събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1452 прочитания

    LAUNCHub с нова инвестиция в хърватски биотехнологичен стартъп

    GlycanAge получава финансиране в размер на 4,2 млн. долара, за да революционизира персонализираната превантивна медицина
    19 февруари 2024, 14:40 a+ a- a

    GlycanAge, хърватски биотехнологичен стартъп, пионер в областта на гликановите биомаркери, обяви успешното затваряне на инвестиционен рунд в размер на 4,2 млн. долара, воден от българския LAUNCHub Ventures и базирания в Обединеното кралство deep-tech фонд Kadmos Capital. Това бележи значителен скок напред в стремежа на компанията да предефинира персонализираната превантивна медицина.

    Николина Лаук, главен изпълнителен директор на GlycanAge, заяви: "Радваме се, че получихме подкрепата на LAUNCHub Ventures и Kadmos Capital, които споделят нашата визия за по-здравословно бъдеще. Този кръг на финансиране бележи значителен етап за GlycanAge и ние сме развълнувани да продължим нашето пътуване към трансформиране на здравеопазването и даване на възможност на хората да поемат контрола върху своето благосъстояние."

    Любен Белов, управляващ партньор, LAUNCHub Ventures, посочи: "С напредъка на научните изследвания относно болестите, свързани с възрастта, областите на диагностичната и превантивната медицина изглеждат много обещаващи в борбата с такива заболявания и подобряването на здравните резултати. Ключови тенденции, като широкото приемане на биомаркери и D2C тестване, заедно с прилагането на AI и усъвършенствани анализи, дават възможност за значително въздействие върху цялостното здравословно състояние на милиарди хора. Инвестицията в GlycanAge представлява нашия ангажимент към здравето и дълголетието в Европа. Иновативната работа в гликобиологията предефинира персонализираната грижа, обещавайки бъдеще, където здравето е персонализирано и проактивно. Развълнувани сме да подкрепим визията на Николина Лаук и д-р Гордан Лаук, превръщайки дълголетието в реалност за всички.“

    Джон Гебейли - партньор, Kadmos Capital, отбеляза: "С темпото на промените, което сега е по-бързо от всякога, е жизненоважно да се подкрепят технологии с голямо въздействие, които ще предоставят решения на най-големите проблеми на утрешния ден. Визията на GlycanAge се намира на кръстопътя между превантивното здравеопазване, диагностиката и дълголетието. Радваме се да подкрепим Николина Лаук и д-р Гордан Лаук и ги поздравяваме за постиженията им. Сигурни сме, че те ще оставят своя отпечатък върху бъдещето на здравеопазването".

    Гликобиология и история на компанията:
    Въпреки потенциала си, областта на гликобиологията в миналото е била изправена пред предизвикателство поради присъщата ѝ научна сложност и липсата на необходимите технологии. Пейзажът обаче се променя бързо благодарение на пробивите в технологиите, които подчертават огромния потенциал на гликобиологията за прогнозиране на заболявания, насочване на интервенции и адаптиране на терапии.

    В основата на тези постижения е съоснователят и главен научен директор на GlycanAge Гордан Лаук. Заедно с екипа си д-р Лаук е допринесъл за развитието на високопроизводителния гликомичен анализ и използването на силата на гликановите биомаркери за прецизна медицина. През 2017 г. д-р Лаук направи важна стъпка, като инициира проекта Human Glycome Project.

    GlycanAge, създаден в резултат на желанието за комерсиализиране на тези над 20 години изследвания и 40 млн. долара безвъзмездно финансиране, предлага тест за установяването на биологична възраст, който използва гликанови биомаркери, за да даде възможност за ранни стратегии за превенция както за потребителите, така и за здравните специалисти.

    Новопридобитият капитал ще бъде от съществено значение за стратегическото преминаване от сферата на дълголетието към по-широкия пазар на диагностика. С цел разработване на прогнозни биомаркери, специфични за дадено заболяване, това финансиране ще позволи на GlycanAge да създаде ясна регулаторна стратегия и продуктова линия.

    Хронологична срещу биологична възраст
    Стареенето се измерва чрез хронологичната възраст, която не отразява точно биологичното ни състояние. Това несъответствие обяснява защо някои хора остават много активни в края на 80-те си години, докато други се затрудняват с основни физически дейности. Стареенето е непрекъснат процес, който започва преди раждането и продължава през целия живот, като започва на молекулярно ниво и води до промени в структурата на кожата, цвета на косата, физическата сила и риска от заболявания. Скоростта на тези промени се влияе в по-голяма степен от начина на живот, диетата, генетиката и други фактори, отколкото от хронологичната възраст - понятие, което учените описват като нашата биологична възраст.

    Продуктът: В същността си GlycanAge е тест, който измерва биологичната ви възраст, давайки представа за това как начинът ви на живот и околната среда влияят върху процеса на стареене на тялото ви отвъд това, което може да подскаже календарът.

    Стареенето е неизбежна част от живота, която се характеризира с натрупване на увреждания в организма с течение на времето. Тези увреждания често се засилват от продължително свръхактивиране на имунната система, което води до различни здравословни проблеми и спад в телесните функции. GlycanAge използва това разбиране, като се фокусира върху биологичните маркери, които показват тези увреждания, предлагайки на потребителите поглед към тяхната истинска биологична възраст - потенциално различна от хронологичната им възраст.

    На потребителите се изпраща комплект за изследване директно до дома им, който включва всичко необходимо за извършване на прост тест с убождане с пръст. Този метод на вземане на проби е проектиран така, че да бъде бърз и лесен, като са налични допълнителни ресурси, като например видеоклипове с инструкции, които да напътстват потребителите в процеса.

    След като пробата бъде събрана, тя се изпраща обратно на GlycanAge, като се използват предоставените пощенски услуги за връщане. Пробата се подлага на множество тестове в лабораторията, за да се гарантира получаването на точна оценка на биологичната възраст - процес, който отнема приблизително 3-5 седмици. Този задълбочен анализ е от решаващо значение за осигуряването на най-точното налично измерване на биологичната възраст. След приключване на анализа потребителите се уведомяват по имейл, а резултатите са достъпни чрез персонализирано табло за управление.

    Междувременно потребителите попълват данните на своя профил в платформата GlycanAge. Тази информация помага на екипа на GlycanAge да предлага индивидуални съвети, да определя какво влияе на резултатите и да предлага области за подобрение по време на индивидуална консултация със специалист след като резултатите са готови.

    Клиенти и растеж:
    Клиентите на GlycanAge включват лаборатории за изследване на дълголетието, хора, които се интересуват от дълголетие и се грижат за здравето си, включително и и множество известни личности, сред които Хали Бери.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години