събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1482 прочитания

    Microsoft иска да използва технологията на Intel, за да произвежда собствени чиповете

    „Нуждаем се от надеждна доставка на най-модерните, високопроизводителни и висококачествени чипове“, заяви Сатя Надела
    23 февруари 2024, 12:42 a+ a- a

    Снимка: Intel

    Microsoft използва пионера в областта на чиповете Intel в амбициите си да произвежда повече чипове, докато се надпреварва да разработва нови модели на AI. Компанията планира да използва производствената технология на Intel 18A, за да направи бъдещ чип, който е проектиран вътрешно, съобщиха Microsoft и Intel, но не уточниха за какво ще се използва чипът.

    За Intel, партньорството с Microsoft, която е един от най-големите купувачи на AI чипове на Nvidia, ще даде тласък на бизнеса с произведени по поръчка чипове, докато се конкурира с други водещи производители на чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) и самата Nvidia.

    В изявление, споделено с Quartz, говорител на Intel каза, че компанията е „доволна, че Microsoft е избрала чип за проектиране, използвайки технологията на Intel 18A“.

    След като пускането на ChatGPT обхвана света преди повече от година, технологичните компании, включително Microsoft и Google, се опитаха да създадат свои собствени модели на AI, за да се конкурират. Конкуренцията доведе до голямо търсене на AI чипове на Nvidia, които се използват за разработване на чатботове и други AI инструменти, и увеличи печалбите на компанията. Въпреки това, технологичните компании се борят да получат достатъчно от усъвършенстваните чипове на Nvidia, тъй като предлагането не може да се справи с търсенето.

    „Нуждаем се от надеждна доставка на най-модерните, високопроизводителни и висококачествени чипове“, каза изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела в изявление, споделено с Bloomberg. „Ето защо сме толкова развълнувани да работим с Intel.“
    През ноември Microsoft заяви, че тази година ще пусне два нови чипа в своите центрове за данни. Azure Maia Accelerator е създаден за AI приложения, докато Azure Cobalt CPU е за изчисления с общо предназначение. По същото време Microsoft заяви, че тества своите AI продукти, включително Bing и Office AI, със своя AI чип.

    Като си партнира с Intel за изграждане на чипове, Microsoft може да има напредък на своите възможности за чипове и да доведе до напредък в разработването на продукти с ИИ.
    „В мащаба, в който работим, за нас е важно да оптимизираме и интегрираме всеки слой от инфраструктурния обем, за да увеличим максимално производителността, да диверсифицираме нашата верига за доставки и да дадем на клиентите избор на инфраструктура“, каза Скот Гътри, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft Cloud and AI, в изявление, споделено с Quartz.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 23 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 23 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години