сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5511 прочитания

  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology

  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  30 май 2024, 08:29 a+ a- a

  Снимка: Wiser Technology

  Бианор Холдинг, Прайм Холдинг и Диджитал Лайтс подписаха окончателни договори, с които „Бианор Холдинг“ АД придобива 100% от „Диджитал Лайтс“ ООД и 51% от „Прайм Холдинг“ АД, с опция да придобие останалите 49%. Компанията представя новия бранд - Wiser Technology, който обединява всички дружества в групата и ги позиционира като водеща европейска компания за разработка на високотехнологични софтуерни решения.

  Проформа консолидираните приходи на Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс за изминалата година са 54 млн. лв., а обединеният екип надвишава 500 програмисти, учени и консултанти. Това превръща Wiser Technology в една от водещите български софтуерни компании и я нарежда сред най-големите ИТ компании, търгувани на Българска Фондова Борса.

  По същество сделките представляват обединение на компаниите от групата на Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс. Значителна част от трансакциите ще бъде извършена в акции на Бианор Холдинг, което ще направи основателите и ключовите членове на екипите на Прайм Холдинг и Диджитал Лайтс значими акционери в Wiser Technology.

  Дружествата в групата ще продължат да оперират до голяма степен самостоятелно с досегашния си екип и структура. Дейностите, свързани с корпоративното развитие и финанси, както и маркетинг и продажби, ще бъдат централизирани в холдинговото дружество и ще обслужват всички компании от групата. Изпълнителният директор на Диджитал Лайтс, Димитър Димитров и изпълнителният директор на Прайм Холдинг, Георги Соколов, ще бъдат номинирани за членове на Съвета на директорите на Wiser Technology. Съоснователят и изпълнителен директор на Бианор Холдинг, Коста Йорданов, ще остане изпълнителен директор и член на борда на директорите на Wiser Technology.

  „Много се радвам, че обединяваме сили с колегите от Прайм Холдинг и Диджитал Лайтс. Общият екип е изключително силен и нямам съмнение в съвместните ни успехи“, каза Коста Йорданов, изпълнителен директор на Бианор Холдинг. „Новата, по-голяма организация ще ни позволи да предоставяме още повече стойност на нашите клиенти и да участваме в по-значими и стратегически за тях проекти. По-динамичната и голяма структура ще предложи и по-разнообразни възможности за професионално развитие на колегите, работещи в групата“, допълни Йорданов.

  „Още през 2020-та година осъзнахме, че в нашата индустрия, окрупняването е единственият път към дългосрочно добруване за компании достигнали определен размер“, сподели Георги Соколов, един от двамата изпълнителни директори на Прайм Холдинг. „Оттогава проведохме десетки разговори с потенциални стратегически партньори и инвеститори и много внимавахме да изберем правилните. Така попаднахме на Бианор и Диджитал Лайтс и възможните синергии бяха очевидни още от първата ни обща среща.“

  „През годините сме придобивали компании и сме основали такива в други държави”, добави Димитър Начков, другият изпълнителен директор на Прайм Холдинг. „От опит знаем колко важно е в една компания думата „култура“ да не е съществително, а глагол. За късмет, намерихме не един, а двама партньори, споделящи нашите ценности. С колегите от Бианор и Диджитал Лайтс имаме обща, амбициозна визия и заедно разполагаме с много повече възможности за нейната реализация“, каза Начков.

  „Щастливи сме да се обединим с Бианор Холдинг и Прайм Холдинг в създаването на глобален технологичен лидер. Сливайки екипите си в Wiser Technology, заедно притежаваме опита и експертизата да изграждаме иновативни и мащабни софтуерни решения за клиентите и партньорите ни в множество индустрии“, сподели Димитър Димитров, изпълнителен директор на Диджитал Лайтс. „Технологичният гений на общия екип, включващ над 500 брилянтни софтуерни инженери, ни нарежда сред водещите софтуерни компании в Централна и Източна Европа“, каза Димитров и добави: „Заставаме зад философията и визията на Wiser Technology - Мъдростта да е водещият ни източник на Светлина и Знание.“

  Мисията на Wiser Technology е чрез технологиите да помага на глобалните бизнеси да променят света към по-добро. Компанията цели да е мъдрия избор за софтуерен партньор, предоставящ на своите клиенти технологични иновации, индустриално ноу-хау и изключително качество. Фокусът на Wiser Technology е в телекомуникационната, отбранителната, автомобилната и финансовата индустрии. Сред клиентите на групата са Airbus, Leonardo, Indra, UniCredit, ProCredit, EMAAR, Nokia, DirecTV, Bosch, Legrand, AT&T. Wiser Technology партнира активно с технологични лидери като IBM, Amazon, Google, Microsoft, IAV, SAP, McKinsey Digital и E&Y Digital.

  Обединението се извършва с помощта на фонда за капиталово финансиране BlackPeak Capital, който заедно с институционалните инвеститори Гаранционен Фонд, Адванс Инвест, Импулс Растеж и други, участваха миналия месец в увеличението на капитала на „Бианор Холдинг“ АД чрез първично публично предлагане на акции на Българска Фондова Борса.

  В сделките не участват свързани и/или заинтересовани лица. Сделките не попадат в приложното поле на чл. 114, ал. 1 от ЗППЦК, тъй като придобиването и управлението на участие в дъщерни дружества е обичайния предмет на дейност на „Бианор Холдинг“ АД като холдингово дружество. Придобиването на собствеността върху „Прайм Холдинг“ АД и „Диджитал Лайтс“ ООД ще бъде извършено след изпълнението на определени предварителни условия, договорени в споразуменията за придобиване, като сбъдването на част от тези условия е извън контрола на страните. По тази причина, публичното разкриване на информация за останалите параметри на сделките към настоящия момент може съществено да навреди на законните интереси на „Бианор Холдинг“ АД и да попречи на финализирането на сделките, поради което същите ще бъдат оповестени на по-късен етап. Дружеството е предприело всички мерки, за да гарантира поверителността на тази информация и няма вероятност забавянето на разкриването ѝ да подведе или заблуди инвеститорите.

  Консултанти по сделките са PwC, KPMG, E&Y, DGKV, “Karastoyanov, Dobrenova & Associates”, Schoenherr, wdp, AFA, Entrea Capital.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 8 часа
  преди 13 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 14 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 15 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании