петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  498 прочитания

  Jobs Talks: Достъпни ли са сайтовете в България за хора с нарушено зрение и какво прави незрящия Accessibility QA специалист?

  Научете повече от Дилиян Манолов, Елена Караманска и Борислав Стайков част от Accessibility QA екипа от незрящи хора на AIOPSGROUP, a valantic company
  10 юли 2024, 17:15 a+ a- a

  От ляво надясно: Таня Александрова - HRBP в AIOPSGROUP, a valantic company и водещ на
  разговора, Елена Караманска, Борислав Стайков и Дилиян Манолов от Accessibility QA екипа
  от незрящи хора на AIOPSGROUP, a valantic company. Снимка: Economy.bg 

  По данни на НСИ в България живеят над 18 хиляди души със зрителни увреждания, близо 3 хиляди от които са напълно слепи. През юни 2025 г. на национално ниво трябва да влезе в сила Европейският акт за достъпността (European Accessibility Act). Той ще засегне широк спектър от бизнес сектори – електронна търговия, банкови услуги, телекомуникации, портали за билети и др., и ще доведе до значителни промени в начина, по който предоставят своите онлайн услуги.  

  Достъпността е тенденция, която ще се развива с времето както заради новите законови изисквания, така и заради реалните ползи за обществото и бизнеса. В отговор на това в България вече се появяват и нови професии. Пример за такава е QA Тестерът за уеб достъпност, която дава възможност на незрящи или хора с намалено зрение да се реализират в технологичния сектор.

  Такъв екип от професионалисти сформира в края на 2023 г. AIOPSGROUP, a valantic company. Част от него са Дилиян Манолов, Елена Караманска и Борислав Стайков, които заемат позицията Accessibility QA Специалист. Тяхната задача е да изготвят детайлен одит на процесите във всяка компания и да дават конкретни насоки и стъпки за постигане на пълно съответствие с Европейския акт за достъпност.

  Срещнахме се с тях, за да ни разкажат повече за тази нова професия в България. Как протича денят им, какви технологии за оценка на достъпността използват, какви предизвикателства най-често срещат в работата си, какви умения и качества са необходими за тази професия и какво е бъдещето ѝ? Разговаряме и за достъпността на сайтовете в България, какво е нивото в сравнение със света и какво ще се промени с влизането в сила на Европейския акт за достъпност

  Запознайте се с Дилиян, Елена и Борислав и научете повече за основните отговорностите на Accessibility QA специалиста. Как протича един техен работен ден и какви са най-големите предизвикателства, които срещат в еждедневната си работа?

   

  Какво представлява екранният четец, с който Accessibility QA специалистите тестват уеб достъпността? Какви други технологии за тестване се използват? Как се тестват визуално ориентирани обекти, като графики и диаграми?

   

  Какви умения и качества са необходими на незрящи или хора с намалено зрение, за да работят като Accessibility QA специалист? Как Дилиян, Елена и Борислав усъвършенстват своите знания и умения в сферата?

   

  Какво могат да направят уеб разработчиците на сайтове, за да бъдат те по-достъпни? Какво е нивото на достъпност на уебсайтовете в България в сравнение със света и как може да подобри? Как влизането в сила на Европейския акт за достъпността (European Accessibility Act) ще се отрази и прави ли се нещо в момента?

   

  Какво е бъдещето на професията Accessibility QA специалист и какво предстои по отношение на достъпността с напредъка на технологиите и навлизането на AI? 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 5 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 10 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 10 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 12 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект