събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    725 прочитания

    Microsoft достигна пазарна стойност $3 трилиона

    Технологичният гигант достига тази сума за първи път
    25 януари 2024, 16:31 a+ a- a

    Снимка: Microsoft

    Стойността на Microsoft на фондовия пазар премина крайъгълен камък от $3 трилиона за първи път в сряда (24 януари), запазвайки мястото си на втората най-ценна компания в света, точно след Apple.

    Акциите на Microsoft и Apple се борят за първото място като най-капитализирани акции на Уолстрийт от началото на годината, като производителят на iPhone за кратко загуби короната си от софтуерния гигант по-рано през януари.

    Акциите на Microsoft достигнаха рекорден връх от $405,63, което е ръст от 1,7%, позволявайки ѝ да надмине нивото на пазарна капитализация от $3 трилиона. При затварянето на търговията акциите на технологичния гигант струваха $402,56, оценявайки Microsoft на $2,99 трилиона, точно под праговата цена от $403,65, която би го задържала над $3 трилиона, пише „Ройтерс“.

    Акциите на Apple намалиха предишните печалби и затвориха с 0,35% надолу до $194,50, давайки пазарна стойност от $3 трилиона, според данни на LSEG.

    Подкрепена от инвестицията си в създателя на ChatGPT OpenAI, Microsoft се смята за лидер в надпреварата за пазарно господство при внедряването на генеративен изкуствен интелект (AI) сред други големи технологични компании, включително собственика на Google Alphabet, Amazon.com, Oracle, и собственика на Facebook Meta Platforms.

    Използвайки технологията на OpenAI, Microsoft пусна по-нови версии на своите водещи софтуерни продукти за производителност, както и своята търсачка Bing, която се очаква да се конкурира по-добре с доминиращото търсене на Google.

    Apple, от друга страна, е изправена пред забавяне на търсенето на своите iPhone, особено в Китай, където предлага на клиентите редки отстъпки, за да увеличи продажбите на фона на силната конкуренция от местни конкуренти като Huawei Technologies.

    Подкрепени от оптимизма за AI, акциите на Microsoft поскъпнаха с почти 57% през 2023 г. и се повишиха със 7% тази година. Акциите на Apple се повишиха с 48% миналата година и са с около 1% нагоре от началото на годината.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години