неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    452 прочитания

    GSK кандидатства за разширено приложение на ваксината си срещу RSV

    Компанията иска разрешение тя да може да се прилага на възрастни под 50-годишна възраст в Европа
    31 януари 2024, 11:18 a+ a- a

    Снимка: GSK

    GSK иска да направи своята RSV* ваксина първата налична в Европа, която защитава пълнолетни на възраст до 50 години. Одобрението би отворило допустимост за по-млади възрастни, които обикновено са изложени на по-нисък риск от тежък RSV, но може да имат хронични заболявания, които повишават опасността. Наличните в момента ваксини, включително Arexvy на GSK, са одобрени за възрастни на 60 и повече години. Abrysvo на Pfizer е одобрена и за защита на новородени, друга високорискова популация, отбелязва Endpoint News.

    Още през октомври GSK обяви, че имунният отговор на Arexvy при 50- до 59-годишното население, включително подгрупа с хронични медицински състояния, не е по-нисък от отговора, наблюдаван при възрастни на 60 и повече години. Говорител потвърди, че окончателните резултати ще бъдат представени на предстояща конференция и данните ще бъдат използвани в приложения до американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) „и други регулатори в подкрепа на потенциални допълнителни приложения“.

    GSK бързо пое контрола върху растящия пазар за RSV, като през ноември съобщи, че държи 71% от пазара. Arexvy б първата RSV ваксина, одобрена в САЩ през май и в ЕС през юни, последвана от одобрението на Pfizer за Abrysvo в САЩ седмици по-късно.

    Abrysvo получи одобрение за разширяване на приложението в САЩ през август, включвайки защитата на новородените, когато се прилага на майки по време на бременност. Pfizer също тества своята инжекция при население от 18 до 60 години в проучване, което се очаква да приключи през март, според федералния регистър на клиничните изпитвания.

    По-рано GSK съобщи, че се надява да моделира разпространението на Arexvy върху други педиатрични ваксини. „Процентът на имунизация е наистина висок за децата. Искаме да се опитаме да моделираме това за възрастното население, особено след като в момента има ренесанс по отношение на научните постижения и технологии за нови ваксини за възрастни“, каза Кейт Хаши, директор на глобалните ваксини в GSK, пред Endpoints News през декември.


    *RSV (Respiratory syncytial virus) от английски – Респираторен синцитиален вирус е често срещан респираторен вирус, който обикновено причинява леки симптоми, подобни на настинка. Повечето хора се възстановяват в рамките на 1 до 2 седмици, но RSV може да бъде сериозна заплаха за бебета и възрастни над 60-годишна възраст. При тях вирусът може да доведе до тежка инфекция и необходимост от хоспитализация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години