четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5204 прочитания

    Прогнозират раздвижване на пазара на труда

    Пренасочването на бизнеса на големи компании у нас и сезонни фактори съживяват пазара, сочи изследване на Manpower
    12 март 2013, 11:54 a+ a- a

    Стабилен темп на наемане през второто тримесечие на 2012 очакват българските компании. Това сочи проучване на консултантската компания Manpower сред 751 работодатели у нас.

    19% от анкетираните посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода април-юни. Това е значително подобрение в сравнение с първото тримесечие, когато 13% от работодателите имаха планове за наемане на служители, а други 17% възнамеряваха да съкращават персонал.

    В сравнение с първото тримесечие на годината коефициентът на заетостта се повишава с 16 процентни пункта, посочват от Manpower.

    „Плановете за наемане от страна на българските работодатели са обнадеждаващи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни, като работодателите се подготвят за лятото. Освен това виждаме също и други знаци, че България се превръща в предпочитана дестинация за редица големи компании. „Кока Кола” планира да наеме 300 специалисти в сферата на финансите, „Луфтханза Техник” обяви планове за добавяне на 200 работни места за инженерно-технически персонал. Тенденцията, че такива големи компании планират да пренасочат част от бизнеса си към България, е позитивен показател за възможностите на страната ни в дългосрочен план”, допълва Василева.

    По сектори
    Най-оптимистични планове за наемане отчитат работодателите в секторите строителство, земеделие, лов, лесовъдство, риболов, финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, ресторантьорския и хотелиерския бизнес и сектора търговия на едро и дребно.

    По региони
    Работодателите от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане за второто тримесечие отчитат работодателите от областите Пловдив и Варна с коефициенти на заетост съответно от +19% и +17%.

    „Възможностите за търсещите работа се подобряват значително в регионите на Пловдив и Варна. Засилването на очакванията за ръст на заетостта в тези два региона се обяснява с факта, че там се реализират реални инвестиции. Например "Кауфланд" наскоро разшири дейността си към Пловдив, а базираната в Швейцария глобална инженерна фирма ABB планира да открие завод в региона на Пловдив до края на 2013 и да разкрие около 600 работни места”, обяснява Василева.

    „Част от ентусиазма на работодателите от региона на Варна се базира на сезонността в областта на туризма. Ние също виждаме и потенциални дългосрочни развития в региона, в резултат от това, че чуждестранни фирми отварят офиси с цел аутсорсинг на IT услуги”, добавя Василева.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 13 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам