понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    564 прочитания

    Европейските регулатори разглеждат инвестицията на Microsoft в OpenAI

    ЕК разглежда редица споразумения между големи играчи на дигиталния пазар и разработчици и доставчици на AI
    11 януари 2024, 09:17 a+ a- a

    Снимка: Microsoft

    Финансовата подкрепа на Microsoft за създателя на ChatGPT OpenAI може да бъде предмет на правилата на Европейския съюз за сливания, съобщиха антитръстовите регулатори на ЕС, подчертавайки подобно предупреждение от колегите си в Обединеното кралство през декември.
    Американският софтуерен гигант, който миналата година се ангажира да инвестира над 10 милиарда долара в OpenAI с позиция без право на глас в борда, заяви, че не притежава никаква част от OpenAI, съобщава „Ройтерс“.

    По-рано Европейската комисия заяви, че следи отблизо развитието, припомня „Ройтерс“.
    „Европейската комисия проверява дали инвестицията на Microsoft в OpenAI може да подлежи на преглед съгласно Регламента за сливанията на ЕС“, се казва в изявление на изпълнителната власт на ЕС, която действа като орган за прилагане на конкуренцията в ЕС.

    Microsoft заяви, че партньорството му с OpenAI, създадено през 2019 г., е насърчило повече иновации и конкуренция в областта на ИИ, като същевременно е запазило независимостта и на двете компании.

    „Единственото нещо, което се промени наскоро е, че Microsoft вече ще има наблюдател без право на глас в борда на OpenAI“, каза говорител на Microsoft.

    Комисията съобщи, че някои споразумения, договорени между големи играчи на дигиталния пазар и разработчици и доставчици на генеративен ИИ, се разследват за въздействието им върху динамиката на пазара. Компаниите не бяха посочени. Също така ЕК даде срок на заинтересованите страни до 11 март да предоставят обратна връзка относно конкуренцията във виртуалните светове и генеративния изкуствен интелект. Тя също така изпрати искания за информация до няколко големи цифрови компании по двете теми.

    „Каним бизнеси и експерти да ни разкажат за всякакви проблеми с конкуренцията, които могат да забележат в тези индустрии, като същевременно наблюдаваме отблизо партньорствата с изкуствен интелект, за да гарантираме, че те не изкривяват неоправдано пазарната динамика“, каза шефът на ЕС по антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години