вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1694 прочитания

    J&J придобива Shockwave

    Сделката е на стойност $13,1 млрд. и ще подобри бизнеса на фармацевтичната компания с медицински устройва за сърдечни заболявания
    10 април 2024, 10:23 a+ a- a

    Снимка: J&J

    Johnson & Johnson се съгласи да закупи Shockwave Medical в сделка, оценена на $13,1 милиарда, включително дълг, докато изгражда своя бизнес с медицински устройства, ориентиран към здравето на сърцето, и за подпомагане на растежа.

    J&J предложи $335 на акция в брой, което оценява частта от собствения капитал на $12,5 милиарда, въз основа на изчисленията на „Ройтерс“. Офертата също така представлява 17% премия спрямо цената на затваряне на акциите в края на март, когато Wall Street Journal съобщи за интереса на J&J към Shockwave, чиито акции към онзи момент се търгуваха на $326,82.

    Придобиването дава на J&J достъп до устройство, което използва ударни вълни за разграждане на калцирана плака в сърдечните съдове, подобно на начина за лекуване на камъни в бъбреците. Анализаторите на RBC оценяват общия пазар за подобни терапии на около $10 млрд.

    Това е и последното в поредица от поглъщания, които се фокусират върху изграждането на подразделението за сърдечно здраве - след сделка за $16,6 млрд. за закупуване на производителя на сърдечни помпи Abiomed през 2022 г. и оферта от $400 млн. за производителя на сърдечни устройства Laminar.

    „Shockwave отговаря на всички условия“ от гледна точка на сливания и придобивания, каза изпълнителният директор на J&J Хоакин Дуато по време на конферентен разговор. J&J повтори, че ще се фокусира върху сделки, които добавят стойност към нейното портфолио от сърдечно-съдови продукти.

    J&J се опитва да засили бизнеса си с медицински изделия, докато се подготвя да се изправи срещу нова конкуренция в САЩ за своето хитово лекарство за болестта на Крон, Stelara, от следващата година.

    Лечението на базата на катетър на Shockwave, известно като интраваскуларна литотрипсия (IVL), се използва, често в комбинация със стентове, за лечение на две чести сърдечни заболявания. Shockwave отчете продажби на продукти в размер на $730,2 млн. миналата година.

    J&J очаква да финансира сделката чрез комбинация от налични пари и дълг. Очаква се сделката да намали коригираната печалба на акция с 10 цента тази година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    Ето кои са най-предпочитаните дестинации от българите за майските празници
    Вижте докъде ще пътуваме за Великден и празниците през май
    преди 1 час
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места
    преди 1 час
    Компаниите ще искат още работници с нарастването на AI
    Това сподели Дженсен Хуанг, CEO на Nvidia
    преди 2 часа
    Google инвестира $640 млн. в нов дейта център в Нидерландия
    До момента технологичния гигант е инвестирал над €3,8 млрд. в такива центрове в страната
    преди 18 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас