неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7530 прочитания

  Роберт Кужела: Тева разкрива около 100 нови работни места през 2024

  Вижте какво сподели Изпълнителният директор на завода в Дупница за плановете на компанията
  09 юли 2024, 09:50 a+ a- a

  Роберт Кужела, Изпълнителен директор на завода на Тева в Дупница. Снимка: Тева

  Тева Дупница е най-големият фармацевтичен завод в България. По повод неговия 70-годишен юбилей се свързахме с Изпълнителния му директор - Роберт Кужела, за да научим повече за дейността на компанията и плановете ѝ за развитие в България. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg: 

  Заводът на Тева в Дупница тази година отбелязва 70-годишен юбилей. Каква е равносметката за този период?
  Тева Дупница е най-големият фармацевтичен завод в България и е във възможно най-добрата си форма. Основан преди 70 години, тук, в региона, ние наемаме на работа цели семейства, които са се превърнали в част от нашия екип. Те са двигателят на нашия растеж през последните 70 години. Тева в Дупница е производствена мощност, одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), така че постигаме най-високите възможни стандарти за фармацевтично производство и сме важна част от производствената мрежа на Тева.

  От 1 септември 2023 г. Роберт Кужела е генерален мениджър на обекта - изпълнителен директор на завода на Teva в Дупница. В новата си роля той също така ръководи завода на Тева в Троян и производствената мощност в Булебел, Малта. Роберт се присъединява към Teva през 2020 г. като генерален директор на завода на компанията в Опава, Чехия. Преди Teva Роберт заема различни длъжности с нарастваща отговорност в големи международни фармацевтични компании, компании за медицински изделия, бързооборотни стоки (FMCG) и компании с частен капитал. Той има богат опит в областта на производството и веригата за доставки, включително експертиза в процесите на бизнес трансформация и промяна. Роберт притежава магистърска степен по хранителни и биохимични технологии, както и MBA от университета Шефилд Халам.

  Какъв е размерът на инвестицията в България и оправдават ли я постигнатите резултати?
  През годините се разраствахме постепенно, но съвсем наскоро постигнахме важен резултат - инвестирахме над 45 милиона евро в модерното си съоръжение, насочено към производството на високосложни продукти - пелети. Това ще добави около 800 милиона към сегашните ни 4 и половина милиарда произведени единици за целия свят.

  Можете ли да споделите повече за портфолиото на завода? Какви лекарства се произвеждат и за кои пазари?
  Тук, в Дупница, произвеждаме твърдите перорални дози - те са под формата на таблетки или капсули. Ние снабдяваме пазарите по целия свят и пациентите могат да намерят нашите лекарства в около 70 държави. Изпълняваме най-високите стандарти, като специално бих искал да спомена сертификата US FDA GMP.

  Колко души участват в производствения процес?
  Понастоящем в завода на Teva в Дупница работят около 880 души. Половината от тях са заети в производството, а останалите - с дейности по осигуряване и контрол на качеството, инженерни и технически дейности, както и с всички останали подпомагащи дейности - планиране, склад и логистика, здравословни и безопасни условия на труд.

  Роберт Кужела, Изпълнителен директор на завода на Тева в Дупница. Снимка: Тева

  Планирате ли да добавяте нови работни места?
  Заводите на Teva в Дупница и Троян продължават да бъдат ключови за производствената мрежа на Teva и през последните няколко години наблюдаваме тяхното успешно затвърждаване. В тази връзка с изграждането и пускането в експлоатация на нова производствена база в завода в Дупница създаваме около 100 нови работни места през настоящата 2024 г.

  Кои са най-търсените позиции при вас?
  В резултат на откриването на новата производствена мощност, нашият фокус при набирането на служители е насочен към следните позиции: оператор във фармацевтичното производство, химици и лаборанти, техници и инженери, и в момента сме в активна кампания.

  С какви предизвикателства се сблъсквате при намирането на необходимия персонал?
  Вече споменах големите инвестиционни проекти в производствените мощности на Тева в Дупница и Троян. Естествено, при голямо бизнес развитие едно от предизвикателствата е да се намерят подходящите хора за организацията. Търсещите работа стават все по-взискателни и изискващи към условията, предлагани от работодателите. Привличането и задържането на служители за работа на смени се превръща в препъни камък на днешното време, което е повлияно от множество фактори през последните няколко години. По-младите кандидати имат очаквания в началото на кариерата си за бързо кариерно развитие и по-високи заплати, с повече свободно време, гъвкави условия на труд, разнообразна и интересна работа. В производствена среда е трудно да се отговори напълно на тези очаквания и ние търсим балансирани и оптимални решения. Какво предлагаме ние? Работа в доказан бизнес, който осигурява сигурна и дългосрочна работа. Ние предлагаме стабилност и предвидимост. Също така предлагаме употреба на най-новите технологии, работа в силно мотивирани екипи и голям потенциал за кариера в голяма, доказана, международна компания.

  Колко души са преминали през вашата лятна стажантска програма досега и колко от тях продължават да работят на постоянни договори в завода?
  През последните 15 години всяко лято към екипа ни се присъединяват около 30 стажанти - студенти от различни професионални сфери, като десет от тях успешно реализират кариерата си при нас след завършване на образованието си. Ние сме един от малкото работодатели, които наемат студенти без трудов опит и се ангажират с тяхното развитие. Освен това сме партньор на две професионални училища с дуално обучение. В Тева даваме шанс на младото поколение от региона не само да натрупа опит и знания в реална работна среда и да получава заплата, но и да бъде част от най-голямата фармацевтична компания в България. Ние сме един от първите работодатели в страната, които участват в тази форма на обучение, защото за нас това не е ангажимент, а мисия да подкрепяме младите хора. Вярваме, че това е правилният път за ефективно сътрудничество между образованието и бизнеса. Нашите възпитаници вече са с крачка напред пред всички в кариерния си път. От 2021 г. насам около 100 ученици са се присъединили към програмата. По време на последните си две години от гимназията те посещават фабриката 2 или 3 пъти седмично, за да придобият нови знания и умения. Миналата година първият випуск се дипломира и 5 от тях вече работят в завода. Тази година се дипломираха около 30 ученици и след емоциите около абитуриентските балове очакваме някои от тях отново да станат част от нашия екип или да се присъединят към нас след завършване на образованието си.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Тева Фарма ЕАД в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство