това зависи на какво място се намира магазинът, в колко голям град, колко голям оборот се очаква, каква честота на пазаруване. Също така планираме разширение на разпределителния център, което означава нови хора и за склада. Ще продължим да търсим нови хора и за новите проекти в централата и за онлайн магазина, който се развива все повече и повече. Така че ще растем.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ДМ България ЕООД в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 12 часа
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад
  преди 13 часа
  4 млн. лева ще получат български фирми за подобряване на киберсигурността си
  От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера
  преди 16 часа
  БНБ повиши прогнозата си за ръста на българската икономика през 2023
  Лихвите по кредитите и депозитите ще достигнат най-високите си стойности в края на 2024 и в началото на 2025, прогнозират от централната банка
  преди 17 часа
  Стартира строителството на 6 км метро през “Слатина” до “Цариградско шосе”
  Още 75 хил. души ще могат да ползват най-бързия и екологичен транспорт
  преди 17 часа
  Китайската централна банка ще подкрепи вътрешното търсене
  За целта институцията ще използва „силна и целенасочена“ политика