петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2598 прочитания

  dm продължава експанзията си в България, открива 10 нови магазина, включително и в нови градове

  Екипът вече наброява близо 1400 души, от компанията обявиха, че ще продължат да търсят хора както за новите обекти, така и за онлайн магазина, централата и склада
  02 ноември 2023, 10:47 a+ a- a

  Андрей Петров - Председател на Борда на управителите на dm България, и Евелина Великова - Управител с ресори „Човешки ресурси” и „Регион Продажби”

  Със 109 магазина в 40 града, 29% ръст на клиентите в България и 45% ръст на оборота изпрати последната финансова година (01.10.2022 г. – 30.09.2023 г.) dm България. От компанията обявиха резултатите за периода на годишната си пресконференция в София.

  Ръстът на оборота е рекорден за 14 години dm в България, 12 са новооткритите обекти в страната, а плановете за финансовата 2023/2024 година са да бъдат открити поне още 10 нови магазина, с които общият им брой в България ще надхвърли 120. 11,5 млн. лв. е инвестицията (41% ръст) в откриване на нови и реновиране на съществуващи магазини, развитие на онлайн магазина и обучение на служителите.

  Резултатите от отминалата финансова година и плановете за следващата пред Economy.bg коментираха Андрей Петров – Председател на Борда на управителите на dm България, и Евелина Великова – Управител с ресори „Човешки ресурси” и „Регион Продажби”.

  Каква беше изминаващата година за dm България?

  Андрей Петров: Изпращаме една страхотна година, най-добрата за нас от съществуването на dm в България. Огромен ръст на оборота от порядъка на около 45%, който се дължи  най-вече на развитието на съществуващите ни магазини, но освен това и на експанзията на допълнителните 12 нови магазина, които отворихме, както и на онлайн магазина, който вече стана на една година. Това са основните моменти, които бележат ръста на оборота ни и тази прекрасна година.

  Колко общо вече са обектите Ви в България с тези 12 новооткрити през последната година?
  Андрей Петров: Към момента 110, но към края на финансовата година, която приключи в края на септември, бяха 109. 

  В колко града имате присъствие в момента?

  Андрей Петров: Към момента сме представени вече в 40 града, в 4 нови стъпихме през изминалата година. Плановете ни за настоящата финансова година са да открием поне още 10 нови магазина в още 3 или 4 нови града, като например Елин Пелин, Равда, Асеновград. Асеновград, между другото, е най-големият град в България, в който до момента няма dm, така че се надяваме до няколко месеца да сме представени и там. Планираме още по-голяма инвестиция в сравнение с предходната година, когато инвестицията беше над 11 млн. лв. И естествено, планираме да продължим развитието на онлайн магазина ни, както и да обновим много наши физически магазини. Не на последно място, продължаваме да инвестираме сериозно във въглеродния баланс и в зелена енергия.  

  Как се разви онлайн магазинът за една година от старта си?

  Андрей Петров: Онлайн магазинът стартира много добре. В момента там са представени около 11 000 артикула, което вече се доближава до 16-те хиляди, които представяме в богатия ни асортимент в нашето портфолио. Магазинът се отрази позитивно и на съществуващите обекти и клиентите започнаха все повече да ползват и нашето приложение Моят dm и онлайн магазина. Получава се едно хибридно пазаруване, което взаимно се допълва между физически, онлайн магазини и приложения, където клиентите примерно се информират, поръчват си онлайн, като 30% от тях предпочитат да вземат поръчаната стока от съществуващ магазин. С това вече предлагаме едно пълноценно клиентско преживяване и естествено, вече сме представени във всяко кътче на България.

  Колко души наброява вече екипът на dm в България?

  Евелина Великова:  В момента в България работят около 1400 служители, като те са нараснали с 28% в сравнение с миналата година. При нас има активна експанзия и нарастването на броя служители е свързано основно с откриване на нови магазини, но и не само. През миналата година реализирахме много международни проекти, което наложи разширяване на състава в централния офис. Извършваме нови дейности, които досега не сме правили, появяват се съвсем нови проекти и това налага повишаване на броя служители в централата. Освен това с нарастване на оборотите на компанията увеличихме и броя на служителите в централния склад.  Растем хармонично и все пак в полза на магазините.

  Открихте ли нови позиции през изминалата година и как развивате хората си?

  Евелина Великова: Човекът е в центъра на нашата дейност и това е не само слоган, а действително го мислим. Затова следим много добре какво търси клиентът при нас. През магазините ние оценяваме клиентското търсене и установяваме в България, че клиентите се интересуват от добрата консултация, искат да чуят лично, да им бъде препоръчан определен продукт, да се обясни как може да се реши един или друг казус. Затова още преди ковид бяхме стартирали проект за бюти консултанти в избрани наши магазини, който, за съжаление, беше стопиран заради ситуацията. След това, след като приключи ковид вълната, през изминалата финансова година активно започнахме отново да работим по въпроса и вече имаме 45 бюти консултанти в 40 магазина в цялата страна в 15 града. Това са колеги, които се грижат основно за три сектора – за декоративна козметика, за грижа за лицето и парфюмерия. Тоест те са много добре обучени както да познават продуктите в тези три сектора, така и да могат да гримират, да правят грим демонстрации, грим сесии и най-вече да консултират клиентките, които търсят това внимание и информация. 

  Продължаваме да развиваме хората си. За нас правило е, че когато имаме нова позиция, винаги обявяваме вътрешно в организацията и търсим възможност да развиваме своите колеги. Така че имаме много примери за колеги, които са започнали работа в магазините и сега работят в централния офис. В магазините работят много студенти, които съвместяват работа и учене, после преминават и в централния офис. Също така активно работим с университети, с училища, дуално обучение, така че по всякакви линии търсим нови колеги, които биха могли да са полезни за клиентите в крайна сметка, а и за себе си.

  Какви са плановете Ви за наемане на хора в България?

  Евелина Великова:  В момента имаме малък екип, който се занимава само с онлайн магазина. Той вероятно ще порасне в бъдеще, но основното увеличение на броя служители ще бъде отново диктувано от отваряне на нови магазини. Планираме 10 нови магазина. За тях със сигурност трябва да има достатъчно хора. Средно 7 души назначаваме в един новооткрит обект, но това зависи на какво място се намира магазинът, в колко голям град, колко голям оборот се очаква, каква честота на пазаруване. Също така планираме разширение на разпределителния център, което означава нови хора и за склада. Ще продължим да търсим нови хора и за новите проекти в централата и за онлайн магазина, който се развива все повече и повече. Така че ще растем.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ДМ България ЕООД в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 3 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 7 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 8 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 9 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект