събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14528 прочитания

    Българската LEAD Consult отваря нови офиси в редица eвропейски държави

    За дейността, развитието и плановете за бъдещето на компанията, разказват Драгомир Станчев, CEO и Lead of IT Department, и Александър Николов, CEO и Lead of Business Department, LEAD Consult GmbH
    07 март 2024, 11:24 a+ a- a

    Снимки: LEAD Consult GmbH; колаж: Economy.bg

    Economy.bg разговаря с Драгомир и Александър, за да разкажат повече за дейността на ръководената от тях компания, какви са последните 2 години за бизнеса и какво очакват в бъдеще.

    Как бихте обобщили изминалата година?
    Драгомир Станчев:
    2023, а и предхождащата я 2022 бяха решаващи за развитието на LEAD Consult като компания. Значително развитие, събития и стъпки се случиха през този период.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

     1. Фирмата ни се разрасна от 40 до 65 служители към този момент, което се равнява на 62% ръст.
    2. Отбелязахме 60% ръст за 2022 и 30% за 2023 година на оборота на фирмата, или CAGR в размер съответно на 75% и 58%. 
    3. Отворихме офис в Косово, и наехме служители там и в Румъния.
    4. Отворихме офиси в страната и наехме редица служители ситуирани в България.

    Драгомир Станчев е CEO и съосновател на Lead Consult GmbH. Той има над 17 години опит в редица финансови институции, сред които UniCredit Group, Deutche Borse Frankfurt, Minuch Reinsurance Company, Commerzbank, Deutche Bank и др. Той също така притежава опит в сферата на енергетиката, като е участвал активно в проекта по сливането на Innogy и E.ON. Експертизата на Драгомир обхваща целия жизнен цикъл на проекта от планирането, управлението и контрола до цялостната архитектура, разработката и внедряването. Драгомир Станчев притежава CFA Level 1. Той е завършил Technical University в Дармщат, Германия, и владее немски, английски и испански език.

    5. Горди сме да бъдем класирани на:
    • 10-о място TOP 50 IT COMPANIES BY REVENUE GROWTH 2022;
    • 3-то място TOP 50 FASTEST GROWING COMPANIES (CAGR 2020 – 2022);
    • 19-о място TOP IT OUTSOURCING PROVIDERS, BY REVENUE YEAR 2022.
    6. Изградихме и разширихме значително успешно партньорство с водещи вендори в сферата на енергийния софтуер за търгуване и риск – Previse Systems.
    7. Партнираме си успешно с големи фирми като PwC, d-fine, Capgemini.
    8. Изпълнихме и/или изпълняваме успешно проекти за Топ 20 на водещите енергийни фирми в Европа като E.ON, EnBW, Uniper, Örsted, SEFЕ.
    9. Имаме избран колега в 100-те най-влиятелни ИТ личности в България.

    Какво стои в основата на бързото развитие на компанията?
    Драгомир Станчев:
    Бизнесът на LEAD Consult се развива динамично и много интересно през годините. Началото на нашата история е през 2012 г., когато създадохме първата фирма, която постави основите на сегашния ни облик. Тогава активно действахме в банковия и финансовия сектор, а LEAD Consult се фокусираше основно върху интегрирането на софтуерни решения за търговия с финансови деривати за големи банки в Западна Европа. Работихме ръка за ръка с нашия стратегически партньор valantic FS.

    След този опит и с изградения екип и структура успешно разширихме дейността си в областта на енергетиката. От 2014 година LEAD Consult взема решение да разширява дейността си, и започва активно да работи в областта на енергетиката. Оттогава фирмата ни установи множество партньорства с водещи компании като Allegro, Previse Systems, enmacc, PwC и d-fine. Тези стратегически партньорства ни дадоха възможност да изградим стабилен екип и богат опит в енергийния сектор, като ни позиционираха като една от вероятно топ трите фирми в Европа с подобни умения и знания.

    Александър Николов е CEO и съосновател на Lead Consult. Той е бизнес анализатор, софтуерен архитект и проджект мениджър с над 17 години опит в банковия и енергийния бранш. Александър притежава първокласно ноу-хау за ETRM (бел.ред.: търговия с енергия и риск мениджмънт). Основната му експертиза е свързана с цялостния процес на интегриране на ETRM системи. Един от най-опитните Allegro експерти в Европа. Силно вярващ в напълно автоматизираната директна обработка и визионер уникалното продуктово портфолио на LEAD Consult. Александър Николов е завършил бакалавърската си степен в Дармщатския технически университет, а магистърската – в Университета „Гьоте“ във Франкфурт. Владее английски и немски език.

    Александър Николов: Присъствието ни на пазара в Европа стана все по-разпознаваемо, а качеството на предоставяните от нас услуги говори само за себе си. Все повече клиенти се обръщат към нас проактивно, за да намерят решение на своите предизвикателства и за да ги подкрепим в процеса на дигитализация на техните IT Landscape.

    През годините забелязахме растящата нужда на пазара от софтуер, който да улесни интеграцията на различни енергийни системи и да предостави лесна и безпроблемна връзка между тях. В резултат на това взехме стратегическото решение да разработим нашия Middleware SaaS продукт – Universal Loader. В момента сме горди, че този продукт се използва от десетки клиенти, а пайплайнът от потенциални такива, които очакваме да се включат през 2024, расте ежеседмично. Да споменем просто няколко компании – Örsted, VNG, EWB, Syneco, EWE, CerQlar, EBN, Gelsenwasser, enmacc и други. Те са само част от клиентите, които вече се възползват от изключителните ползи на нашия продукт. Universal Loader значително намалява времето за интеграция и миграция, автоматизира процесите на интеграция и подпомага бързата свързаност на системи за търговия с енергийни продукти, пазарни данни и различни видове информация.

    Как се спряхте на пазари извън България?
    Александър Николов:
    Още от първия ден през 2012 г. фирмата ни се фокусира изцяло върху западните пазари. Към този момент нямаме нито един клиент в България. За съжаление, българският пазар все още е монолитен и не проявява значителен интерес към гъвкави процеси и софтуерни решения за търговия в енергийния сектор. През 2023 г. обаче забелязахме първите запитвания и признаци за ефектите от либерализацията на пазара, които вдъхновяват местните участници да търсят нашите знания и решения.

    Кой е основният двигател за дигитализация в енергийната сфера?
    Драгомир Станчев:
    Основният двигател в енергийната сфера не е един. Ще се опитаме да ги обобщим. На първо място това е процесът на либерализацията на политическо и Европейско ниво. Законодателните промени, които се случват през последните 5 – 10 години, значително променят динамиката на пазара. Големите играчи в енергийния сектор в Европа вече не се наслаждават на удобното спокойствие на своите локални пазари, където те бяха доминиращи.

    В момента конкуренцията в енергийния сектор е ожесточена, като десетки нови участници влизат в играта. През последните години стана особено важно за енергийните компании да разполагат с гъвкави ИТ и софтуерни решения, които им позволяват да търгуват на множество пазари, предлагайки десетки продукти едновременно. За да се отговори на динамиката на пазара възникна огромна необходимост от ново поколение софтуерни решения. Като водещ интегратор на тези решения LEAD Consult заема отлична позиция, за да отговори на изискванията на своите клиенти.

    Александър Николов: Вторият ключов фактор е разместването на пазара на софтуерни решения за търговия с енергийни продукти. Този процес предостави възможност на нови участници като Previse Systems да влязат на пазара, докато установени решения като Allegro ETRM, Endur ETRM загубиха значителна част от своята позиция. Този процес на разместване на пазара подтикна много енергийни компании да преосмислят стратегията си и да се насочат към дигитализация, избирайки нови, гъвкави облачни технологии. LEAD Consult като водещ експерт в тези системи предостави необходимите умения и знания на ключови играчи в индустрията.

    Не на последно място и не по-маловажно е въздействието на ковид-19 и войната в Украйна. Те предизвикаха значително раздвижване на енергийния пазар в Европа. Тези събития подтикнаха компаниите да търсят гъвкавост в търговията, управлението на риска и позиционирането си в региона. LEAD Consult успешно консултира своите клиенти за избора на правилната архитектура, решения и интеграция. Темата за стратегическо позициониране стана съществена в този нов пейзаж на пазара.

    Високата волатилност на пазара на базата на външнополитическата обстановка (война, пандемия, навлизане на AI) направи времето за вземане на решение от изключително значение за енергийните мениджъри на континента. Нашият софтуерен продукт минимизира времето за интегрирането на нови пазари и технологии и го намали в някои ситуации до 20 пъти! При този бурен и нестабилен пазар гъвкавостта на технологиите и бързината на реакцията за имплементиране на вече взетото решение разделят победителите от победените. 

    Как очаквате да се развива този сектор?
    Драгомир Станчев:
    Трудно е да направим точни прогнози в момента поради нестабилното геополитическо и макроикономическо състояние в Азиатско-тихоокеанския регион (APAC). Въпреки това, ако трябва да предвидим, смятаме, че енергийният сектор ще продължи да се либерализира и да акцентира все повече върху алгоритмичното търгуване на енергийни сделки. По-специално, ще настъпи нарастване на търсенето на решения, които позволяват на енергийните компании достъп до множество енергийни пазари. Някои от нашите клиенти целят да търгуват на повече от 10 пазара през следващите една до две години. В същото време нови технологии като Machine Learning и изкуствен интелект (AI) се издигат като водещи в този напреднал сектор и ние подготвяме първите концепти и предложения от наша страна в сферата на енергетиката.

    Александър Николов: Други тенденции, които се забелязват, са увеличаването на трансакциите до невероятни нива, намаляването на големината на единичните сделки и намаляването на екзотичните продукти (повече стандартизация на пазара). На някои пазари вече се готвят да търгуват даже с отделните домакинства, ако те ползват тази опция, разбира се.

    Последната точка, която бихме искали да откроим, е системният характер на сектора. Човечеството не може без енергия и без добри системи, които да управляват процеса. Така че дори във времена на икономическа и политическа криза, бизнесът е доста стабилен, тъй като няма друга опция освен тази. Дори някой да фалира, сменя се собствеността на компанията, но тя продължава да си оперира нормално. Тази тенденция е важна за нашия свят, в който сигурността на работата става все по-важна мярка за търсене на перспективните работодатели, които могат да осигурят дългосрочни възможности.

    Имате ли планове за допълнително разрастване на бизнеса през 2024 г.?
    Александър Николов:
    Плановете на LEAD Consult за 2024 г. и следващите периоди са амбициозни и насочени в няколко ключови направления: 
    • Разрастване на стратегическите и консултантските ИТ услуги
    Забелязва се растящ интерес от страна на пазара към уменията за дигитализация на целия IT landscape на нашите клиенти, като се заменят не една, а десетки остарели системи с най-новите решения на пазара. В продължение на години фирмата ни активно развива тези умения и много от клиентите ни се обръщат към нас с проактивни проекти в този контекст. Помагаме им да дефинират дигитализационния IT target landscape за следващите 5 години, като препоръчваме, първо, най-добрите практики, които сме видели на континента, и оттам преминаваме към дигитализационна карта на всеки клиент, от която произтичат вече много имплементационни проекти или избиране на пасващите системи, които да удовлетворят изискванията на клиента и на пазара.

     • ЕТРМ услуги
    Този растящ интерес съсредоточава вниманието върху нашите основни услуги, като интеграция на ЕТРМ (Energry Trading and Risk Management) решения като Previse Coral, Allegro ETRM и други. През 2024 г. и в бъдеще ще продължим да укрепваме и разширяваме нашите умения и познания в тази област, тъй като те продължават да бъдат от изключителен интерес за нашите клиенти. Това продължава да ни бъде основният бизнес и като една от водещите компании на континента в нишата смятаме да продължаваме да развиваме както знанията, така и големината на тима.

     • Развитие на нашия продукт
    От решаващо значение за нас е и развитието на нашия продукт – Universal Loader. С удовлетворение споделяме, че в момента той позволява на клиентите ни да се свързват out-of-the-box към над 40 системи и решения. През 2024 г. планираме да направим продукта ни още по-скалируем, добавяйки десетки нови системи, към които клиентите ни ще могат да се свързват. Това включва нови възможности за свързване с доставчици на сделки, борси, данни и други. Някои от вече свързаните системи от енергетиката са видни в таблицата по-долу.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Нашата стратегия включва подобрение на продукта, позволяващо му да обработва десетки хиляди сделки с голяма скорост в реално време. Това подобрение ще позволи на нашите клиенти да използват продукта за търговия с алгоритми, базирани на Machine Learning и изкуствен интелект.

    В допълнение разглеждаме и тестваме интеграцията на изкуствения интелект и OpenAI. Този подход има за цел да направи използването на нашия продукт още по-интуитивно, бързо, лесно и безпроблемно за нашите потребители.

    Продуктът ни започва да придобива статус на household name в енергийния сектор, така че планираме разрастване и на продуктовите тимове през 2024.

    Планирате ли наемане на нови служители?
    Драгомир Станчев:
    Да, в момента изработваме стратегия за активно разширение на екипа. Нашият план включва набирането на редица специалисти със следните ключови умения:
    • Junior, Regular and Senior – Energy or Technical Business Analysts;
    • Senior Java Programmers;
    • Senior .NET Programmers;
    • Senior Full Stack Programmers;
    • Data and AI Engineers;
    • Product Owners;
    • Sales. 

    Каква година очаква бизнесът според Вас? 
    Драгомир Станчев:
    Според нас годината ще е много динамична. От една страна, ще има много несигурност поради повишаването на лихвените проценти, войните в региона, енергийния преход, инфлацията, и макроикономическите и законодателните промени в САЩ и Европа. Това вече оказва значително влияние на ИТ пазара на труда в България, като наблюдаваме известни съкращения на проекти и служители в редица фирми в България. Отделно законодателните промени в САЩ в посока аутсорсинг вече оказват значително влияние на редици играчи в региона. Липсва адекватен отговор от правителството и координирана политика, която да позволи на българските ИТ компании да продължат да привличат ИТ проекти и клиенти и в бъдеще. В момента BASSCOM подготвя предложения и отговор по темата, и предстои да ги представят пред правителството. Друга законодателна промяна този път от Германия, която оказва влияние върху бизнеса, е един специфичен закон, който не позволява на немските компании да работят дългосрочно с хора на свободна практика (а трябва да ги наемат на постоянни трудови договори). Това намалява търсенето на самостоятелни специалисти и засилва търсенето на цели фирми и екипи, които да могат да доставят добро качество дългосрочно.

    Повишаването на данъчната тежест и осигурителните прагове като цяло не са фатални, но могат да окажат допълнително негативно влияние върху пазара на труда. Това, което липсва на ИТ индустрията, е предвидимост на данъчните промени в бъдеще и стабилност. Повишаването на максималния осигурителен доход като цяло е логичен ход, но обвързването му с формула според ИТ лидерите в сферата е нелогичен и грешен ход. Особено неприятно е да се взема решение от днес за утре какви да бъдат осигурителните прагове. Това показва липса на какъвто и да било план за развитието на индустрията и вкарва политическа несигурност в страната, която, сигурни сме, възпира още повече компании да инвестират в сектора в страната.

    Липсва държавна политика за стимулиране и развитие на ИТ индустрията и ще има сериозни отрицателни последици в дългосрочен план. Няма никаква стратегия и план за стимулиране и инвестиции в сферата на ИИ (изкуствен интелект). Докато САЩ и Китай инвестират стотици милиарди в тази сфера, Европа и в частност България, стоят по периферията. Единственият изключително положителен пример е институтът INSAIT. Но ако зад гърба му застане държавата ни и го финансира стратегически, бъдещето на страната ни ще изглежда значително по-светло.

    Александър Николов: Източна Европа като цяло и България в частност би трябвало да се ориентират към повече и повече иновативен бизнес и да произвеждат услуги и продукти, носещи висока добавена стойност. Има вече много подготвени кадри в страната ни, данъчната система все още е достатъчно атрактивна и забелязваме, че все повече мениджъри и компании се ориентират и възприемат иновативни практики за управление на хора, показване на лидерство и развитие на силни екипи. Това е бъдещето пред сектора от наша гледна точка, да се конкурираме с качество с най-добрите на континента и по света, а не да се опитваме да бъдем икономически изгодна дестинация, която няма как да бъдем, ако искаме да продължаваме да вдигаме качеството на живот в страната ни – крайната цел на сектора от наша гледна точка. Това вече го забелязваме да се случва в нашия бранш – докато преди 5 години ние бяхме единствената българска фирма, която презентира продуктите и услугите си на най-големия бизнес форум в енергетиката на континента – E-World в Есен, Германия, миналата година бяхме вече 2 такива фирми, а тази година 5! И най-доброто е, че виждаме все повече фирми, които иновират и създават продукти и услуги с висока добавена стойност, а не само outsourcing услуги.

    И на последно място – енергетиката като системен сектор ще продължава да се развива и расте много динамично. Нашата позиция на пазара ни дава уверението, че в близките 5 години ще успеем да окажем решаващо значение за изграждане на новата дигитална карта и за бъдещето на сектора!

    Вижте пофила и актуалните позиции за работа на LEAD CONSULT OOD в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години