сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1028 прочитания

  AbbVie купува ImmunoGen

  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:53 a+ a- a

  Снимка: Abbvie

  AbbVie ще купи ImmunoGen за $10,1 милиарда долара в брой, съобщи последният голям производител на лекарства, който придобива производител на обещаващи терапии за рак с „управляеми ракети“, тъй като най-продаваното му лечение Humira е изправено пред нови съперници.

  Elahere на ImmunoGen принадлежи към нов клас лечения, наречени конюгати антитяло-лекарство (ADC), които са насочени точно към раковите клетки, като потенциално намаляват токсичността за други клетки.

  Интересът към производителите на ADC се увеличи през последната година, коментира „Рoйтерс“. Pfizer е по средата на закупуването на пионера на ADC Seagen в сделка за $43 милиарда, а през октомври Merck заяви, че ще плати на японския производител на лекарства Daiichi Sankyo $5,5 милиарда за съвместна разработка на три ADC.

  AbbVie предложи $31,26 за притежавана акция на ImmunoGen, което представлява премия от 94,6% спрямо последното затваряне на акциите. Акциите на ImmunoGen скочиха с 83% до почти 23-годишен връх от $29,34 при сутрешната търговия. Тази година стойността им е нараснала повече от три пъти.

  Все пак сделката е балансирана от нисък клиничен риск, тъй като Elahere е одобрен за пациенти с рак на яйчниците, каза анализаторът на Barclays Картър Гулд.

  Elahere генерира $212 млн. продажби за деветте месеца, приключващи през септември, и се очаква да се превърне в хитово лекарство до 2030 г., въпреки че конкуренцията нараства.
  Придобиването, което се очаква да приключи в средата на 2024 г., укрепва бизнеса на AbbVie, който е изправен пред рязък спад в продажбите на Humira след навлизането на над половин дузина биоподобни през тази година.

  Междувременно продажбите на хитовото лекарство против рак, Imbruvica, спаднаха с 20% през третото тримесечие поради конкуренцията от страна на Brukinsa на BeiGene и Calquence на AstraZeneca.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 15 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 16 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 17 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 17 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи