събота, 02 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  641 прочитания

  HSBC си партнира с Google

  Двата гиганта ще си помагат при финансирането на бързо развиващи се фирми за климатични технологии
  13 февруари 2024, 08:25 a+ a- a

  Снимка: HSBC

  Най-голямата британска банка HSBC си партнира с Google за финансиране на бързо развиващи се фирми за климатични технологии, които стоят зад някои от най-обещаващите решения в света за глобалното изменение на климата, казаха ръководители от двете компании пред „Ройтерс“.

  Съгласно условията на партньорството HSBC ще се стреми да предостави финансиране на компании, избрани от американския технологичен гигант, за да се присъединят към неговата програма Google Cloud Ready-Sustainability.

  Членовете на програмата преминават процес на валидиране, като Google оценява качеството и ефикасността на разработваната технология, както и нейното движение сред клиентите.
  „Това, което виждаме, е, че компаниите искат да ускорят постигането на своите цели за устойчивост. Но има известна степен на объркване по отношение на това кои решения ще помогнат за разрешаването на техните проблеми“, каза Джъстин Кийбъл, управляващ директор за глобална устойчивост в Google Cloud.

  Мартин Ричардс, глобален ръководител на климатичните технологии и устойчивите финанси в HSBC, каза, че надлежната проверка на Google предоставя „известен комфорт“, който допълва собствената оценка на банката за потенциални нови „сделки с рисков дълг“, при които кредитор осигурява дългово финансиране за по-рискови по своята същност компании.

  Технологиите за мащабиране, които могат да помогнат на корпоративния свят да премине по-бързо към нисковъглеродна икономика, доминираха разговорите за климата на COP28 в Дубай през декември и са важна част от усилията на повечето банки да стимулират глобален тласък за намаляване на емисиите.

  Но финансите за сектора са намалели рязко през 2023 г., показват данните на PwC, тъй като инвеститорите и кредиторите се притесняват от риска.

  „Чувстваме, че увеличаваме шансовете си за успех, като работим с партньори като Google. Ние осъзнаваме, че поемаме кредитни рискове, но всичко това е част от банкирането“, каза Ричардс.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  преди 20 часа
  преди 21 часа
  преди 22 часа
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  преди 24 часа
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  преди 1 ден