вторник, 18 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6528 прочитания

  Бъдеще в ИТ време

  Вижте какъв е потенциалът на ИТ индустрията, какво е важно в процеса на кандидатстване, според Светлин Наков – ръководител на софтуерната академия на „Телерик” и какво затруднява кандидатите
  01 февруари 2012, 18:02 a+ a- a

  „Преди много, много годин дойдох в София и трябваше да започна работа. Брат ми работеше в една софтуерна фирма и беше говорил с началника си да ме пробват. Човекът каза: „Прати едно CV.” „СV-и какво?”, попитах. Тогава станах много лошо за смях”. Историята е реална. Разказа я Светлин Наков – ръководител на софтуерната академия на „Телерик”, по време на безплатния семинар: „Работа в ИТ индустрията”. Българската компания „Телерик” е сред водещите технологични компании и стартира редица инициативи за скъсяването на дистанцията между бизнеса и младите хора. Академията на „Телерик” не само провежда семинари на различни теми, но за трета поредна година предлага безплатни програми и курсове по практическо обучение по програмиране и софтуерни технологии за млади хора, мотивирани да станат кадърни софтуерни инженери.

  Вижте видео с Пламен Вушев управител на Jobs.bg

  „Светът днес преживява нова трансформация. Офис и бизнес процесите се автоматизират. За да се случи това, са необходими ИТ технологии и хора, които да преведат бизнесите през тази трансформация”, каза Пламен Вушев - управител на водещата кариерна медия Jobs.bg. По думите на Вушев необходимостта от ИТ специалисти ще нараства. Дали обаче ще се развива ИТ индустрията в България, зависи от наличието на хора с умения и познания в тази сфера, смята той. „Просто някакъв опит не е достатъчен за сериозните компании”, категоричен е Пламен Вушев. Той допълни, че за ИТ компаниите в България е все по-трудно да намерят специалисти с релевантни умения и от 2011 броят на публикуваните позиции за разработчици в Jobs.bg са повече, отколкото кандидатстванията по тях.

  Последствията са очевидни. Когато има голямо търсене на хора от определена професия, това води до нарастване на заплащането в сегмента и покачване на статуса на тази професия. „Това означава, че трябва да сте готови за конкуренция. Какви са импликациите – трябва да сте добри. Независимо какво правите, трябва да сте сред най-добрите. Това се постига с усилия, фокус, желание”, посъветва Пламен Вушев младите хора, които имат желание да се развиват в сферата на Информационните технологии.


  Светлин Наков – ръководител на софтуерната академия на „Телерик”

  „Сериозен плюс на ИТ професията е, че хората имат избор. Те могат да работят в България, но същите умения са абсолютно приложими във всяка друга държава, за разлика от професията на адвоката или журналиста, например”, каза още управителят на Jobs.bg Пламен Вушев.

  Светлин Наков сподели пред десетките младежи за своите първи стъпки в кариерата и грешките, които той е правил. „Вече бях студент, работех, но исках да започна стаж в голяма софтуерна компания. Тогава вече знаех какво е CV, бях направил моето хубаво. Разпратих го с изречението: „Здравейте, искам да работя при вас”. Получих нула отговори за три години и един след три години”, разказа Светлин Наков. Той обясни, че  кандидатстването е процес, който има много стъпки и предупреди, че на всяка от  тях  можем да се провалим. Той използва личния си опит, за да разкаже как се пише CV и защо е важно да се следват определени правила. Как се пише мотивационно писмо и защо трябва да го напишем сами. Защо някои кандидати не получават никаква обратна връзка и как да се подготвят за интервю за работа.

  Вижте анкета с присъстващи на семинара „Работа в ИТ индустрията”

  Анкета на HumanCapital сред присъстващите на семинара показа, че повечето от тях срещат трудности с подготвянето на своите документи. Най-често не знаят каква информация да впишат в CV-то си. Например да посочат ли нерелевантен с позицията опит или какво да напишат, ако нямат никакъв трудов стаж. Затрудняват се да преценят колко дълга автобиография да изготвят и какви изразни средства да използват. Признаха и че благодарение на съветите, които са чули, са открили някои свои грешки, които са допускали, без да осъзнават до този момент. Като например да използват шаблонно мотивационно писмо или да кандидатстват на колкото се може повече места с надеждата, че все отнякъде ще им се обадят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 38 минути
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 3 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите
  преди 4 часа
  Meta отложи плановете си да обучава своя AI с данни на европейски потребители
  Компанията имаше намерение да използва за целта постове в Instagram и Facebook
  преди 21 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 21 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии