неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    529 прочитания

    Deutsche Bank съкращава 3500 работни места

    Това е около 4% от работната сила на най-голямата германска банка
    02 февруари 2024, 10:08 a+ a- a

    Снимка: Deutsche bank

    В последното си представяне пред инвеститорите Deutsche Bank съобщи, че ще съкрати 3500 работни места, ще изкупи обратно акции и ще изплати дивиденти, както и че нейното възстановяване въври по план.

    Новината дойде след като най-голямата банка в Германия, която се опитва да загърби годините на сътресения и да се съсредоточи върху по-стабилно банкиране на дребно, отчете 30% спад в печалбата за четвъртото тримесечие, който надмина очакванията на анализаторите, отбелязва „Ройтерс“.

    Банката вече беше обявила планове за съкращаване на работни места, но това беше първият път, когато посочи броя на съкращенията, еквивалентен на малко под 4% от глобалната ѝ работна сила от около 90 000 души. Засегнатите работни места ще бъдат бек офис роли.
    Обратното изкупуване на акции и дивидентите ще възлизат на общо €1,6 млрд. и ще се осъществят през първата половина на годината. Банката също така повиши прогнозата си за ръст на приходите, а акциите ѝ поскъпнаха с 4% в началото на търговията във Франкфурт.

    Съобщенията и печалбите идват в значителна повратна точка за Deutsche Bank. Подразделението за търговия на дребно на Deutsche Bank изпревари инвестиционното банкиране като основен двигател на приходите през 2023 г., преобръщайки водещата ѝ позиция през предходните 3 години, тъй като подразделението за търговия на дребно се възползва от по-високите лихвени проценти и затихването на глобалните сделки.

    Анализаторите очакват операциите на дребно да продължат прднината си пред инвестиционното банкиране през тази и следващата година, въпреки че централните банки се подготвят да намалят лихвените проценти, които влошиха печалбите на банките.

    Deutsche Bank, която предприе основен ремонт през 2019 г. след години на загуби, се опита да се освободи от зависимостта си от нестабилната инвестиционна банка за приходи, нещо, което се оказа трудно.

    Спадът в тримесечната печалба се случва заради разходите за преструктуриране и други еднократни разходи, които надвишиха печалбите от приходите, но спадът не беше толкова рязък, колкото се опасяваха анализаторите.

    Нетната печалба, отнасяща се към акционерите, е €1,26 млрд. през тримесечието. Това се сравнява с печалба от €1,803 млрд. година по-рано и е по-добро от очакванията на анализаторите за печалба от около €700 млн. Печалбата за цялата година спада до €4,21 млрд. от €5,03 млрд. година по-рано, надминавайки очакванията на анализаторите за €3,664 млрд. Спадът на тримесечната печалба е най-големият, откакто печалбите на най-голямата банка в Германия се стабилизираха по-рано през десетилетието след години на загуби.

    Германският финансов регулатор BaFin наскоро предупреди, че 2024 г. ще бъде по-малко розова за печалбите на банките, тъй като имотната криза натежава в най-голямата икономика в Европа и заемите се провалят.

    Все пак Deutsche е оптимист, като повиши целта си за комбиниран годишен темп на растеж на приходите до между 5,5% и 6,5% от между 3,5% на 4,5%. Изпълнителният директор на Кристиян Сюинг каза, че има „твърда увереност“, че банката може да изпълни целите си за 2025 г., но е подготвен за „продължаващо неравномерно икономическо пътуване“.

    Приходите от инвестиционно банкиране са нараснали с 10% през тримесечието, изоставайки от очаквания ръст от 17%. Увеличението от 9% на приходите на корпоративната банка надмина очакванията за ръст от 5%, а спадът на отдела за търговия на дребно с 4% надмина очакванията за спад от 6%.

    Приходите от търговия с дългови инструменти и валута, един от най-големите бизнеси на банката, са нараснали с 1% спрямо очакванията за ръст от 7,5%. Това е по-добре от някои конкуренти, като Goldman Sachs, отбелязва „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години