събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1931 прочитания

    Capital One придобива Discover

    Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
    22 февруари 2024, 10:14 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Capital One съобщи, че ще придобие Discover Financial Services в сделка за всички акции на стойност $35,3 млрд., сделка, която ще обедини две от най-големите компании за кредитни карти в САЩ, отбелязва The New York Times.

    Capital One, с активи от $479 млрд., е една от най-големите банки в страната и издава кредитни карти в мрежи, управлявани от Visa и Mastercard. Придобиването на Discover ще ѝ даде достъп до мрежа от 305 милиона притежатели на кредитни карти, добавяйки към своята база повече от 100 милиона клиенти. Четирите основни мрежи в страната са American Express, Mastercard, Visa и Discover, която има много по-малко картодържатели от своите конкуренти.

    Но защитниците на потребителите отхвърлиха възможната сделка, заявявайки, че тя поражда антитръстови опасения. „Много е трудно да си представим как федералните регулатори биха могли да позволят на Capital One да купи Discover предвид изискването сливанията да са от полза както за обществеността, така и за вътрешни лица“, каза Джеси Ван Тол, главен изпълнителен директор на National Community Reinvestment Coalition, в изявление.

    Като част от придобиването Capital One ще плати на акционерите на Discover премия от 26% въз основа на цената на акциите на компанията при затваряне в петък (16 февруари). При приключването на сделката, която подлежи на регулаторно одобрение и се очаква в края на 2024 г. или началото на 2025 г., акционерите на Capital One ще притежават приблизително 60% от комбинираната компания, а акционерите на Discover ще притежават останалото.

    Discover беше оценен на около $28 млрд., когато пазарът затвори в петък, а Capital One беше оценен на около $52 млрд.

    Сделката е част от стратегията на Capital One за изграждане на глобална разплащателна мрежа, която ѝ помага да работи директно с търговци и малки предприятия. И дава на Discover по-голям мащаб, за да се конкурира с други компании за кредитни карти. Capital One каза, че споразумението ще генерира $2,7 млрд. спестявания преди данъци.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 24 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години