събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1512 прочитания

    И Google пусна отворени AI модели

    Gemma не е с изцяло отворен код
    23 февруари 2024, 08:08 a+ a- a

    Снимка: Google

    В сряда (21 февруари) Google пусна нови модели на изкуствен интелект (AI/ИИ), които външни разработчици потенциално могат да модифицират като свои собствени, след подобен ход на Meta Platforms и други, отбелязва „Ройтерс“.

    Дъщерното дружество на Alphabet каза, че физическите лица и фирмите могат да създават софтуер за изкуствен интелект, базиран на новото семейство от „отворени модели“, наречено Gemma, безплатно. Компанията прави обществено достъпни ключови технически данни, като например това, което се нарича тегло на модела, се казва в него.

    Този ход може да привлече софтуерни инженери да надграждат върху технологията на Google и да насърчи използването на нейното ново печелившо облачно подразделение. Моделите са „оптимизирани“ за Google Cloud, където клиентите, които използват облака за първи път, ги използват, получават $300 кредити, съобщи компанията.

    Google не успя да направи Gemma напълно „отворен код“, което означава, че компанията все още може да има пръст в определянето на условията за използване и собственост. Някои експерти твърдят, че AI с отворен код е много удобен за злоупотреба, докато други подкрепят подхода за разширяване на набора от хора, които могат да допринесат и да се възползват от технологията.

    Google не направи своите по-големи, първокласни модели, известни като Gemini отворени, за разлика от Gemma. Компанията каза, че моделите на Gemma са оразмерени на 2 или 7 млрд. параметъра - или броя на различните стойности, които алгоритъмът взема предвид, за да генерира резултат.

    Моделите Llama 2 на Meta варират от 7 до 70 млрд. параметри по размер. Google не разкрива размера на най-големите си модели Gemini. За сравнение, моделът GPT-3 на OpenAI, обявен през 2020 г., имаше 175 млрд. параметъра.

    Производителят на чипове Nvidia заяви, че е работил с Google, за да гарантира, че моделите Gemma работят гладко на неговите чипове. Nvidia също каза, че скоро ще накара софтуера за чатбот, който разработва, за да управлява AI модели на компютри с Windows, да работи с Gemma.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години