четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1574 прочитания

  Google инвестира още €1 млрд. в центъра си за данни във Финландия

  Скандинавските страни предлагат по-хладен климат, данъчни облекчения и изобилие от ВЕИ
  21 май 2024, 08:13 a+ a- a

  Снимка: Google

  Google, собственост на Alphabet, ще инвестира още €1 милиард в разширяването на своя център за данни във Финландия, за да стимулира растежа на своя бизнес с изкуствен интелект (AI/ИИ) в Европа, се казва в изявление на компанията.

  През последните години в скандинавските страни бяха разположени много центрове за данни поради по-хладния климат в региона, данъчните облекчения и изобилието от възобновяема енергия, отбелязва „Ройтерс“.

  Скандинавските съседи на Финландия Швеция и Норвегия напоследък стават все по-критични към приемането им, като някои експерти от индустрията твърдят, че скандинавските страни трябва да използват своята възобновяема енергия за продукти като зелена стомана, която може да донесе по-висока допълнителна стойност в страните.

  Но капацитетът на вятърната енергия на Финландия се е увеличил толкова бързо през последните години, със 75% до 5677 мегавата само през 2022 г., че във ветровити дни цените са паднали до отрицателни стойности, показва статистиката на индустрията. Следователно все още има наличен възобновяем капацитет за центрове за данни като този на Google, който добива вятърна енергия във Финландия по дългосрочни договори.

  Анализаторите смятат, че консумацията на енергия от центровете за данни ще се увеличи значително поради бързото нарастване на използването на AI, което Google също цитира като една от причините за своето инвестиционно решение, заедно със своя център за данни Hamina във Финландия, който вече работи с 97% енергия без въглерод.

  „Топлината, излизаща от нашия финландски център за данни, ще бъде пренасочена към топлофикационната мрежа в близката Хамина, покриваща местните домакинства, училища и обществени сгради“, се казва в изявлението на Google. Компанията добави, че има за цел да постигне нулеви нетни емисии във всичките си операции и веригата на стойността до 2030 г.

  В допълнение към своята финландска инвестиция, гигантът за търсене и облачни услуги обяви миналия месец, че ще изгради нови центрове за данни в Нидерландия и Белгия.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 14 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 15 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 16 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании