петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1581 прочитания

  Schneider Electric с първа копка на своята нова умна фабрика в Пловдив

  Инвестицията е за над 107 млн. лв. и ще разкрие 110 нови работни места
  21 март 2024, 13:48 a+ a- a

  Снимка: МИИ

  В „Тракия икономическа зона“ край Пловдив бе направена първа копка на изцяло нов завод на Schneider Electric. Инвестицията е за над 107 млн. лв. и ще разкрие 110 нови работни места.

  България е стратегическа за производството на френската компания, изтъкнаха по време на събитието от ръководството на Schneider Electric у нас. На церемонията присъстваха министърът на икономиката и енергетиката Богдан Богданов, посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Майер, зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, изпълнителният директор на Българска агенция по инвестиции Мила Ненова, представители на Френско-българската търговска камара, на Американската търговска камара в България, както и на общините Пловдив и Радиново. 

  По време на церемонията министър Богданов посочи, че инвестицията на иновативната фабрика на френската компания е важен проект за страната ни, защото създава добавена стойност в нашата икономика.

  „Този проект е важен, защото е първият проект, чрез който България променя начина, по който работи с инвеститори. Това е първият проект от последните 20 години, който получава директна държавна помощ не само за изграждане на пътна инфраструктура, а директна финансова помощ за осъществяването на тази инвестиция“, каза министър Богданов. Той беше категоричен, че по този начин страната ни показва промяна в подхода към инвеститорите, както и че е активен партньор в изграждането на големите инвестиционни проекти.

  Зам.-министър Гиков обясни, че компанията ще бъде сред първите, които ще получат финансова помощ за проекта си, благодарение на разработената от МИР методология за насърчаване на инвестициите в България. Български и чуждестранни инвеститори вече могат да разчитат на реална и предвидима подкрепа, която може да достигне до 60% от допустимите разходи за инвестицията.

  Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и др. В новата производствена база ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници. Крайната цел е реализацията на „умна производствена сграда“ – със сертификат Smart factory, спрямо глобалните вътрешни стандарти на „Шнайдер Електрик“ за покриване на критериите за минимум златен LEED сертификат, с който тя ще се превърне в първата от този вид производствена сграда на компанията в Централна и Югоизточна Европа.

  От компанията заявиха, че ще продължат да развиват бизнеса си в България, да увеличават крайните си продукти и да търсят нови пазари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 23 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  преди 2 дни
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton