сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1755 прочитания

  J&J придобива Shockwave

  Сделката е на стойност $13,1 млрд. и ще подобри бизнеса на фармацевтичната компания с медицински устройва за сърдечни заболявания
  10 април 2024, 10:23 a+ a- a

  Снимка: J&J

  Johnson & Johnson се съгласи да закупи Shockwave Medical в сделка, оценена на $13,1 милиарда, включително дълг, докато изгражда своя бизнес с медицински устройства, ориентиран към здравето на сърцето, и за подпомагане на растежа.

  J&J предложи $335 на акция в брой, което оценява частта от собствения капитал на $12,5 милиарда, въз основа на изчисленията на „Ройтерс“. Офертата също така представлява 17% премия спрямо цената на затваряне на акциите в края на март, когато Wall Street Journal съобщи за интереса на J&J към Shockwave, чиито акции към онзи момент се търгуваха на $326,82.

  Придобиването дава на J&J достъп до устройство, което използва ударни вълни за разграждане на калцирана плака в сърдечните съдове, подобно на начина за лекуване на камъни в бъбреците. Анализаторите на RBC оценяват общия пазар за подобни терапии на около $10 млрд.

  Това е и последното в поредица от поглъщания, които се фокусират върху изграждането на подразделението за сърдечно здраве - след сделка за $16,6 млрд. за закупуване на производителя на сърдечни помпи Abiomed през 2022 г. и оферта от $400 млн. за производителя на сърдечни устройства Laminar.

  „Shockwave отговаря на всички условия“ от гледна точка на сливания и придобивания, каза изпълнителният директор на J&J Хоакин Дуато по време на конферентен разговор. J&J повтори, че ще се фокусира върху сделки, които добавят стойност към нейното портфолио от сърдечно-съдови продукти.

  J&J се опитва да засили бизнеса си с медицински изделия, докато се подготвя да се изправи срещу нова конкуренция в САЩ за своето хитово лекарство за болестта на Крон, Stelara, от следващата година.

  Лечението на базата на катетър на Shockwave, известно като интраваскуларна литотрипсия (IVL), се използва, често в комбинация със стентове, за лечение на две чести сърдечни заболявания. Shockwave отчете продажби на продукти в размер на $730,2 млн. миналата година.

  J&J очаква да финансира сделката чрез комбинация от налични пари и дълг. Очаква се сделката да намали коригираната печалба на акция с 10 цента тази година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 18 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 19 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 19 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 23 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове